Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) ERÜ’lü öğretim üyesi soğuk siyah çaya sağlıklı alternatifler üretti

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çam, siyah soğuk çaya alternatif olarak sağlıklı ve tedavi edici özelliği olan naneli, adaçaylı ve ıhlamurlu soğuk çay üretti.‘Tıbbi...

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2016 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2016 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çam, siyah soğuk çaya alternatif olarak sağlıklı ve tedavi edici özelliği olan naneli, adaçaylı ve ıhlamurlu soğuk çay üretti.
‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kullanarak Soğuk Çay Üretimi’ çalışması kapsamında nane, adaçayı ve ıhlamur içerikli sağlıklı soğuk çaylar ürettiklerini belirten Doç. Dr. Mustafa Çam, tıbbi ve aromatik bitkilerin içerdiği fenolik bileşikler ve esans yağlardan ileri gelen fonksiyonel özelliklerini kolay tüketilebilecek bir hale getirmek ve piyasada satılan soğuk siyah çaya daha sağlıklı bir alternatif ortaya çıkarmak için böyle bir çalışmaya başladıklarını söyledi. Doç. Dr. Mustafa Çam, “Çayların içinde halk arasında bilinen nane türü olan ve Latince karşılığı ‘spearmint’ olarak bilinen nane ile ülkemizde çok yaygın olmayan ve tıbbi nane dediğimiz mentol içeren ‘peppermint’ nane bitkisini kullandık. Ayrıca ülkemizde yetiştiriciliği fazla olan adaçayı ve tedavi edici ve rahatlatıcı özelliği ile bilinen ıhlamur ile de ayrı üretimler yaptık” dedi.
TÜBİTAK ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklendi
Naneli soğuk çay üretiminin TÜBİTAK tarafından desteklenen ve bu yıl sona eren bir proje ile, adaçaylı ve ıhlamurlu soğuk çay üretiminin de geçen yıl tamamlanan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Tekno Girişim desteği ile üretildiğini kaydeden Doç. Dr. Çam, çayların sağlığa dair yararları ile ilgili şunları söyledi:
“Nanedeki mentolün uyarıcı, rahatlatıcı, taze fikirler verici özellikleri var. Siyah çayda bulunan aşırı kafein bazı insanlarda bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor; kafein hassasiyetine, uykusuzluğa neden olabilir. Dolayısıyla nanedeki mentol buna bir alternatif olabilir. Ihlamurun rahatlatma özelliğini zaten biliyoruz. Yani hem keyif alacağız, hem sağlıklı bir alternatifi tüketmiş olacağız hem de piyasaya yeni bir ürün sunmuş olacağız.”
“Çalışmalarımızın raflarda yer alması için yatırımcı bekliyoruz”
Yaptıkları çalışmanın raflarda kalmamasını arzu ettiklerini ve ürünlerin piyasaya sürülmesi için yatırımcı beklentisinde olduklarını vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Çam, “Akademik camia ile sanayi arasında bir kopukluğun olduğu bir gerçek. Yaptığımız çalışmalar çoğunlukla raflarda kalıyor. Elbetteki beklentimiz bu ürünlerin ticari formlara dönüşmesi ve raflarda yer alması” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.