Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Bursa’da Ulaşım Nilespit’le Kolaylaşıyor...

Bisikleti yaygınlaştırmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi, "Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi" (Nilespit) projesini hayata geçir. Üye olarak bisiklet kiralayıp sistemi yakından test eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu çevreci ulaşım...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2016 08:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 08:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel Haber) Bursa’da Ulaşım Nilespit’le Kolaylaşıyor...
Bisikleti yaygınlaştırmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi, "Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi" (Nilespit) projesini hayata geçir. Üye olarak bisiklet kiralayıp sistemi yakından test eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu çevreci ulaşım projesinden bütün Nilüferlilerin yararlanmasını istedi.
2020 yılına kadar karbon salınımı miktarını yüzde 20 azaltmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi hayata geçirdiği (Nilespit) Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ile kentte bisiklet kullanım oranını da arttırmayı planlıyor. Üyelik sonucu kartlı sistemle kullanılabilen bisikletler için Nilüfer’de oluşan üç istasyonda kartlı kiralamalar başladı. Üyelik ücreti 5 TL olan Nilespit kartı alanlar kiraladıkları bisiklet için saat ücreti olarak 1 TL ödüyor.
Üye olan vatandaşlar Nilespit masasından aldıkları üye kartlarıyla bisikletin bağlı olduğu parkta bulunan kart okuma bölümüne kartını okutarak şifresini giriyor. Bisikletin kilit mekanizması boşa çıktığında bisikleti alıp gezintiye çıkabiliyor. Bisiklet kullanım sonrası aynı istasyon yada farklı bir istasyona teslim edilip kilit mekanizmasına oturtulduğunda kiralama sona eriyor.
KREDİ KARTIYLA DA KİRALAMA YAPILABİLİYOR
Üyelikler abone kartı olmadan kredi kartıyla da yapılabiliyor. Kredi kartıyla yapılan kiralamalarda, sistem kredi kartından 25 lira depozit bedeli olarak bloke ediyor. Bisiklet parka iade edildiğinde blokaj kullanım bedeli kadar olan kısım düşülerek geriye kalan miktar kart hesabına iade ediliyor. Kiosk başına gelen kullanıcı bisiklet kirala butonuna basıp kiralama işlemleri için cep telefonu numarasını girdikten sonra sistem kredi kartından blokaj ücretini kesip cep telefonuna şifre gönderiyor. Kullanıcı bu şifreyi parkta bulunan ekrana girip kiralama işlemini gerçekleştiriyor.
Üye olarak sistemden yararlanan ve kiraladığı bisikletle projeyi bizzat test eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, temiz bir çevre için hayata geçirdikleri yeni çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kiraladığı bisikletle Nilüferi bir ucundan diğer ucuna dolaşan Başkan Bozbey, Nilüferlileri Nilespit kullanmaya davet etti. Bozbey, “Nilespit doğa dostu bisiklet ile seyahat yapmak anlamına geliyor. Üç Fidan Gençlik Parkı, İhsaniye Metro İstasyonu ve Nilüfer Belediyesi Halk Evi olmak üzere üç noktada hazırlamış olduğumuz bisiklet durakları ile birlikte yaklaşık 35 bisikletimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Vatandaşlarımız Nilüfer Belediyesi Halk Evi girişinden bir üyelik kartı alarak üç duraktan yararlanabilirler. Bu bir başlangıç ve biz bu uygulamayı bir çok mahallemizde planladık. İki yıl içerisinde 25 noktada projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bisiklet sayımız bu yıl içerisinde binleri bulacak. Yıllardır bisiklet yolu yapan Nilüfer Belediyesi olarak bugün 140 kilometre yolumuz var. Nilüfer Belediyesi olarak saati sadece 1 TL gibi sembolik bir rakamla bisikletlerimizi kiralıyoruz. Her yaştan insanı bu sistemden yararlanmaya davet ediyorum” dedi.
Bazı bölgelerde elektrikli bisiklet kullanacaklarını belirten Bozbey, “Maksadımız alternatif ulaşım aracı olarak bisikleti yaygınlaştırmak” dedi.
Başkanlar Sözleşmesi’ne Türkiye’de imza koyan ve 2020 yılına kadar karbon salınımı miktarını yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Bozbey, “Attığımız imza sonucu hedefimize ulaşmamak için gereken adımları atıyoruz. Yenilikçi, çevreye duyarlı, doğa dostu projeleri hayata geçirmek zorundayız. Dünyamızın yeşili ile doğası ile buluşturmak adına bu projeleri uygulamak zorundayız” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.