Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel haber) Perra Antik Kenti üzerindeki mahallenin sakinleri köy tipi evler istiyor

Yaklaşık 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Perre Antik Kenti üzerinde yer alan Örenli Mahallesi’nin sakinleri, sit alanı olan bölgede yeni ev ve onarım yapamadıkları için kendilerine köy tipi evler yapılmasını ve mahallenin sit alanı...

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2018 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel haber) Perra Antik Kenti üzerindeki mahallenin sakinleri köy tipi evler istiyor

Yaklaşık 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Perre Antik Kenti üzerinde yer alan Örenli Mahallesi’nin sakinleri, sit alanı olan bölgede yeni ev ve onarım yapamadıkları için kendilerine köy tipi evler yapılmasını ve mahallenin sit alanı dışına taşınmasını istiyor.

Kommagene Uygarlığı’nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti sit alanı üzerinde yer alan Örenli Mahallesi sakinleri, evlerini ne yıkabiliyor ne de onarım yapabiliyor. Örenli Mahallesi’nde bulunan toprak ve kargir evler tek tek çöküyor. Üç yılda 4 evin çöktüğü bölge sit alanı olduğu için evlere bakım yapamayan mahalle sakinleri, yetkililerden yardım bekliyor.

Önceki yıllarda TOKİ tarafından ’konut’ yapılması teklifini kabul etmeyen mahalle sakinleri, özellikle tarımla uğraştıkları için ‘köy tipi’ evler istiyor.

Mahalle Muhtarı Ömer Ekici, kargir ve toprak evlerin yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, Valiliğe ‘köy tipi’ ev yapılması için dilekçe verdiklerini söyledi. Örenli Mahallesi’nde 128 şahıs, 3’ü kamu parseli olmak üzere toplam 131 parselin bulunduğunu dile getiren Ömer Ekici, 70’in üzerinde kişinin ‘köy tipi’ ev yapılması için başvurduğunu kaydetti.

Muhtar Ömer Ekici, ‘köy tipi’ evlerin yapılması için sit alanı dışında kalan yerin hazine arazisi olduğunu ve evler için buranın uygun olduğunu belirterek, “Bizler köy tipi evler için Valiliğe dilekçemizi verdik. sit alanı dışında kalan 716 dönüm, 80 dönüm, 70 dönüm hazine arazileri var. Bu araziler içerisine köy tipi evler yapılırsa biz seve seve buradan taşınırız. 128 Hane buluyor. Bunların bazılarında tarihi sütunlar var” dedi.

Mahalle sakinleri de evlerini yapamadıklarını, çaresiz olduklarını belirterek, tarımla uğraştıkları için köy tipi ev istediklerini dile getirdi.

Yer altı şehir olduğu tahmin ediliyor

Örenli Mahallesi’nin bulunduğu yerin altında Kommagene Uygarlığı’na ait bir kent olduğu tahmin ediliyor. sit alanı içerisinde bulunan kaya mezarlarının yanı sıra bir çok noktada ortaya çıkan mozaikler güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. Perre Antik Kent nekropol alanı içerisinde onlarca kaya mezarın yanı sıra, çok sayıda mozaik olduğu biliniyor.

Tarihi eserler tahrip oluyor

Tarihi Roma Çeşmesi başta olmak üzere onlarca sütun, işlemeli taşlar, soku ve lahitler her gecen gün tahrip oluyor. Her yerinde tarihi eser bulunan mahallenin sakinleri, bu eserleri günlük hayatta kullanıyor. Roma dönemine ait sütun ve taşların üzerine evler yapıldığı, yaklaşık 30 yılı aşkın süredir sit alanı ilan edilen bölgede daha önce yapılan yapılarda tarihi eserler kullanıldığı biliniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.