Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı Sultanlarının Kayığı Porsuk’ta

Bir dönem sadece Osmanlı sultanları ve ailelerinin bindiği Sultan Kayıklarının benzerleri, Eskişehirlilerle buluşmaya hazırlanıyor. Osmanlı motifleriyle bezenen Sultan Kayıkları deneme turunda vatandaşların ilgi odağı oldu.Osmanlı İmparatorluğu...

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2016 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2016 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Osmanlı Sultanlarının Kayığı Porsuk’ta
Bir dönem sadece Osmanlı sultanları ve ailelerinin bindiği Sultan Kayıklarının benzerleri, Eskişehirlilerle buluşmaya hazırlanıyor. Osmanlı motifleriyle bezenen Sultan Kayıkları deneme turunda vatandaşların ilgi odağı oldu.
Osmanlı İmparatorluğu devrinde padişahların çeşitli deniz yolu ulaşımında kullandığı kayıklar büyük önem arz ediyordu. Bu kayıklara sadece dönemin padişahı, annesi, kadınları ve çocukları kullanabilirdi. Ayrıca Sultan Kayıkları, dönemin saltanatını, devletin kudretini ve gücünü simgeleyecek kadar görkemli olmaktaydı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Halit Şahin, hayata geçirdiği proje kapsamında Sultan Kayıklarını tasarlayıp, geleneksel Osmanlı motifleri ile modern teknolojiyi buluşturarak Eskişehir’in ünlü Porsuk Çayı’nda yeni bir tur alternatifi oluşturdu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de desteğiyle önümüzdeki günlerde açılışı planlanan Sultan Kayıkları şimdiden kent halkının ilgi odağı haline geldi.
“SU ULAŞIMINDA YENİ BİR SEÇENEK, YENİ BİR ALTERNATİF OLUŞTU”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan proje sahibi Halit Şahin’in ağabeyi Harun Şahin, Sultan Kayıkları projesinin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in öğrencisi olan kardeşi Halit Şahin’e ait olduğu belirtti. Şahin, “Kardeşim projesini Yılmaz hoca ile paylaştı. Hocamızda sağ olsun gerekli desteği verdi. Onun direktifinde, onun ışığında proje tamamlandı, tekne hazırlandı. İlk tekne yapıldı, Yılmaz hocamız ikinci teknenin düzeltilmesi gereken yerleri belirterek, bir sonraki teknenin yapılmasını söyledi. Kardeşim Eskişehir’e bu Sultan Kayıklarını kazandıracak inşallah. Turlar, her keseye uygun şekilde 5 lira olarak düşünüldü. Su ulaşımında yeni bir seçenek, yeni bir alternatif oluştu” ifadelerini kullandı.
“OSMANLI MOTİFLERİNİN GÜNÜMÜZ MODERN TEKNOLOJİSİYLE YOĞURULDUĞU BİR TASARIM OLDU”
Ağabey Şahin ayrıca Sultan Kayıklarının hazırlanış aşamalarında kardeşi Halit Şahin ile birlikte olduğunu aktararak, kayıkların özelliği ve kapasitesi hakkında şöyle konuştu:
“Geçmişteki Osmanlı motiflerinin günümüz modern teknolojisiyle yoğurulduğu bir tasarım oldu. Önümüzdeki hafta inşallah Eskişehirlilerin hizmetine sunulacak. Tekneler 12 kişilik, fiber tekne, kabartmalar önceden ağaçla oyuldu kalıpları alındı onlarda sudan etkilenmeyen polyesterden (Fiber) yapıldı. Farklı bir proje oldu tekrar Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e teşekkür ediyoruz”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.