Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul ormanlarının yangın risk haritasını çıkardı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Teknolojinin sınırı yok biz de bu gelişmeleri yakından takip ederek kendi alanımıza uyarlıyoruz. İnşallah bu proje ile İstanbul’daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız ve...

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul ormanlarının yangın risk haritasını çıkardı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Teknolojinin sınırı yok biz de bu gelişmeleri yakından takip ederek kendi alanımıza uyarlıyoruz. İnşallah bu proje ile İstanbul’daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız ve bu yangın sezonunu da en az kayıpla atlatacağız” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı görev sahasındaki her alanda teknolojiyi yakından takip etmeye ve yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren Bakanlık, İstanbul’daki ormanların yangın risk haritasını çıkardı. İstanbul ormanlarına ait yangın risk haritası, bilgisayar ortamında ve web tabanlı çalışan programla 15 adet kriter ve bunlara ait bilgiler ışığında ortaya çıkarıldı. Proje çerçevesinde öncelikle İstanbul ilinin 3 boyutlu sayısal modeli oluşturuldu ve bu modelden yararlanılarak eğim, bakı, yükseklik verilerine yangın organizasyonun da kullanılan bütün araç, bina, tesis, yol, meşcere haritası bilgileri eklenerek yangın organizasyonu için Coğrafi Veri Tabanı oluşturuldu. Bu veri tabanında kuleler, ilk müdahale ekipleri, orman itfaiyesi, su kaynakları, yollar, idari ve mülki sınırlar eklendi.
Orman yangınlarıyla alakalı veri tabanı bilgileri tamamlandıktan sonra dünyada bu konuda kullanılan ve ülkemize uygun olan ağaç türü, kapalılık, ara tabaka, ölü örtü, eğim, bakı, yerleşim yerine uzaklık, enerji nakil hatları, demir yolu, kara yoluna uzaklık, nemlilik, sıcaklık, yağış miktarı, rüzgar ve yangın sayıları gibi kriterler sisteme girilerek bu kriterler üzerinden yangın risk haritaları çok riskli, orta riskli ve düşük riskli diye 3 gruba ayrıldı. Ayrıca projenin görünürlük analizi yapılarak ormanlık alanların mevcut yangın gözetleme kulelerinden görünür ve görünmeyen alanlar tespit edilerek, görünmeyen ormanlık alanlar için ek tedbirler alınması sağlandı.
"İstanbul’daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız"
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu orman yangınları ile mücadele konusunda ülkemizin oldukça başarılı olduğunu ve bu hususta teknolojiyi çok yakından takip ettiğini söyledi. Akdeniz ülkeleri arasında yangınla mücadele konusunda ilk sırada olduğumuzu vurgulayan Eroğlu, "Malum teknolojinin sınırı yok biz de bu gelişmeleri yakından takip ederek kendi alanımıza uyarlıyoruz. İnşallah bu proje ile İstanbul’daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız ve bu yangın sezonunu da en az kayıpla atlatacağız. Vatandaşlardan temennimiz orman yangınlarına karşı daha hassas davranmaları. Ormanlar hepimizin ortak malı ve biz bu ormanları en iyi şekilde koruyarak yarınlara, evlatlarımıza, torunlarımıza bırakmalıyız. Her fidan, her ağaç bir can bunu asla unutmamalıyız" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.