Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Berivanların Ramazan’da Sıcakla İmtihanları

Batman merkeze bağlı Narikiye köyü mevkiinde merada otlatılan koyunları sağan ve yörede ’Berivan’ olarak tanınan kadınlar, Ramazan ayında 40 derece sıcaklığa rağmen kızgın güneşin altında çalışmalarını sürdürüyor.Batman merkeze...

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2016 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2016 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batman merkeze bağlı Narikiye köyü mevkiinde merada otlatılan koyunları sağan ve yörede ’Berivan’ olarak tanınan kadınlar, Ramazan ayında 40 derece sıcaklığa rağmen kızgın güneşin altında çalışmalarını sürdürüyor.
Batman merkeze bağlı köylerde hayvancılık yapanlar, hayvanlarını çevrede bulunan mercimek ve buğday tarlalarına zarar verir endişesiyle, hasat zamanına kadar köyden uzak yaylalarda otlatıyor. Çobanlar yaklaşık 800 koyun ve keçiden oluşan sürüyü köye 3 kilometre mesafedeki yayla ve meralara götürerek otlatıyor. Ramazan ayında güneşin altında oruç tutan Berivanlar, tüm zorluklara rağmen sürülerin bulunduğu bölgelere gelerek hayvanlarını sağıyor. 38 ile 40 derece arasında değişen sıcağa rağmen hayvanların sağılması gerektiğini belirten vatandaşlar, elde edilen süt ile yoğurt ve peynir yaparak geçimini sağladıklarını belirtti. Güneşten korunmak için yüzlerini kapatan ve şapka takan kadınlar, bu uğraşın ardından elde ettikleri peynir, yoğurt, tereyağı ve sütü satarak aile ekonomisine katkı sunduklarını dile getirdi. Sürüde koyunları bulunan köylülerden Serdar Ekinci, “Şu anda kadınlar süt sağımı yapıyor, ardından süzgeçle bidonlara doldurulup eve götürüyoruz, evde yapılan işlemlerin ardından yoğurt, tereyağı ve peynir yapıyoruz. Tabi şu an Ramazan ayı ve kadınlar güneşin altında her şeye rağmen ekmek parası için çalışıyorlar. Çevrede köylülerin ekinleri olduğu için sürü köye gidemiyor. Çünkü bu ekinlere zarar veriyor. Bu nedenle hasat yapılana kadar sürüyü köyden uzak bir yerde sağılmak üzere tutmak zorunda kalıyoruz” dedi.
40 senedir merada hayvan yetiştirdiğini söyleyen 70 yaşındaki Şaynet Özekinci, Ramazan ayı ile birlikte havaların da çok ısındığını söyledi. Özekinci, “Ramazan ayı ve hava çok sıcak. Her şeye rağmen güneşin altında koyun ve keçi sütlerini sağıp ailemizi geçindiriyoruz. Araç bulduğumuzda rahat oluyor, ancak bulamadığımız zaman kızgın güneşin altında 3 kilometrelik yolu yürümek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
Sürülerdeki hayvanların sütlerini sağdıkları için bölgede ’Berivan’ olarak adlandırılan kadınlar, güneşe aldırmadan köylerden beraberlerinde getirdikleri kovaları sağdıkları sütlerle dolduruyor. Kadınlar oruçlu olmalarına rağmen kızgın güneşe aldırmadan saatlerce yürüyerek geldikleri yayla ve meralarda bulunan sürülerini sağdıktan sonra yine aynı zahmetle evlerine dönüyor. Dönüş yolunda kovalardaki sütlerin yüklerini ağırlaştırdığı Berivanların özellikle Ramazan ayında sıcaklarla imtihanları da sürüyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.