Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Ahlat’ta patates hasadı başladı

Türkiye’nin önemli patates ambarları arasında sayılan Bitlis’in Ahlat ilçesinde patates hasadı başladı.Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, patates hasadının başlamasıyla birlikte ilçedeki patates tarlalarında incelemelerde...

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2016 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2016 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin önemli patates ambarları arasında sayılan Bitlis’in Ahlat ilçesinde patates hasadı başladı.
Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, patates hasadının başlamasıyla birlikte ilçedeki patates tarlalarında incelemelerde bulunarak, çiftçilerle birlikte hasat yaptı. Daha sonra patates tarlasında gazetecilere açıklama yapan AHZO Başkanı Demirden, Ahlat’ta bu hafta itibariyle patates hasadının başladığını belirterek, “Bu yıl yaklaşık 15 bin dekar alanda patates ekimimiz var. 150 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Patatesimiz çok güzel, verim güzel. Geçen yıl patatesin iyi para etmemesinden dolayı çiftçilerimizin biraz borçları vardı. Bu yıl inşallah çiftçi iyi satış yapabilirse bu borçları kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Şu anda satışta biraz sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah onu da aşacağımızı umuyorum. Fiyatlarında rayına oturacağını tahmin ederek çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz” dedi.
“Yaklaşık 15 bin kişi tarlalarda çalışıyor”
AHZO Başkanı Demirden, ilçede patates tarlalarında yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığını, fakat buna rağmen birçok çiftçinin hasatta çalıştıracak işçi bulamadığını belirterek, "Çiftçilerimizin en büyük sorunlarından biri hasatta çalıştıracak işçi bulamamasıdır. Çevre il ve ilçelerden gelen işçilerle hasat yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 15 bin kişi tarlalarda çalışıyor. İşçi sıkıntısı yine de yaşıyoruz. Çünkü mevsim dar. Çiftçiler havalar çok soğumadan ve kar yağmadan ürünlerinin hasadını yapıp satmak veya depolamak istiyor. İnşallah havalar güzel giderde çiftçimiz bir an önce ürününü çıkarıp iyi bir fiyattan satar” diye konuştu.
Patates üreticilerinden Murat Ardakalan ise 30 yıldır çiftçilik yaptıklarını ve son 2 yıldır patatesi iyi fiyattan satamadıkları için zarar ettiklerini söyledi. Ardakalan, “Girdi fiyatları oldukça yüksek. İstediğimiz fiyattan satamayınca da sıkıntı yaşıyoruz. Onun dışında hasat döneminde işçi bulmakta çok zorlanıyoruz. Günlük yevmiye 50 lira olmasına rağmen çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Yeni hasada başlamamıza rağmen fiyatlar oldukça düşük. 18-20 kilogram ağırlığında bir torba patatesi tarlada 10 liraya bile satamıyoruz. Fiyatların yükselmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.