Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel) Adile Naşit’in Kurduğu Çocuk Köyü İzmir’de Hayat Buluyor

Kurucuları arasında Türk sinemasının yıldızı Adile Naşit, Türkan Şoray gibi isimlerin yer aldığı Koruncuk Vakfı, yardıma muhtaç çocuklar için EGİAD’ın desteğini alarak Türkiye’nin ikinci çocuk köyünü İzmir’de kuruyor.Ege...

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2016 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kurucuları arasında Türk sinemasının yıldızı Adile Naşit, Türkan Şoray gibi isimlerin yer aldığı Koruncuk Vakfı, yardıma muhtaç çocuklar için EGİAD’ın desteğini alarak Türkiye’nin ikinci çocuk köyünü İzmir’de kuruyor.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve Koruncuk Vakfı, korunmaya muhtaç çocuklar için el ele verdi. Koruncuk Vakfının İstanbul’da 36 yıl önce kurduğu Bolluca Çocuk köyünden sonra Türkiye’de ikinci çocuk köyü İzmir’in Urla ilçesinde olacak. Yardıma muhtaç çocukların evlenene kadar maddi, ömür boyu manevi desteğin verileceği köyde, çocukların yanında tam zamanlı anne de olacak.
“2023 HEDEFLERİNİ TUTTURMANIN YOLU…”
Sosyal sorumluluk projesi olarak iki dönemdir Bizim Çocuklarımız Projesini yürüten Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, projenin önemsenmesi gerektiğini belirterek, “Koruncuk köyünün İstanbul’dan sonra İzmir’de yapılması İzmirliler için ayrıca önemli bir faktör ve hem bireylerin hem de STK’ların sahip çıkması gerekiyor. Türkiye genç nüfuslu bir ülke ve 2023 hedeflerimize baktığımızda, bunları tutturabilmenin aslında en önemli yolu sağlıklı, eğitimli, sosyal olarak becerileri gelişmiş gençlik ve çocukluktan geçiyor” dedi.
İŞ DÜNYASINA ‘HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEYEMEYİZ’ MESAJI
Sadece eğitim gönüllüsü olanların değil iş insanlarından oluşan sivil toplum örgütlerinin de söz konusu çocukların eğitimi olunca emek harcanması gerektiğini vurgulayan Kaya, bu yüzden EGİAD olarak tüm aktiviteleri çocuklara yönelttiklerini dile getirdi. İş dünyası örgütlerine çağrıda bulunan Kaya, “Ülkemizde bazen yüzde 20’ye ulaşan genç işsizlik olsun, çocukların bazen eğitime erişememesi olsun tabi ki sorunlar var. Her şeyi devletten beklememiz gerekiyor. Sonuçta STK olarak bizim de yapmamız gereken ve yapabileceğimiz ölçekte işlere mutlaka müdahil olmamız gerekiyor” dedi.
“UYGUNSUZ DAVRANIŞLAR DOĞRU EĞİTİLMEMEKTEN KAYNAKLANIYOR”
Kaya, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için en önemli olan etkenin çocuklara ve gençlere yapılan yatırımdan geçtiğini vurguladı.
Son dönemlerde çocuklara ve kadınlara yapılan cinsel tacizin, eğitim eksikliğinden de kaynaklandığına işaret eden Seda Kaya, bu yüzden çocukların sağlıklı eğitim almasının sağlanması gerektiğini belirtti. Bu anlamda Koruncuk Vakfının da çocuklara önemli bir aile ortamı sunduğuna dikkat çeken Kaya, “Kadın ve çocuk olmak bu ülkede bazı bölgelerde ne yazık ki çok zor. Biz tabi ki İzmir’den baktığımız için biraz daha şanslıyız. Aslında uygunsuz davranışlarda bulunan insanların çocukken doğru eğitilmemesinden kaynaklanan ve toplumun bir bakıma çarpık olmasından ileri geldiğini düşünüyorum. Aslında müdahale etmek için geç değil” dedi.
