Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı geleneğini dijital dünyaya aktardılar

Kimi bölgelerde “yardım sepeti” kimi bölgelerde ise “askıda ekmek” adında devam eden Osmanlı geleneği dijital bir uygulama haline getirilerek, bir ilke imza atılmış oldu.Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan...

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2016 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2016 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kimi bölgelerde “yardım sepeti” kimi bölgelerde ise “askıda ekmek” adında devam eden Osmanlı geleneği dijital bir uygulama haline getirilerek, bir ilke imza atılmış oldu.
Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan Muzaffer Hayta ile özel bir yazılım şirketinde çalışan Fatih Aydın, ’İyilik Denizi’ projesi kapsamında geliştirdikleri ’askıda ekmek’ uygulaması sayesinde ihtiyaç sahipleri ve yardımseverler hızlı ve güvenilir bir şekilde iletişime geçebilecekler.
Geliştirdikleri ’askıda ekmek’ projesiyle ilgili Hayta, şunları söyledi:
"Askıda Ekmek projesi, askıda ekmek kültürünün devamı olan bir projedir. Yüzyıllardan beri gelen askıda ekmek geleneğinin dijital ortama aktarıldığı, telefonunuzdan girdiğinizde Van’daki bir fırının askısına ekmek bırakabileceğiniz ya da Diyarbakır’daki bir giysi dükkanın askısına yardıma ihtiyacı olan insanlar alabilsin diye giysi bırakabileceğiniz bir proje."
"Askıda Kurban"
Kurban Bayramı’nın gelmesi ile birlikte yapmakta oldukları ’askıda ekmek’ uygulamasına ’askıda kurban’ uygulamasını da eklediklerini bildiren Hayta, "Uygulamanın çıkış noktalarından birisinin ise kurban etlerini paylaşmak isteyen yardımseverin,ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta yaşadıkları zorluklar olarak gösterilmekte" dedi.
"Hiç bir maddi beklentimiz yok, amacımız insanlığa faydalı olabilmek"
Askıda Ekme Projesinin belediyeler ile ortak yapılabilecek güzel bir proje olduğunu belirten Muzaffer Hayta, "Belediyelerden bu projeye destek olmaları için yardım talebinde bulunuyoruz. Herhangi bir kuruluşa ya da siyasi görüşe ait olmayan bu proje tüm milletimiz içindir. Bu proje için A belediyesi, B belediyesi önemli değil. İçinde bulunduğumuz bu birlik ve beraberlik döneminde belediyeler ile ortak yapılabilecek güzel bir proje. Hiç bir maddi beklentimiz yok, amacımız sadece insanlığa faydalı olabilmek" ifadelerini kullandı.
Sistem nasıl çalışıyor?
Uygulamaya www.iyilikdenizi.com adresi üzerinden erişilebiliyor. Bağış talebinde bulunulduğu zaman sistem bulunulan yeri onaylıyor. Ardından sisteme bağış talebinde bulunan kişinin haritadaki konumu ekleniyor. Daha sonra çevrede yardıma muhtaç kişi veya kişilerin bulunduğu yere tıklanarak iletişime geçilebiliyor. Bağışta bulunmak isteyen kişinin talebi sistemde onaylandıktan sonra bağış almak isteyen kişiye kısa mesaj gidiyor. Böylelikle bağış alan ve bağışta bulunan kişi arasında iletişim sağlanmış oluyor. Bu sayede en kısa şekilde yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşmış oluyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.