Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) “Atatürk Devrimleri” cadde isimlerinde yaşatılıyor

Ankara kent merkezindeki birbirinden ilginç cadde isimleri dikkat çekerken, Etimesgut ilçesinde ise “Atatürk Devrimleri” cadde isimlerinde yaşatılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2017 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Ankara kent merkezindeki birbirinden ilginç cadde isimleri dikkat çekerken, Etimesgut ilçesinde ise “Atatürk Devrimleri” cadde isimlerinde yaşatılıyor.

Her şehirde ilginç isimli cadde ve sokaklar bulunur. Ama Başkentliler bu açıdan diğer yerlerden daha şanslı. Ankara’nın Etimesgut ilçesi Eryaman Mahallesi’nde caddelere verilen ilginç isimler ise oldukça dikkat çekici. 43 bin nüfusa sahip olan Eryaman Mahallesi’nde bulunan cadde isimlerinde, Türkiye Cumhuriyeti’ne çağ atlatan “Atatürk Devrimleri” yaşatılıyor. Caddelere verilen devrim isimler ise şöyle:

“Devrimler Caddesi, Harf Devrimi Caddesi, Şapka Kanunu Caddesi, Dil Devrimi Caddesi ve Medeni Kanun Caddesi”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, her alanda yapmış olduğu devrimler (yenilikler) ile Türkiye Cumhuriyeti’ne çağ atlatırken Atatürk devrimleri ile çağdaş bir ülke konumuna geldi. Caddelere verilen isimlerin başlıca özellikleri şöyle:

“Harf Devrimi, öğrenilmesi son derece güç olan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin kullanılmasının sağlandığı harf devrimi ’Türk Harfleri’ adıyla 1353 sayılı kanunla, 1 Kasım 1928’de kabul edildi.

Şapka Devrimi, Türk toplumunun uygar milletler gibi giyim ve kuşamda da ileri bir seviyede olmasını için Atatürk ilk olarak bir yurt gezisinde Kastamonu’da halkın karşısına şapka giyerek çıkmış ve toplumun ilk tepkilerini ölçmüştür. 25 Kasım 1925’te TBMM’de ’Şapka Kanunu’ kabul edildi.

Medeni Kanunun Kabulü, sosyal alanda tam bir eşitlik anlayışı gerçekleştirilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlanan Medeni Kanun TBMM’de kabul edilerek 17 Şubat 1926 yürürlüğe konuldu.

Dil Devrimi, vatandaşların çoğunluğunun anlayamadığı Arapça ve Farsça kökenli sözcük ve dilbilgisi kurallarından arındırılıp Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak, ulusal dili olarak yazı ve konuşma dili haline getirilmesini amaçlanarak 12 Temmuz 1932 tarihinde gerçekleşmiştir.”

Eryaman Mahallesi’nde caddelere, Atatürk Devrimlerinin yanı sıra tarihte yaşanmış önemli olay ve isimler de unutulmadı. Onlar ise şöyle sıralanıyor:

”Samsun 19 Mayıs Caddesi, 1’inci ve 2’nci Meşrutiyet Caddesi, Kuvayi Milliye Caddesi, Ertuğrul Bey Caddesi ve Amasya Beyannamesi Caddesi.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.