GELİRİ KÖYE BAĞIŞLANACAK KERMES ÇARŞAMBA GÜNÜ
Urla’da inşası başlayan Koruncuk Çocuk köyüne destek olma kararı alan EGİAD, 11 Mayıs Çarşamba günü Swiss Grand Efes’te bir kermes düzenleyecek. EGİAD 2. Tasarım Buluşması ve Kermesi kapsamında elde edilen tüm gelir Koruncuk Vakfı Urla Çocuk Köyüne aktarılacak. Geçen yıl ilki düzenlenen EGİAD Tasarımcı Buluşması ve Kermesi ile Bizim Çocuklar Projesinin çocukların eğitimine katkı sağladığını hatırlatan Seda Kaya, şöyle konuştu:
“Bu sene de korunmaya muhtaç çocuklara el uzatmak istedik. Geçen yıl başlattığımız kermesimizin ikincisini yapıyoruz. Daha önce yaptığımız kermesimizin geliriyle Urla’daki okulumuzun tadilatını yapmıştık. Bu sene de bu aktivitenin geliri Koruncuk Vakfına bağışlayacağız. Projede EGİAD üyelerinin yanı sıra, eşleri de aktif rol alıyor.”
“TAM ZAMANLI ANNELERİ OLACAK, ÖPEREK UYANDIRACAK”
Urla’daki çocuk köyünde 80 ile 100 arasında çocuğun kalacağını belirten Koruncuk Vakfı İzmir Şube Başkanı Işıl Nişli de Türkiye’nin ikinci çocuk köyü olacak olan Koruncuk Urla Çocuk Köyü hakkında bilgi verdi.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yönlendirdiği çocukların aile evlerine yerleştirileceğini belirten Nişli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuklar küçük yaşta bize geliyor. Çocukların küçük yaşta olmasına özen gösteriyoruz ki ağaç yaş iken eğilir. Çok masumiyetleri bozulmadan, Türk örf ve geleneklerine göre rol model olabilecek çocuklar yetiştirmek hedefimiz. Çocuklar gelecek, eğer kardeşleri varsa birbirlerinden ayrılmayarak aile evine yerleşecekler. Başlarında tam zamanlı olarak köyde kalacak olan anneleri olacak. Benim evimde, sizin evinizde nasıl çocuklar büyüyorsa onlar da aynı o şekilde büyüyecekler. Anneleri onları öpe koka uyandıracak. Birlikte kahvaltılarını edecekler. Küçük olanlar anaokuluna gidecek yine köyün içerisindeki. Çok güzel bir aile ortamı olacak ve o aile ortamında büyüyecekler.”
EVLENİNCEYE KADAR MADDİ, ÖMÜR BOYU MANEVİ DESTEK
Çocukların 13 yaşına gelinceye kadar aile evlerinde, ardından köy içerisindeki kız ve erkek yurtlarında kalacağını ifade eden Işıl Nişli, şunları söyledi:
“Bizim için meslek sahibi olmaları çok önemli. Koruncuk Vakfının çok önemli bir ayrımı var. Biz, çocuklar 18 yaşında geldiğinde uğurlanmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Çocuklar kendi ayakları üzerinde tamamen duruncaya kadar, stajlarını yapıp, meslek sahibi olup askere gidip gelip evlenince kadar, çeyizleri düzülünceye kadar bizim kontrolümüz ve maddi desteğimizin altında olacaklar. Manevi destek ise zaten ömür boyu sürüyor. Çok güzel bir aile modeli tam bizim aile modeli, Türk örf ve geleneklerine yönelik bir aile evi olacak. Türkiye’nin ikinci güzel çocuk köyü İzmir’de.”
ADİLE NAŞİT ‘İYİ UYKULAR KORUNCUKLARIM’ DERMİŞ
1979 yılında kurulan Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) kurucuları arasında, Türk sinemasının unutulmaz ismi Adile Naşit, Türkan Şoray’ın da yer aldığını belirten Işıl Nişli, Adile Naşit’in çocuklara ‘İyi uykular koruncuklarım’ diye hitap ettiğini anlattı.
KASIM’DA AÇILACAK KÖY İÇİN DESTEK OLMAK İSTEYENLER
Vakfa ve yardıma muhtaç çocuklara katkıda bulunmak isteyenler için de her türlü destek fikrine açık olduklarını kaydeden Işıl Nişli, sözlerine şöyle devam etti:
“Çocuk köyümüz şu an inşaat aşamasında ve 2017 yılı Kasım ayında inşaatı bitecek. Çeşitli şekillerde bize destek olabilirler. Çeşitli kategorilerde sponsor olabilirler. Farklı projelerle bize gelebilirler, mevcutta yapmayı arzu ettiğimiz projelere maddi ve manevi destek olabilirler. Çok çeşitli uygulamalar var. Doğum günlerini bile hediye edebilirler, özel günlerini çok daha anlamlı kılabilirler. 4717’ye Urla yazıp sms göndererek 5 liralık bağışta bulunabilirler. Sürekli bağışçımız olabilirler.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.