Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) İranlı turistler bayramı Van’da geçiriyor

Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilen binlerce İranlı turist, adeta Van’a akın etti.3 günlük bayram tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen 20 bin civarında İranlı turistin Van’ı tercih ettiğini ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)...

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilen binlerce İranlı turist, adeta Van’a akın etti.
3 günlük bayram tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen 20 bin civarında İranlı turistin Van’ı tercih ettiğini ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, bu durumun hem turizm hem de yerel ekonomi anlamında memnuniyet verici olduğunu söyledi. Tüm İslam aleminin bayramını tebrik eden Takva, “Ramazan Bayramı’nın huzur, barış ve kardeşliğe vesile olmasını dileyerek sözlerime başlamak isterim. Malumunuz ülkemizde bayram tatili 9 gün, fakat İranlı vatandaşlar için 3 günlük bir bayram tatili söz konusu oldu. Bayram tatili İran’da bizden bir gün sonra başladı. Son yıllarda olduğu gibi bu Ramazan Bayramı’nda da 20 bin civarında İranlı vatandaşın bayram tatilini Van’da geçirmeye yönelik bir çaba içerisinde olduklarını gördük. Bu memnuniyet verici bir durum. Şunu hep söylüyoruz; Van’ın İran’a ihtiyacı var. Türkiye’nin İran’a ihtiyacı var. İran pazarına bu anlamda etki edebilecek ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Özellikle yerel ekonominin canlanması ve bu konuda ilimizin yaşadığı sorunlara can suyu oluşturmak üzere İranlılar kenti tercih ettiler” dedi.
“Konaklama sektörü yüzde yüz dolulukla çalışıyor”
Konaklama sektöründe yüzde yüz doluluğa ulaşıldığını belirten Takva, şunları söyledi:
“Yine hizmet sektöründe çok ciddi bir ekonomik canlanma söz konusudur. Bayramın ilk gününde işletmelerin açık tutulması yönünde bir çağrıda bulunduk. Bayramın ikinci gününde şehri dolaşma fırsatı bulduk. Dolayısıyla sokaklarda, caddelerde çok yoğun bir şekilde İranlı vatandaşın rahat ve huzurlu bir şekilde bayram tatillerini Van’da geçirdiklerine şahitlik ettik.”
“O memurlar Türkiye’yi temsil ediyorlar”
Bir takım sorunların da yaşandığına işaret eden Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Özellikle Kapıköy Sınır Kapımızda yolcu geçişleri konusunda ciddi bir revizyon var. Bu konuda bakan yardımcımızın önemli çalışmaları var. Kendisiyle sıkça da görüşüyoruz. Konuyu takip ediyoruz. İyileştirmeler var. Ama bu iyileştirmeler tamamlanıncaya kadar da orada bizim aynamız ve yüzümüz olan memurların İranlı vatandaşlarla olan ilişki ve iletişim şekillerini çok etkin tutmaları gerekiyor. Çünkü o memurlar Türkiye’yi temsil ediyorlar, Van’ı temsil ediyorlar. Bizim ricamız, özellikle yolcu geçişlerinde yaşanan yığılmalarla ilgili tedbirlerin alınmasıdır. Bu konuda hem valiliğimiz hem de ilgili birimlerle sürekli istişareler halindeyiz, ama zaman zaman sorunlar da yaşanmıyor değil” şeklinde konuştu.
Takva’dan belediyelere çağrı
Van’da sosyal donatılar noktasında bazı sıkıntıların yaşandığına değinen Takva, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İranlı vatandaşların burada bazı şikâyetleri de söz konusudur. Özellikle aile plajlarının olmaması çok ciddi bir eksiklik olarak görülüyor. Bu konuda da özellikle Van Gölüne kıyısı olan Edremit, İpekyolu ve Tuşba belediyelerimiz başta olmak üzere bu alt yapı eksikliğinin giderilmesi noktasında çağrımızı da yenilemek istiyorum.”
Geçmişte İstanbul’da yaşanan Laleli deneyimini hatırlatan Takva, “Orada Rus turistlerin karşılaştıkları muameleler var. Bu kötü deneyimden ders çıkarmamız gerekir. Van halkı kadirşinas ve misafirperver bir halktır. Özellikle İranlı vatandaşlarla da aynı dini duyguları ve kültürel değerleri paylaşıyoruz. Bu kadim örtüşmenin elbette Van’a bir katkısı olacağına inanıyorum. Bu vesile ile İranlı vatandaşların da bayramlarını kutluyorum. İran’ın sınır kentlerinde bulunan yöneticilere de ben vatandaşlarının Van’a gelmeleri açısından önemli bir imaj oluşturduklarından dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“İranlılar Türkiye’ye iki şey için geliyorlar”
İranlı tur rehberi Mehdi Sadeghpour da, İranlı vatandaşların Van’a gelmekten mutlu olduklarını ve Türkiye’yi çok sevdiklerini ifade ederek, “Bizler İran sınırını geçtiğimizde kapıda biraz sorun yaşıyoruz. Orada iyi bir düzen yok, yağmurlu zamanlarda sıkıntı yaşıyoruz. İranlılar Van’a iki şey için geliyorlar; gezi ve alışveriş. Gezi yerleri iyi fakat plaj olarak bir yer bulamıyoruz” şeklinde konuştu.
“Esnaf ikinci bayramı yaşadı”
Nevruz tatilinde bile bulamadıkları bir yoğunluğun yaşadığını ve otelin yüzde yüz dolulukta olduğunu ifade eden Royalberk Otel işletmecisi Sefer Bayram, “Bizler de konaklama hizmeti veriyoruz. İranlı misafirlerimizi konaklamaktan mutluyuz” dedi.
Kotex Giyim Mağazası yetkilisi Nazmi Bayram da, İranlı turistlerden dolayı çifte bayram yaşadıklarını ifade ederek, “İranlıların gelmesi Van için çok iyi. Esnaf arkadaşlarımızın bunun bilincinde olması gerekir. Gelen misafirlerimizin rahat etmeleri için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
İranlı turistler kapıdan dert yandı
İranlı turistler de, sınır kapısından dert yandı, Sanaz Sadiyh adlı turist, “Van’a gezmeye ve alışveriş yapmaya geldik. Kapıda sıkıntılar yaşadık, fakat Van çok güzel, Türkiye çok hoş. Biraz kalabalık var, o kadar” ifadelerini kullandı.
20 bin civarında turist yarın dönüş yoluna giriyor
Alışveriş yapan ve ilde gezerek bayram tatilini değerlendiren turistler, genel anlamda ilden memnun olduklarını ifade ederken, 20 bin civarındaki turist, Türkiye’den bir gün sonra başlayan ve yarın sona edecek olan tatilin ardından karayolu ile İran’a dönecek.
Öte yandan, geçen sene Ramazan Bayramı’nda 10 bin civarında İranlı turist Van’a gelirken, bu yıl bu sayı ikiye katlanarak 20 bin civarına yükseldi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.