Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel) ’Anılar Hastanesinde’ Çanakkale Savaşı’ndan Kalma Protez Bacak

İzmir’de bulunan Gramofon Evi, tıpkı ’anılar hastanesi’ gibi çalışıyor. Nostaljik ürünlerin tamir, bakım ve restorasyonlarının yapıldığı dükkanda, unutulmayan anılar adeta iyileştirilerek sahiplerine teslim ediliyor. Restorasyonun...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 09:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir’de bulunan Gramofon Evi, tıpkı ’anılar hastanesi’ gibi çalışıyor. Nostaljik ürünlerin tamir, bakım ve restorasyonlarının yapıldığı dükkanda, unutulmayan anılar adeta iyileştirilerek sahiplerine teslim ediliyor. Restorasyonun yanı sıra antika ürünlerin de sergilendiği Gramofon Evi’nde, Çanakkale Savaşı döneminde kullanıldığı düşünülen protez bacak da dikkat çekiyor.
İzmir’de yaşayan Mehmet ve Burçin Demirayak çifti, Konak Kızlarağası Sanat ve Antika Çarşısı’nda açtıkları Gramofon Evi’ni adeta ’anılar hastanesi’ gibi çalıştırıyor. Gramofon, pikap, radyo, oyuncak, saat gibi akla gelebilecek her türlü nostaljik objeyi bünyesinde barındıran Gramofon Evi’nde, bu objelerin tamir, bakım ve restorasyonları yapılıyor, bazı ürünler de sergilenerek müşterileri tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. "Yaptığımız işe ’anılar hastanesi’ denilebilir. Anılarınızı iyileştirip size sağlıklı bir şekilde teslim ediyoruz" diyen Mehmet Demirayak, her köşesinden antika ürün çıkan dükkanındaki en ilginç objenin protez bir bacak olduğunu söyledi. Demirayak, "Bu protez bacağın Çanakkale Savaşı’nda da kullanıldığı söyleniyor. Anıları kötü ama benim için çok özel bir ürün. Bir antikacıdan buldum ve hemen aldım. Tıp tarihi ile ilgili bulunması çok zor bir obje" diye konuştu.
"USTALAR HER GEÇEN GÜN AZALIYOR"
Tamir için gelen ürünlerin önce katalog çalışmalarını yaptıklarını ve dünyanın neresinde olursa olsun gerekli parçaları tedarik ettiklerini ifade eden Demirayak, ürünlerin kendilerine geldiği halinin ve son halinin de fotoğraflarını çekerek müşterilere teslim ettiklerini belirtti.
En zorladıkları kısmın eski parçaları tedarik etmek olduğunu söyleyen Demirayak, şöyle konuştu:
"Tüketim toplumu olduğumuz için her şeyi çok hızlı tüketmişiz zamanında. Yedek parçalar, hurda depolarına, çöplere gitmiş. Malzeme tedariği konusunda sıkıntı yaşıyoruz ama dünyadaki diğer restorasyon işi ile uğraşan arkadaşlarımızla paylaşımda bulunuyoruz. Malzemeyi bir şekilde tamir ediyoruz. Tamiri mümkün olmayan bir cihaz bizim için mümkün değil. Bizim gibi bu işi yapan çok fazla arkadaş yok. Ustalar her geçen gün daha azalıyor. Yeni nesilden çırak olarak kimseyi bulamıyoruz. Tecrübelerimizi aktaracağımız kişileri bulmak zor. Mutlaka bizim de işimizi öğretebileceğimiz, bu sevgiyi aşılayacağımız birileri çıkacaktır."
"ANILARI HAYATA GEÇİRİYORUZ"
Yaptıkları işle insanların anılarını tekrar hayata geçirdiklerini söyleyen Demirayak, "Çocukken gördüğünüz ya da dinlediğiniz bir pikabın tekrar hayata döndürülmesi, o duyguları tekrar tatmanız çok önemli. Biz de müşterilerimizin gözünde o mutluluğu görünce mutlu oluyoruz. Dükkanımızda pek çok eski objeyi görebilmek mümkün. Osmanlı’daki şekerci dükkanından bir ürün, eski bir terazi, babaannenizin gramofonu, çocukken parkta bindiğiniz oyuncak bir at bunlara örnek olabilir" ifadelerini kullandı.
"ISSIZ ADAMLA GELEN MERAK GEÇİCİ OLMADI"
Dönem filmleri ve dizileri ile birlikte insanların eskiye merakının olmaya başladığını kaydeden Demirayak, şöyle devam etti: "Issız Adam filmiyle birlikte bir plak merakı oldu ama bu merak geçici olmadı. İnsanlar gerçek sesin farkına vardı ve şuanda çığ gibi büyüyen bir ilgi var. Eskiye bir merak var, eskideki o güzel duyguları yeniden yaşama arzusu var."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.