Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Eskişehir’de Mahya Geleneği Devam Ediyor

Ramazan ayı geleneklerinden biri olan ’mahya’, Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanarak Reşadiye Camii minarelerinde yerini aldı.Osmanlı döneminden beri süre gelen mahya geleneği...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel Haber) Eskişehir’de Mahya Geleneği Devam Ediyor
Ramazan ayı geleneklerinden biri olan ’mahya’, Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanarak Reşadiye Camii minarelerinde yerini aldı.
Osmanlı döneminden beri süre gelen mahya geleneği için, Eskişehir Reşadiye Camii’nde hazırlıklar başladı. Elektrik teknisyeni Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanan mahyada bu sene, Bakara Suresi’nin 222’nci Ayet-i Kerimesi olan ‘Allah Tövbe Edenleri Sever’ yazısı olacak. Elektrik sarfiyatının düşürülmesi için bu yıl mahyada 294 adet LED ampul kullanılacak. İki minarenin arasını süsleyecek olan mahya yaklaşık 30 metre uzunluğunda olacak.
Eskişehir’de mahya işiyle uğraşan elektrik teknisyeni Ahmet Namık Akdoğan, bu işi ömrünün yettiği sürece devam ettireceğini söyledi. Akdoğan, “Yıllardır Eskişehir’de mahya işiyle uğraşıyorum. Bu sene yine 11 ayı bitirdik. 11 ayın sultanı Ramazana bir haftamız kaldı. Biz de Eskişehir’de yine Reşadiye Cami’mizde bu seneki geleneksel mahya aydınlatmasını şehrimiz sakinlerine sunmak için çalışmalarımıza başladık. Önümüzde 3-5 günümüz kaldı. Nasipse cuma gününe kadar mahyamız iki minare arasına asılmış olacak. Uzun yıllar öne İstanbul’da cami müezzinlerinin kandillerle başlattığı geleneği, Allah ömür verdikçe Eskişehir’de devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bunu usta çırak ilişkisine de döndürdük. Hamdolsun arkamızdan bunu yapıp devam ettirecek kardeşlerimiz de mevcut” dedi.
‘ALLAH TÖVBE EDENLERİ SEVER’ LAFZI SÜSLEYECEK
Bu sene mahyadaki yazı hakkında bilgiler veren ve Eskişehir’de bu işi kendisinden başka yapan olmadığına dikkat çeken Akdoğan, “Bu sene Allah nasip ederse Ramazan ayının ruhuna uygun ‘Allah tövbe edenleri sever’ diye Bakara Suresi’nin 222’nci Ayet-i Kerimesi ile Eskişehir halkının görücüsüne sunacağız. İnşallah hayırlısı olur. Bu Ramazanın da milletimize ve ümmete birlik, beraberlik ve kardeşlik aşılamasını temenni ediyorum. Eskişehir’de benden başka bu işi yapan yok. Tabii ki İstanbul’da bu işin ustalarımız var. Biz de o ustaların Eskişehir’e gelip gittiklerinde görerek bu işi ele almış olduk. Aşağı yukarı 10 yıldır da Reşadiye Camii başta olmak üzere biz bu işi Eskişehir’de devam ettirmeyi düşünüyoruz.
294 ADET LED AMPUL KULLANILACAK
Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan, bu sene yazdıkları mahyada enerji sarfiyatını düşürmek için 294 adet LED ampul kullandıklarını söyledi. Akdoğan şöyle konuştu:
“İki minaremizin arası aşağı yukarı 25-30 metre civarında. Bu seneki yazımızda 294 ampule tekabül ediyor. Teknolojinin imkanlarından da son derece faydalanıyoruz. Geçmiş dönemlerdeki sarfiyatı azaltmak için LED ampul kullanmaya başladık. Bu sene de 294 LED ampulümüz ile İnşallah ‘Allah Tövbe Edenleri Sever’ lafzını iki minare arasına germiş olacağız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.