Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’ndan kurban uyarısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara uyarıda bulunarak “Yönetmelik hükümlerine uymayarak hayvanlara eziyet edenlere ceza kesilecek” diye konuştu.Kurban ibadetinin Müslümanlar için önemine de...

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2016 07:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2016 07:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara uyarıda bulunarak “Yönetmelik hükümlerine uymayarak hayvanlara eziyet edenlere ceza kesilecek” diye konuştu.
Kurban ibadetinin Müslümanlar için önemine de değinen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Kurban kesmek toplumsal bir vecibedir. Bu vecibemizi yerine getirirken Yüce Allah (c.c)’ ın insanlara verdiği önem kadar hayvanlara da önem verdiğini unutmayalım. Bu kapsamda dini vecibemizi yerine getirirken kesimi yapılacak hayvanlara eziyet etmeyelim.” diye konuştu.
“Hayvanlara Gereksiz Yere Acı Çektirmeyelim”
Hayvanların uygunsuz şekillerde yakalanması, uygun olmayan gereç ve şartlarda kesim yapılması gibi insani ve dini bakımdan uygun olmayan hallerin, hayvanların gereksiz yere acı çekmelerine sebep olacağının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, “Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır” hükmünün yer aldığını vurguladı.
Bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.057 TL idari para cezası uygulanacağını vurgulayan Eroğlu, söz konusu Kanun uyarınca yürürlüğe konulan “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” hükümlerine aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2.651 TL idari para cezası kesileceğini söyledi.
Kötü Muamele Yasak
Hayvanlara her türlü kötü muamelenin yaptırıma tabi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, “Hayvanları Koruma Kanunu’na göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 526 TL idari para cezası uygulanır” diye konuştu.
Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmanın da yasak olduğuna dikkat çeke Bakan Eroğlu, bu hükme aykırı davrananlara da 526 TL para cezası uygulanacağını belirtti.
Kurban Bayramı süresince Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Şube Müdürlükleri tarafından gerekli önlemlerin alınacağını ifade eden Eroğlu, kurban kesim ve satış yerleri ile ilgili denetimlerin de yerel yönetim birimleri ile müştereken yapılacağını söyledi.
Ülkemizin içinden geçtiği bu zor günlerde Kurban Bayramı’nın birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Eroğlu “Bütün vatandaşlarımızın ve İslam Aleminin Kurban Bayramı kutlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.