Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Organ bağışlayanlara mezar yeri ücretsiz

Samsun Büyükşehir Belediyesi, organlarını bağışlayan vatandaşlara mezar yerlerini ücretsiz olarak veriyor.Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz oturumunda görüşülen, “Organ bağışında bulunan vatandaşlarımıza vefat etmiş olması...

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2017 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2017 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Organ bağışlayanlara mezar yeri ücretsiz

Samsun Büyükşehir Belediyesi, organlarını bağışlayan vatandaşlara mezar yerlerini ücretsiz olarak veriyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz oturumunda görüşülen, “Organ bağışında bulunan vatandaşlarımıza vefat etmiş olması durumunda, müracaatları halinde Derecik Mezarlığında ücret alınmadan mezar yeri tahsis edilmesi” teklifi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilmişti. Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun Büyükşehir Belediyesinin bu kararı almasının ardından son bir ayda bölgede 40, Samsun’da ise 18 kişinin gönüllü organ bağışçısı olmak için başvurduğunu söyledi.

“Türkiye’de 30 bin insan organ ve doku nakli bekliyor”

Alınan kararın doku ve organ nakli bağışı konusunda insanları bilinçlendirmek amacıyla alındığını ifade eden Dr. Mehmet Kazak, “Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi karar alarak, beyin ölümü gerçekleşmiş, ailenin de organ nakline izin vermiş kişiler için duyarlı bir davranışta bulunarak, ücretsiz mezar yeri tahsis etti. Türkiye’de 30 bin insanımız yaşamak için organ bekliyor. Organ bekleyen insanlarımızın da bir kısmını nakil olunacak organ beklerken kaybediyoruz. Yılda yaklaşık 2 bin 200 kişi organ beklerken vefat ediyor. Biz Samsun Sağlık Müdürlüğü, Bölge Koordinasyon Merkezi ve Sağlık Bakanlığının tüm teşkilatlarıyla birlikte organ bağışını arttırmak için birçok çalışmalar yapıyoruz. Halkın farkındalığını arttırmak için çaba içerisindeyiz” dedi.

“Kararın ardından 1 ayda 18 kişi organlarını bağışladı”

Kararın insanlarda bilinç oluşturduğunun altını çizen Kazak, “Bu ay içerisinde Samsun Bölge Koordinasyon Merkezinde 44 organ bağışı oldu. Bunlardan 18’i de Samsun’da oldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi de organ bağışına destek vermek ve bağışçı sayısını arttırmak için ‘ücretsiz mezar yeri’ kararı aldı. Bu karar bize moral açısından da uzun süreli çalışmalarımızın devamı açısından da büyük bir destek oldu. Bu uygulama ile birlikte bağışçı sayısında birçok artış olacağını düşünüyorum. Bu uygulamanın Türkiye’deki başka illere de örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Ücretsiz mezar yeri vererek organ bağışını desteklemek istiyoruz”

Ücretsiz mezar yeri uygulaması ile insanlarda organ ve doku bağışı bilincini oluşturmak istediklerini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Ali Kukuş, “Organ bağışı konusu, başkalarının hayatını kurtarmada aracı olduğu için çok hayati bir önem taşıyor. Bağışlanan organlar sayesinde birçok insanın hayatı kurtarılıyor. Çok sayıda hasta, hayatını sürdürebilmek için doku ve organ bağışı bekliyor. Bazen kaza sonrasında hayatını kaybeden bir insanın sağlam organları birçok ölümcül hastayı hayata döndürebiliyor. Bunun için ülkemizde birçok kuruluş organ bağışı kampanyası düzenleyerek toplumu bilinçlendirmeye çalışıyor. Bu kampanya ile bilinçlenen insanlar, öldükleri zaman doku ve organlarının başka hastalara nakledilmesini istiyorlar. Bu nedenle Samsun Büyükşehir Belediyesi organ bağışını desteklemek amacıyla Derecik Mezarlığında organ bağışında bulunan vatandaşımıza 1 adet mezar yeri tahsis etme kararı aldı. Vatandaşlarımıza acılı günlerimizde bir nebze olsun destek olmak amacıyla bunu uygun gördük” şeklinde konuştu.

“Ücretsiz mezar yere uygulaması diğer iller tarafından örnek alınıyor"

Karardan sonra diğer illerin Samsun’u örnek almaya başladığını ifade eden Ali Kukuş, “Mezar yeri hariç bütün cenaze hizmetleri vatandaşlarımıza ücretsiz olarak veriliyor. Cenaze anında mezar yeri almak 1. kişi için 150 TL, 2. kişi için ise 350 TL tutarında. Toplamda 2 kişi 500 TL tutarında oluyor. Ama ölmeden önce mezar yeri almak isteyen vatandaşlarımızın mezar yeri bedelleri 3 bin TL tutarındadır. Bizler de organ bağışını desteklemek amacıyla böyle bir karar almayı uygun gördük. Bu uygulamayı temmuz ayından beri sürdürüyoruz. Bizim bu uygulamamızın diğer iller tarafından da beğenildiği izlenimi bizlere geliyor” ifadelerini kullandı.

Samsun’da organ bağışına dikkat çekmek amacıyla alınan bu kararın ardından Ordu’nun da böyle bir uygulama yapmak için çalışmalara başladığı öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.