Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) İşaret Diliyle Dünyaya Terör Mesajı Verdi

Eskişehir’de yaşayan 13 yaşındaki işitme engelli Özol Utsukarci, İstanbul’da yaşanan bombalı saldırının, Belçika’da yaşanan terör saldırıları kadar önemsenmediğini görünce bir video çekti. Uluslararası işaret dili ile çektiği...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2016 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2016 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir’de yaşayan 13 yaşındaki işitme engelli Özol Utsukarci, İstanbul’da yaşanan bombalı saldırının, Belçika’da yaşanan terör saldırıları kadar önemsenmediğini görünce bir video çekti. Uluslararası işaret dili ile çektiği videoyu sosyal medyada paylaşan 13 yaşındaki çocuk, tüm dünyanın dikkatini çekti.
İşitme engelli Özol Utsukarci, internet üzerinden gündemi takip ettiği sırada Belçika’da yaşanan terör saldırılarını ve bu saldırılara tüm dünyanın hep bir ağızdan tepki gösterdiğini fark etti. Bu durumu Ankara’da ve İstanbul’da yaşanan terör saldırıyla kıyaslayan Utsukarci, “Türkiye’deki saldırılara Belçika’daki saldırılar kadar neden dikkat çekilmiyor?” diyerek, uluslararası işaret dilini kullanarak bir video çekti. Utsukarci’nin sosyal medyada paylaştığı video, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. 13 yaşındaki çocuğun videosuna, Amerika’da yaşayan bir işitme engellinin yazdığı ve Türkiye için dua edeceğini belirten yorum dikkat çekti.
Utsukarci, yüz binlerce beğeni alan videosunda şu ifadeleri kullanıyor:
“Tüm dünyadaki sağırlara merhaba. Ben Türk’üm. Adım Özol. Eskişehir’de yaşıyorum. Belçika’da büyük ve kötü bombalama oldu. Acılarını desteklediniz. Ben de katılıyorum. Teröre hayır ama Türkiye’de de birçok patlama olmuştu. O zaman bizi desteklemediniz. İki yüzlüsünüz. Bütün dünya insanları kardeştir. Herkes acılarını paylaşmalı. Herkes Belçika’daki terörü kınadı, acılarını paylaştı, sosyal medyada tepkiler verildi. Türkiye’de olunca, aynı desteği neden bize vermediniz? Bize olunca önemsiz baktınız, boş verdiniz. Ayrımcılık var. Biz Müslümanlar kötü ve terörist değiliz. Herkes eşittir. Birini tutup, diğerine aldırmamak haksızlıktır. Biz terörü yaşıyoruz. Sözlerime alınıp kırılmayın. Türkiye’yi destekleyenlere teşekkür eder, sevgilerimi sunarım. Allah’a ısmarladık.”
“CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANLA TANIŞARAK ELLERİNİ ÖPMEK İSTİYORUM”
Eskişehir İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Dayanışma Derneği’nde İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açıklamalarda bulunan Özol Utsukarci, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmek istediğini işaret etti. Utsukarci, “13 yaşındayım. 4 kuşaktır, anneannem, dedem hepsi işitme engelli. Daha önceden, babam Türkiye’de İstanbul’da yapılan bombalı saldırı için yürüyüş yaptırdı. İstanbul ve Belçika’da patlamalar oldu. Bütün patlamalara üzüldüm. Bu patlamalara karşı çıktım. Ben Müslüman’ım ve Türk vatandaşıyım. Benim gözümde dini ne olursa olsun, herkes eşit. İnsan hakları var. Cumhurbaşkanı, Başbakan, emniyet müdürü hepsi benim ailem gibi. Ben özellikle bir şey söylemek istiyorum. Ben işitme engelliyim. Mesela televizyonda haberlerde, Başbakan ve Cumhurbaşkanı konuşurken ya da diğer programları ben anlamıyorum. Yani ben bu yaşımda da olsa mücadeleye hazırım. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanla tanışarak ellerini öpmek istiyorum. Babamla fikir paylaşımı ve tartışması yapıyorum, onun yaptığı çalışmalar ile ilgili. Yakın zamanda babamın anlattığına göre, Anayasa çalışması var. Anayasa çalışmasında işaret dilinin, tüm işitme engellilerin adına korunması ve yer ayrılması hayaliyle yaşıyorum” ifadelerine yer verdi.
“DÜNYADAKİ BÜTÜN HERKES BENİM İÇİN EŞİT VE KARDEŞTİR”
Bütün dünyaya işaret dili ile mesaj veren Utsukarci, şunları aktardı:
“Dünyadaki bütün herkes benim için eşit ve kardeştir. Ben terörün bitmesini istiyorum. İşitme engelliler ve diğer insanlar nasıl eşitse, Dünyadaki bütün ırklar da eşittir.”
“HER NE KADAR KÜÇÜK OLSA DA, SÖYLEDİĞİ ŞEYLER ANLAMLI VE BÜYÜK ŞEYLER”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eskişehir İl Müdürlüğü İşaret Dili Tercümanı Oğuz Aslan ise videonun öyküsünü anlattı. Özol Utsukarci’nin fikirlerine katıldığını dile getiren Aslan, “Türkiye’deki ve Avrupa’daki saldırılar ile ilgili paylaşımlara bakıyor. Türkiye’ye daha az, Belçika’ya ise daha fazla destek verildiğini görünce tepkisini dile getirmek istiyor. Burada özellikle uluslararası işaret dilini kullanıyor. Bu dil ile de dünyadaki tüm işitme engellilere bir mesaj gönderiyor. Gönderdiği mesaj da herkese ulaşıyor. Onun söylediklerine bire bir ben de katılıyorum. Her ne kadar küçük olsa da, söylediği şeyler anlamlı ve büyük şeyler” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.