Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı’nın son mezar taşları

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Müze Evi’nin bahçesinde sergilenen mezar taşları oldukça ilgi çekiyor.Klasik Osmanlı mimari özelliklerin i taşıyan 250 yıllık konağın 5 yıl önce restore edilerek müze evine çevrilmesinin ardından bahçesine...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2016 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2016 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Osmanlı’nın son mezar taşları
Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Müze Evi’nin bahçesinde sergilenen mezar taşları oldukça ilgi çekiyor.
Klasik Osmanlı mimari özelliklerin i taşıyan 250 yıllık konağın 5 yıl önce restore edilerek müze evine çevrilmesinin ardından bahçesine yerleştirilen eserler görenleri adeta yüzyıl öncesine götürüyor. Müze Evi’nin bahçesinde sergilenen eserler arasında en büyük ilgiyi Osmanlı ve Rum mezar taşları çekiyor. Müslüman mezarlığından alınan ve üzerinde Osmanlıca yazılı bir mezar taşı ile Rumcanın Ünye bölgesinde konuşulan ve ölü bir dil olan Pontica lehçesinde yazılan genç bir kıza ait Rum mezar taşı, farklı dil ve inanca sahip gayrimüslimlerin Osmanlı tebaası olarak yüzyıllarca barış, huzur ve rahat içinde yaşadığını gözler önüne serdi.
Rum mezar taşı kime ait?
1924 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan mübadele anlaşması gereğince Ordu’nun Ünye ilçesinden gönderilen Rumlardan kalan bir kilise 1954 yılında ortaokul yapımı için yıkıldı. Yıkım sırasında kilisenin bahçesinde tahrip edilen Rum mezarlığında bulunan bir mezar taşı Salim Yıldız adlı bir vatandaş tarafından korumaya alındı.
Uzun yıllar Salim Yıldız’ın evinin bahçesinde bulunan 80x120 ebadındaki mezar taşının üzerinde Rumca’nın Ünye bölgesinde konuşulan ve ölü bir dil olan Pontica lehçesinde yazılan yazıda mezar taşının genç yaşta ölen bir kıza ait olduğu anlaşıldı.
Bugün kilisenin yıkıldığı yerde Meçhul Asker İlköğretim Okulu bulunurken, Salim Yıldız’ın uzun yıllar koruması altında bulunan ‘Rumlardan kalan son mezar taşı’ Ünye Belediyesi Müze Evi’ne bağışlandı. Mezar taşı halen Ünye Müze Evi’nin bahçesinde sergileniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.