Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Renk körü ressam

Objelerden yararlanarak yaptığı resimlerle dikkat çeken renk körü emekli motor ustası Fikret Afacan, renk körü olduğunu askeri okul için girdiği muayenede öğrendiğini söyledi.Balıkesirli emekli motor ustası ressam Fikret Afacan, değişik...

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2016 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2016 09:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Objelerden yararlanarak yaptığı resimlerle dikkat çeken renk körü emekli motor ustası Fikret Afacan, renk körü olduğunu askeri okul için girdiği muayenede öğrendiğini söyledi.
Balıkesirli emekli motor ustası ressam Fikret Afacan, değişik objeler kullanarak yaptığı resimlerle dikkat çekiyor. Doğal toprağı, yaprak ve bitkileri kurutarak doğal boyalar kullanmayı tercih eden Fikret Afacan’ın resme ilgisi çocukluk yıllarında başladı. Balıkesir’de 1960 yılında Taşköy’de dünyaya gelen ressam Afacan, "Resme ilgim çocukluk yıllarında başladı. Çocukluğumda boya bulamadığım için etraftan bitkileri kağıda sürerek resim yapmaya başladım. Ortaokulda öğretmenimin bir yarışmaya yolladığı resmim ödül kazandı. Bu sayede resme daha yatkın oldum. Maddi imkansızlıklardan dolayı sanat okulunda motor bölümünü bitirdim. Orada resimle ilgili bir bölüm yoktu, sadece teknik resim vardı. Ama ben asla resmi bırakmadım. 10 tane kişisel sergim, 12 civarında karma ve etkinlik sergilerim oldu. Sergilerim Balıkesir, Bursa, Trabzon Çanakkale’de açıldı" dedi.
Motor ustalığından ressamlığa
Resimlerinde çok değişik teknikler uyguladığına değinen Afacan, "Aydınlatmalarını çiviyle çizerek yaptığım resimler oldu. Trabzon’daki bir koleksiyoncu iki resmimi satın aldı. Resimlerimde çok değişik objeler kullanıyorum. Ağaçların ya da denizden topladığım kum ve taşlar üzerine resimler yapıyorum. Bitkileri toplayıp kurutuyorum, onlardan renk elde ediyorum. Onlardan hiç boya kullanmadan resim yapıyorum. Sanat okulunun motor bölümünü bitirdikten sonra Kara Havacılık Askeri Okulu’nu kazandım ve oraya katıldım. Okulda belirli bir süre kaldıktan sonra uçuş raporu istendiğinde askeri hastane GATA’da benim renk körü olduğum meydana çıktı ve bu yüzden askeri okuldan ayrılmak zorunda kaldım. 1980’li yıllarda Atatürk portresi yapmıştım fakat yüzünü yeşil yapmışım renk körü olduğum için. Bundan sonra portre çalışmasını bıraktım. Renk körlüğü bende resimlerimde çok değişik etki yaptı. Resim çalışmalarım bu sefer tek renk üzerine oldu ve tek renkte daha başarılı çalışmalarım oldu. Kolaj çalışmalarımda cam tozlarıyla Atatürk resmi yaptım Kocatepe’ye çıkarken" şeklinde konuştu.
Makarnadan resim
Her şeyden resim yapılabileceğini düşündüğünü ve bunun ilk uygulaması olarak makarnadan da resim yaptığını dile getiren Afacan, "Değişik makarnalardan burgu, erişte ve çubuk makarnalardan, hatta aşurelik buğdaylar ile şehriyelerde kullandım ve yağlı boyayla tamamladım resmi. Kolaj çalışmalarımda bir iskele resmi yaptım. Birebir aynısını işledim. Kullandığım kumlar birebir iskelenin bulunduğu sahilden, tahtalarda eski ve küflü o sahilin tahtaları. Bundan sonraki çalışmalarımda da yine değişik objeleri kullanmaya devam edeceğim. Doğa resimlerini yine doğanın bir parçası olan yeşil yapraklar ve bitkilerden elde ettiğim boyalardan yapacağım" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.