Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Alevlerin arasından çıkarak ikinci hayatlarına tutundular

Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli sebeplerle yanarak yaralanan ve ölüm tehlikesi geçiren hastalar, Kocaeli’deki Yanık Ünitesi’nde tedavi olarak yeniden normal hayatlarına dönmenin mutluluğunu yaşıyor.Derince Eğitim ve Araştırma...

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2016 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2016 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel Haber) Alevlerin arasından çıkarak ikinci hayatlarına tutundular
Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli sebeplerle yanarak yaralanan ve ölüm tehlikesi geçiren hastalar, Kocaeli’deki Yanık Ünitesi’nde tedavi olarak yeniden normal hayatlarına dönmenin mutluluğunu yaşıyor.
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi, kaynar su dökülmesi, tiner parlaması ve çıkan yangınlarda alevler arasında feci şekilde yaralanarak ölüm tehlikesi atlatan hastalara yeni hayat kapısı oldu. Türkiye’nin dört bir yanından ağır şekilde yanarak yaralanan hastalar, Derince’deki yanık ünitesinde tedavi olarak ikinci hayatlarına merhaba diyorlar.
Alevlerin arasından ikinci hayata tutundular
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Yanık Ünitesi Tedavi Merkezi’nde, gelen hastaların yanık derecelerine göre tedavi yöntemleri uygulanıyor. Hastalardaki yaralanmaların ciddiyetine göre bazı hastalar birçok kez ameliyata alınırken bazı hastalar ise ilaç tedavileri ile taburcu ediliyor. Benzer şekilde Eskişehir’de evinde çıkan yangında annesini kurtarmak için alevlerin arasına girerek feci şekilde yanan ve uzun süre yoğun bakımda tedavi gören Ercan Çankaya (47) ise taburcu olarak normal yaşantısına döneceği günleri bekliyor. Tedavi sürecindeki ilerleyişe eşi Şenay Çankaya’nın bile inanamadığı Ercan Çankaya, taburcu olarak yeniden kendine ait bahçesinde ürün yetiştireceği günleri iple çektiğini söyledi.
Annesini kurtarmak isterken alevler arasında kaldı
Çıkan yangında alevler arasında kaldığını düşündüğü annesini kurtarmak amacıyla girdiği alevlerin arasında feci şekilde yanarak yaralanan Ercan Çankaya, “Yattık, gece saat 01.00-02.00 gibi alevi gördüm ben. Yangın bacadan çıkmış. Alevleri görerek kalktım, ev duman içinde kalmış. Annem de benden önce evden çıkmış ben onu fark etmedim. Ben annemi kurtaracağım derken, yerdeki halılar yanmıştı. Onların üzerine basında kendim yandım” dedi.
Ölüm korkusu ile geldi taburcu olmak için gün sayıyor
Hastaneye geldiğinde öleceğini hissettiğini söyleyen Çankaya, “Tedavi sürecim çok iyi geçti. Allah razı olsun hepsinden çok memnunum. 87 gündür buradayım, doktorumdan, hemşerimden çok memnunum. İyileştikten sonra eski hayatıma döneceğim inşallah. Eskisi gibi olmasa da ayakta durabiliyorum, yürüyorum. En çok köyümü, evimi ve işimi özledim” diye konuştu.
Yıllık ortalama 5 bin hasta tedavi ediliyor
Yanık ünitesinde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu Op. Dr Murat Güven, “Yaklaşık 200 hasta yatırarak, ağır yanıklı hastayı takip ediyoruz. Poliklinikte de yıllık ortama 5 bin polikliniğimiz oluyor. Ayakta gelen hastalar, buradan taburcu olan hastaların pansumanlarını da poliklinik hizmeti vererek yapıyoruz. Tedavi yöntemlerimiz yanığa göre değişiyor tabi. Yanık alanına göre, derinliğine göre, hastanın genel durumuna göre değişiyor. Ortalama 20 gün civarında tedavileri sürüyor” şeklinde konuştu.
Hastalar taburcu olana kadar hayati risk taşıyor
Gelen hastaların durumlarının genelde kritik olduğunu belirten Op. Dr. Murat Güven, “Tedavisi bitene kadar, biz buradan hastayı taburcu edene kadar hayati tehlikesinden emin olamıyoruz. Yani hayati tehlikesi devam ediyor hastalarımızın. Ne zaman ki kapıdan çıkarlar yürüyerek o zaman sağlığına kavuştuğuna emin olabiliriz. Çünkü ani, beklemediğimiz komplikasyonlar gelişebiliyor. Enfeksiyon olabiliyor, pıhtı atma olabiliyor bunlar riskli bizim için” ifadelerini kullandı.
2007’de devlet eliyle kurulan ilk yanık ünitesi
Hastanenin bölge için önemine değinen Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney de şöyle konuştu: “2007’li yıllarda başladı ilk defa bu serüven. O zaman hiçbir devlet hastanesinde yanık ünitesi yokken, birçok tıp fakültesinde hatta eğitim ve araştırma hastanelerinde bile yanık ünitesi yokken, Derince’de Sağlık Bakanlığımız’ın girişimiyle kuruldu. Yerelde o zamanki Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yöneticileri, İl Sağlık Müdürlüğümüz, Bakanlığın teşvikleriyle de girişimleriyle ciddi emekler harcandı.”
“Profesyonel ekip başarıyı arttırıyor”
“Şu anda geldiğimiz noktaya baktığımızda hizmet yelpazesinin çok genişlediğini görüyoruz. Hastanemiz sadece Kocaeli’ne değil aynı zamanda Marmara Bölgesi’ne ve Türkiye’nin birçok şehrine hizmet ediyor. Helikopter ve uçak ambulanslarla Türkiye’nin dört bir yanından yanık vakalarını buraya getirebiliyorlar. Tabi eğitim araştırma hastanesi olması, içerisinde sadece bu işle uğraşan profesyonel bir ekibin olması başarı oranını arttırıyor. Ve istikrar da çok önemli tabi bunda. Hastanemiz hem bölgemizde hem de ülkemizde ciddi bir yükü kaldırıyor. Önümüzdeki 2016 yatırım programına, Sağlık Bakanlığı tarafından aldırmayı başardığımız 10 bin metrekarelik bir ek binamız var. O da şu anda ana binanın bitişiğinde sene ihalesi yapılmış olacak. O yapıldığında mevcut kapasitemizin 2 katına ulaşan ve daha modern cihazlarla donatılmış bir yanık merkezi oluşturmuş olacağız. Bunun yanında Kocaeli’de yapılacak olan şehir hastanesinde gayet modern bir yanık merkezi inşallah olmuş olacak.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.