Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Şanlıurfa’nın gizli kalmış Ramazan geleneği sütlü şerbet

Şanlıurfa’da her Ramazan ayında üretilen sütlü şerbet, bu Ramazanda da yine vatandaşların vazgeçilmezleri arasına girdi.Şanlıurfa’nın Ramazan geleneklerinden olan sütlü şerbete rağbet her yıl olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Şanlıurfa’nın...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şanlıurfa’da her Ramazan ayında üretilen sütlü şerbet, bu Ramazanda da yine vatandaşların vazgeçilmezleri arasına girdi.
Şanlıurfa’nın Ramazan geleneklerinden olan sütlü şerbete rağbet her yıl olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Şanlıurfa’nın Ramazan ayına özel gizli kalmış geleneği olarak adlandırılan sütlü şerbet, süt, limonata, seker, limon tuzu ve vanilyadan yapılıyor. Sokakta poşetlerin içinde satılan şerbete özellikle Ramazan aylarında ilgi daha da artıyor. Yüzyıllardır devam eden bu geleneğe Şanlıurfalılar da sahip çıkıyor. Vatandaşlar, akşam sofralarında bu şerbeti hiç eksik etmiyor. Sütlü şerbet, sokakta satıldığı kadar evlerde de yapılıp sofradaki yerini alıyor.
13 yıldır sütlü şerbet üretip sokakta satan Mustafa Usta, “Gelenek olarak Şanlıurfa’da limonata, süt, şeker, vanilya ile yapılan içeceği. Bunun içinde herhangi bir boya yok. Bu Şanlıurfa’nın geleneğidir. Millet çok beğeniyor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Günde 300 ile 400 tane satıyoruz. Şanlıurfa merkezden ve çevre illerden gelip alıyorlar. Özellikle yabancılar çok merak ediyor. Bir gerekeni söyleyip anlatıyoruz. İçen bir daha gelip içiyor. İnsan beğenmediğini bir daha içmez ama adam gelip alıyor, içiyor ve gelip bir daha alıyor. Bizim kimsenin malıyla ilgili bir kastımız yok ama doktora gittiğimizde sağla adam bile kola içmesin, asitlidir diyor. Bunu satıyoruz, çok şükür ekmek paramız çıkıyor” dedi. Şerbeti alan Osman Aydar ise Sütlü Şerbetin Şanlıurfa’ya özgü bir içecek olduğunu belirterek, “Bu Şanlıurfa’nın vazgeçilmezidir. Bunlar her Ramazanda Şanlıurfa’nın özüdür, değişmez. Muhakkak her evde, her sofrada bulunur. Diğer günler de evlerde içilir ama Ramazanda daha çok içilir. Ramazanda soframızın vazgeçilmezidir” ifadelerini kullandı.
Reşit Elçi isimli vatandaş ise “Bunun tadından memnunuz, bayağı da güzel oluyor. Sütle yapılıyor, iftardan sonra çok iyi oluyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.