Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı Hanedanı, Erzurum’da Türk Şölenine Katıldı

ERZURUM (İHA) – Erzurum’da Güneş Vakfı tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Türk Şöleni’ne Osmanlı torunu Osman Selahattin Osmanağaoğlu da katıldı. At üzerinde poz veren Osmanoğlu, Erzurum’un tarihte ve Anadolu’da...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ERZURUM (İHA) – Erzurum’da Güneş Vakfı tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Türk Şöleni’ne Osmanlı torunu Osman Selahattin Osmanağaoğlu da katıldı. At üzerinde poz veren Osmanoğlu, Erzurum’un tarihte ve Anadolu’da önemli bir şehir olduğunu söyledi.
Türk Şölenine onur konuğu olarak katılan Osmanlı Hanedanlığı torunlarından Osman Selahattin Osmanağaoğlu, kortej yürüyüşü öncesi Havuzbaşı kent meydanında at üzerinde objektiflere poz verdi. Erzurum Eski Milletvekili Rasim Cinisli ile birlikte kortejde yer alan atlı cirit ekipleri ile at üzerinde kısa tur atan Osman Selahattin Osmanağaoğlu, "Erzurum tarihte ve Anadolu’da önemli bir şehirdir. Anadolu’ya hakim olmuştur. Ecdadımdan ilk gelen 25 kuşak torunlarındanım. Dedem Ertuğrul Gazi, senelerden sonra Yavuz Sultan Selim İran seferinden geldi. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman geldi Irak seferinden, 4.Murat da Bağdat’tan geldi. Ben de sizin aranıza geldim çok mutluyum. Daha sonra 1974 yılında meclise kanun sunup bizim Türkiye’ye gelmemize sebep olan Erzurum eski Milletvekili Rasim Cinisli beye de teşekkür ederim" diye konuştu.
ŞEHZADE OSMAN SELAHEDDİN OSMANOĞLU KİMDİR?
33. Osmanlı padişahı Sultan Beşinci Murad Han’ın torununun oğlu Şehzade Ali Vâsıb Efendi ile 35. Padişah Sultan Mehmed Reşad Han’ın torunu Emine Mukbile Sultan’ın oğludur. 1940 yılında Mısır’ın İskenderiye şehrinde doğdu.
Babası Şehzade Ali Vâsıb Efendi, (doğ. 13 Ekim 1903, Çırağan Sarayı, İstanbul - öl. 9 Aralık 1983, İskenderiye, Mısır). Sultan Beşinci Murad Han’ın torunu Şehzade Ahmed Nihad Efendi’nin oğludur. Şehzade Ali Vâsıb Efendi Galatasaray Lisesi’nde (Mekteb-i Sultani) ve Harp Okulu’nda (Harbiye Mektebi) okudu. Piyade üsteğmeni rütbesinde iken saltanatın lağvı ve hanedan üyelerinin 1924’te sürgüne gönderilmesi üzerine ailesiyle birlikte yurtdışına çıktı. Hepsi Sirkeci’den Budapeşte’ye gittiler. Budapeşte’de bir süre kaldılar. Viyana’nın ardından Fransa’nın Nice kentine gittiler. Orada 11 yıl yaşadılar. 1931’de Sultan Mehmed Reşad Han’ın torunu Emine Mukbile Sultan’la evlendi. Aile 1935’te İskenderiye’ye taşındı.1977 yılında Şehzade Mehmed Abdülaziz Efendi’nin vefatıyla Hanedan Reisi oldu. 1983 yılında İskenderiye’de vefat etti. İskenderiye’ye defnedilen cenazesi Mayıs 2007’de oğlu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu’nun girişimiyle Türkiye’ye nakledilerek Eyüp’teki Sultan Reşad Türbesi’nin bahçesine defnedildi.
Şehzade Ali Vâsıb Efendi’nin kendi el yazısıyla kaleme aldığı hatıraları "Bir Şehzadenin Hatıratı - Vatan ve Menfada Gördüklerim ve İşittiklerim" ismiyle oğlu tarafından kitaplaştırılarak yayımlandı.
Osman Selaheddin Osmanoğlu İskenderiye’deki İngiliz okulu Victoria College’da okudu. Orada Türkçenin yanında İngilizce, Fransızca ve Arapça öğrendi. 18 yaşına kadar Mısır’da yaşadı. Liseyi bitirdikten sonra yüksek tahsili için İngiltere’ye gitti. Orada finans ve muhasebe okudu. Kariyeri İngiltere’de geçti. Orada evlendi. Üçü erkek biri kız 4 çocuğu oldu. Oğullarından biri vefat etti. Halen hepsi evli olan 3 çocuğundan 9 torunu vardır. Büyük oğlu Orhan Murad Efendi ile kızı Ayşe Gülnev Sultan İngiltere’de yaşıyor. Küçük oğlu Selim Süleyman Efendi ise işi dolayısıyla İngiltere’den Umman’ın başşehri Muskat’a gitmiştir.
Osman Selaheddin Osmanoğlu Hanedan’ın vatana dönüşü için 1974’de izin çıktığında 34 yaşında idi. İlk zamanlar İstanbul’a turist olarak gelip gitti. Daha sonra İngiltere’de emekli oldu ve Beylerbeyi Sarayı’nın yakınında ve babasının doğduğu Çırağan Sarayı manzaralı bir ev alarak İstanbul’a yerleşti.
Osmanlı hanedanı üye ve mensuplarından halen hayatta, 25 şehzade, 13 sultan ile sultan çocukları olan 21 sultanzade ve 14 hanımsultan bulunuyor. 6 şehzade, 2 sultan, 4 sultanzade ve 1 hanımsultan olmak üzere bu 73 kişiden 13’ünü Osman Selaheddin Osmanoğlu ailesi teşkil ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.