Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel) Esnafın ’Çeşme’ İsyanı

İzmir’in Ödemiş ilçesinde tarihi değeri olduğu iddia edilen Kırkoluk çeşmesinin kaldırılacağını duyan esnaf isyan etti. Manisalı ve İzmirli vatandaşların uğrak yeri olan çeşme ile ilgili olarak Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem...

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 09:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel) Esnafın ’Çeşme’ İsyanı
İzmir’in Ödemiş ilçesinde tarihi değeri olduğu iddia edilen Kırkoluk çeşmesinin kaldırılacağını duyan esnaf isyan etti. Manisalı ve İzmirli vatandaşların uğrak yeri olan çeşme ile ilgili olarak Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, tarihi değerinin olmadığını söyledi. Başkan Badem, çeşmeye uğramak için yol üzerinde duran araçların kazaya sebebiyet verebileceği endişesi taşıdıklarını savundu. Badem, çeşmeden 150 metre ileride yeni bir tesis yapılacağını da kaydetti.
Manisa’nın Salihli ilçesini Bozdağ üzerinden İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlayan karayolu üzerindeki 40 Oluk Çeşmesi, bu yolu kullanan vatandaşların uğrak yeri. Ayrıca bölgeye gelen vatandaşlar da, çeşmenin etrafında bulunan kafelerde vakit geçiriyor ve yol üzerinde kurulan pazar yerlerinden gıda alışverişi yapıyor. Çeşmeye bölgedeki esnafa ve bölge halkına ekonomik anlamda bir değer katıyor. Bölge esnafı yaşanan hareketten ve elde edilen gelirden memnun olurken Belediye ise, sağlıksız şartlarda işleyen ticaretten ve güvenlik sıkıntısından rahatsız.
ESNAF VE VATANDAŞ KARARA KARŞI ÇIKTI
Bu düşünceden hareketle Ödemiş Belediyesi çeşmenin ve yol üzerindeki esnafların 150 metre ileride kurulacak tesise taşınacağı duyurdu. Bu karar ise esnafı rahatsız etti. Karara tepki gösteren esnaflardan Şenay Sarıgül, park yeri yapılacaksa bile çeşmenin orada kalmasını istediklerini söyledi. Bir diğer esnaf Fatih Dadal da, "Biz tarihimizin kaldırılmasını, kültürümüzün kaldırılmasını istemiyoruz. Nereye müracaat edilmesi gerekiyorsa edeceğiz" dedi.
Esnaflardan İsmail Teke ise çeşmenin yeni bir yere taşınması manevi değerinin kaybolmasına neden olabileceğini savundu. Teke, "Burası yıkıldıktan sonra başka bir yere kaldırıldığı zaman tamamen sunileşmiş olacak. Burası Osmanlı döneminde 40 tane şehidin anısına yapılan bir çeşme olduğu için sunileşmesini istemiyoruz. Düzenleme yapılacaksa, biz de istiyoruz düzenleme yapılmasını esnaf olarak. Yol kenarları açılsın, parklar yapılsın biz de yardımcı olalım belediyeye. Buranın rahatlamasını istiyoruz. Bize bir şey soran yok. Kendi kafalarına göre bir şeyler yapacaklar. Biz büyüklerimize saygı gösteriyoruz. Ama burada mağdur oluyoruz. Ayrıca tarihi eserimize sahip çıkmamız gerekiyor. Tarihi eserimiz elden kayıp gidecek. Yeni bir çeşme yapılıyor. İnsanların gözünde ne kadar değeri olur" diye konuştu.
Orada konaklayan vatandaşlar ise Kırkoluk Çeşmesi’nin bir adres olduğunu ve kaldırılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
"HAYATİ TEHLİKESİ OLAN BİR NOKTA"
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, esnafların bulunduğu noktanın hayati tehlikesinin olduğunu belirterek, "Yol açısından hayati tehlikesi olan bir nokta. Kontrolsüz gıda satışı yapılan bir pazar yeri var. Biz de o bölgeye 150 metre ileride yeni bir pazar yeri yapacağız. Çeşmeyi de o pazar yerine taşıyacağız. Çeşmeyle ilgili Anıtlar Kurulu’ndan araştırmamızı yaptık. Tarihi bir değeri yok. Jandarma ve Karayolları tarafından orasıyla ilgili kalın bir dosya var ancak hoşgörüyle yaklaşıldığı için oradaki esnafın satış yapılmasına izin veriliyor. Biz de oradaki esnaflar için 600 metre alan kamulaştırıldı. Projesi yarın öbür gün ihaleye çıkarılacak. Oradaki esnaflar bütün gün orada duruyorlar ve tuvaletleri bile yok. İhtiyaçlarını nasıl gideriyorlar? Biz de oraya çeşmesi, ibadet hanesi olan en önemlisi de can güvenliğini tehlikeye sokmayacak, orada duracak araçlar için park yeri olan bir alan yaptıracağız" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.