Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otobüsçüler FSM’den geçiş hakkını geri istiyor

Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcileri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün mecburi kullanılması, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklanması nedeniyle güzergâhlarının gidiş-gelişte 130 km arttığını,...

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2016 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2016 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcileri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün mecburi kullanılması, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklanması nedeniyle güzergâhlarının gidiş-gelişte 130 km arttığını, büyük maddi zarara uğradıklarını belirtti. Sektör temsilcileri seyahat süresinin tekrar kısalması ve zararlarının telafisi için her iki köprüden de geçiş haklarının sağlanmasını talep etti.
Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcileri, 3 Eylül Cumartesi günü düzenledikleri ortak basın toplantısında, otobüslere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklanması, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişin mecburi olması nedeniyle büyük maddi zarara uğradıklarını açıkladı. Toplantıya Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) Başkanı Mehmet Erdoğan, Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer, Uluslarası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU) Genel Başkanı Fatih Tamay ve firma sahipleri katıldı.
Otobüsçüler adına basın açıklaması yapan TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, ’’Şehirlerarası karayolu yolcu taşıması yapan otobüslerin, 26 Ağustos tarihinde açılan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan kararla zorunlu tutulmuş, otobüslerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş yapmaları yasaklanmıştır. İstanbul Avrupa yakası Bayrampaşa’da bulunan 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan yaz aylarında günde ortalama 1500 otobüs, kış aylarında ise günde ortalama 900 otobüs çıkış yapmaktadır. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden otobüsler için geçişlerinin zorunlu hale getirilmesine karar verilmeden önce, otobüsler Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçişte, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçerek Üsküdar ilçesinde yerleşik Harem Otogarı’ndan yolcularını alarak varış noktasına seyir etmekteydiler. Bu yolu kullanan tarifeli sefer yapan otobüsler trafiğin açık olduğu zamanlarda 40 km civarına bir mesafeyi yaklaşık 30 dk gibi makul bir süre içerisinde geçmekteydi’’ dedi.
’’ Harem Otogarı 65 km uzuyor’’
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kullanılmasının zorunlu tutulması sebebiyle günde on binlerce yolcu taşıyan otobüsler Avrupa yakasından kalkış yaptıkları, Bayrampaşa mevkiinde bulunan 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan Üsküdar ilçesinde bulunan Harem Otogarına varış mesafesi 65 km uzadığını belirten Genel Başkan Özcan, ’’Bu kapsamda otobüslerin sefer süresinin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişine oranla ortalama bir buçuk saat uzadığı görülmektedir. (Yeni inşa edilecek Ataşehir Terminaline varış menzili içinde benzer durum söz konusu olacaktır.) Şehirlerarası tarifeli sefer yapan otobüslerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmalarının zorunla hale getirilmesinin Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektörüne ve kamu menfaatlerine aykırılık oluşturan bir çok olumsuz etkileri olacaktır’’ diye konuştu.
Otobüslerin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmaları sonucunda geliş ve gidişlerde toplam 130 km fazla yol yapmaları neticesinde günlük bir otobüs için ortalama 125 TL fazla yakıt ücreti ödeyecekler diyen Genel Başkan Özcan, ’’Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Yalova gibi illerden günde iki kez sefer düzenleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçiş yapacak bir otobüsün yakıt maliyeti ikiye katlanarak günlük ortalama 250 TL artış gösterecektir. Bu fazladan ve gereksiz yere yapılan mesafenin otobüs yıpranma oranlarını arttırması ise kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca 3’üncüköprü yolunu kullanan otobüslerin köprü ve otoban geçişi nedeniyle geliş ve gidiş olmak günde 70 TL tek seferde, iki sefer düzenlenmesi halinde ise 140 TL geçiş ücreti ödenecektir. Bu kapsamda her bir otobüs için Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanılması nedeniyle gidiş ve geliş olmak üzere aylık 5.750TL, kısa mesafelere günde iki sefer yapan otobüslerde ise aylık 11.500 TL tutarında maliyet artmış olacaktır. Ayrıca sefer süresinin uzamasına bağlı olarak ve taşıma mevzuatı gereğince otobüslerde kaptanların dinlenme ve otobüs kullanma süreleri dikkate alınarak yolcu taşıma hatlarında fazladan bir kaptan çalıştırma zarureti doğmuştur. Bu doğrultuda köprü geçiş ücretlerinin pahalılığı ve yakıt gibi diğer maliyetlerin artması yolcu bilet fiyatlarına yansıyacak, kamusal nitelikte toplu taşıma hizmeti veren sektörümüzde ulaşım ücretleri artacaktır. Bu durum köprü ve yolların yapılış amaçlarından olan zaman, mesafe ve yakıt tasarrufu sağlanacağı ilkeleri ile bağdaşmamaktadır’’ ifadelerini kullandı.
’’Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü birlikte kullanmak istiyoruz’’
Havayolu, tren ve denizyolu yolcu taşımacılık sistemlerinde yaşanan kapasite artışı neticesinde karayolu yolcu taşıma sektörü ile diğer yolcu taşıma sektörleri arasında hizmet ve zaman yönünden bir rekabet yaşanmaya başladığını dile getiren Genel Başkan Özcan, ’’Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden zorunlu olarak yapılan geçişlerle birlikte yol mesafesinin tek yönde 65 km bir buçuk saat uzaması sonucunda, yolcular tren ve hava yoluna yönelecek aleyhimize haksız rekabet yaşanacaktır. Zira, yolcularımız şimdiden yolun uzaması nedeniyle şikayet etmeye başlamıştır. Bu nedenle yolculuk süresince huzursuzluklar yaşanmaktadır. Toplu taşıma niteliğinde hizmet veren turizm otobüsleri, personel ve öğrenci servis araçları ile şehir içi toplu taşıma araçlarının Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü birlikte kullanmalarına izin verilirken, aynı nitelikte hizmet veren şehirlerarası tarifeli sefer yapan Karayolu Yolcu Taşıma sektöründeki otobüslerin, her iki köprüyü birlikte kullanmalarının yasaklanması eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Bu kapsamda şehirlerarası otobüslerin boğazdan geçişini sağlayan köprülerden geçişlerin de aynı nitelikte yolcu taşıyan turizm ve halk otobüslerinde yapılan uygulama gibi ağır vasıta statüsünden çıkarılması gerekmektedir. Yüz binlerce kişinin istihdam edildiği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektörünün mensuplarının ülke genelinde temsilcileri olarak, şehirlerarası-uluslararası tarifeli sefer yapan otobüslerin Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerini birlikte kullanma haklarına sahip olması kanaat ve görüşünde olduğumuzu ve köprülerden geçiş uygulamasının bu yönde yapılması hususunda gerekli düzenlemenin yapılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.