Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel haber) Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz: “İsrail’in kuruluş toplantıları İstanbul’da yapıldı”

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz, İsrail Devletinin Kuruluş Toplantılarının İsrail’in İlk Başbakanı David Ben Gurion’un Önderliğinde İstanbul’da Yapıldığını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2016 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2016 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel haber) Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz: “İsrail’in kuruluş toplantıları İstanbul’da yapıldı”
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz, İsrail devletinin kuruluş toplantılarının İsrail’in ilk Başbakanı David Ben Gurion’un önderliğinde İstanbul’da yapıldığını söyledi.
Çok sayıda dili iyi derecede bilen David Ben Gurion’un 1912 yılında İstanbul’a geldiğini ve burada Türkçe öğrendikten sonra o dönem Darülfunun, yani Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptırdığını belirten Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz, Ben Gurion’un İstanbul’da bulunduğu yıllarda İsrail’in kuruluşu ile ilgili toplantıların yapılmaya başlandığını ifade etti. Doç. Dr. Korkmaz, “Ben Gurion’un Hukuk Fakültesi’nden mezun olup olmadığını bilmiyoruz ama 1912-1917 yılları arasında Türkçe başta olmak üzere birkaç dilde dergi çıkarmıştır İstanbul’da. İstanbul genellikle ulaşımı kolay ve dünyanın merkezi durumunda ve İstanbul’da Yahudi nüfusu da var. O dönemde de gazete çıkarma konusunda 2. Meşrutiyet dolayısıyla bir hürriyet ortamı var. Belki bundan dolayı İstanbul’u seçmişlerdir ve İstanbul bugün olduğu gibi o gün de dünyanın merkezi durumunda. Ama nedense Yahudiler pek çok toplantılarını İstanbul’da yapmışlardır. Gerek 1. Dünya Savaşı’ndan önce, gerekse Ben Gurion’un olduğu dönemde, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, hatta Filistin’in İngiliz yönetimine geçmiş olduğu İngiliz manda döneminde dahi Yahudiler önemli toplantıların çoğunu İstanbul’da yapmışlardır. Yani kuruluşla ilgili toplantıların büyük bir bölümü İstanbul’da yapılmıştır. Önemli kararlar İstanbul’da alınmıştır. Yani bunu söylemek mümkün” diye konuştu.
“İstanbul bugün de Yahudiler için önemli bir merkez”
Söz konusu toplantıların çok bilinmemesinin nedenini toplantıların yapıldığına dair bilgilerin hatıratlardan edinilmiş olmasına bağlayan Korkmaz, “Bugün de yine İstanbul İsrail için önemli bir merkez. Günde 10 kadar uçak Tel Aviv-İstanbul arası gidip gelmektedir. İsrail’de pek çok kimse ’İstanbul’a gitmeden duramam’ diye konuşmaktadır ve İstanbul’a gittiğiniz zaman, Yahudiler’le konuştuğunuz zaman da ilk açtıkları konu İstanbul sevgisidir” dedi.
Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz, daha sonraki süreçte de zaten 1947 yılında Birleşmiş Milletler’de yapılan oylama ile İsrail devletinin kuruluşunun ilan edildiğini, Türkiye’nin de 1949 yılı Mart ayında İsrail’i tanıdığını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.