Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ordu çöpten elektrik üretiyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, yıllardır Ordu’nun gündemini meşgul eden çöp sorununu çözüme kavuşturmasının ardından, şimdi de çöpten elektrik üretiyor.Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinde kurulması planlanan...

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2018 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2018 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ordu çöpten elektrik üretiyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, yıllardır Ordu’nun gündemini meşgul eden çöp sorununu çözüme kavuşturmasının ardından, şimdi de çöpten elektrik üretiyor.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinde kurulması planlanan Çöp Ayrıştırma Tesisi için Ünye’nin siyasi parti, basın ve sivil toplum kuruluşu (STK) başkan ve yöneticilerini Altınordu ilçesinde bulunan çöp tesisini gezdirdi. 3 yıl önce kurdukları ve bu süre içerisinde son teknoloji ile modernize ettikleri çöp ayrıştırma tesisinin daha gelişmiş bir kompleksini Ünye ilçesine kuracaklarını belirten Başkan Yılmaz, şu anda topladıkları çöpten elektrik ürettiklerini söyledi.

“Önce çöpü rehabilite ettik, şimdi elektrik üretiyoruz”

Başkan Yılmaz, “Altınordu ilçemizde yaklaşık 32 yıl boyunca Soya mevkisine, Melet Irmağı’nın kenarına çöp dökülüyordu. Ayrıca bizden önce ilin farklı bölgelerinde 23 farklı noktaya çöp dökülürdü. Biz göreve gelir gelmez ilk işimiz Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yılların kangreni olan bu sorunu ortadan kaldırmak oldu. Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde helikopterle çöp alanının üzerinden geçerken bana, ‘Burası nedir ?’ diye sordu. Ben de, ‘Burası Ordu’nun çöpünün döküldüğü alan efendim’ dedim. Kendisi şaşkınlığını gizlemeyerek, ‘Böyle şey mi olur. Şehrin göbeğine çöp mü dökülür. Böyle çağdaşlık mı olur? İlk işin bunu buradan kaldırmak olsun. Sana 1 yıl süre veriyorum’ dedi. Biz de bunu görev kabul ettik ve tam 1 yıl içerisinde Altınordu ilçesindeki çöpü ve 19 ilçemizdeki çöpü de rehabilite etmek suretiyle bir sistem kurduk. Kurmuş olduğumuz sistemin ana omurgası burası. Burası bize teslim edildiğinde basit bir küçük tesisti. Biz standartlara uygun, Avrupa Birliği kriterlerine uygun, çöpten hem enerji hem de atıktan elektrik üreten bir yapıya dönüştürdük. Bu tesiste şu anda 53 kişi çalışıyor” dedi.

“Ünye ilçesine de bu tesisten kuracağız”

Altınordu ilçesindeki tesisle Ünye ilçesinde kurulacak tesis arasında bazı kıyaslamalarda bulunan Başkan Enver Yılmaz, “Ünye de Cevizdere’ye kurmayı planladığımız ve şu anda yüzde 90’lar seviyesine gelen tesisimiz fiili kulanım alanı olarak 2 bin 300 metrekare. Burası ise (Altınordu’daki tesis) bin 500 metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Ünye’deki tesisimiz tam otomasyon sistemle çalışmaktadır. Bu tesisimizde koku için spreyleme sistemi çalışırken, Ünye’de ise spreyleme ve bio-filtre sistemi bulunmaktadır. Bu tesise günlük 8-9 ilçenin çöpü geldiği halde farkındaysanız herhangi bir koku oluşmamaktadır. Bu tesisimizin kapasitesi 300 ton, Ünye’deki tesisimiz ise yüksek teknoloji ile çalıştığı için Akçay’daki birikmiş çöpü de bu tesiste bertaraf edeceğiz. Burada ki tesisimizin maliyeti yaklaşık 3 milyon lirayken, Ünye’de ise son sistem kurulan tesisin maliyeti ise 10 milyon lira civarında” diye konuştu.

30 tır çöp, 1,5 tıra düştü

Başkan Yılmaz, açıklamasını şöyle tamamladı: “İlimizde toplanan çöpü günlük 600 ton kabul edersek bunun 30 ton çöp metal, pet gibi malzeme olarak geri kazanılıyor. 180 tonu Ünye Çimento’ya yakıt olarak gidiyor. 120 ton kompost, bio kurutma sistemi ile gübre haline getiriliyor. 240 ton ise su ve su buharı haline geliyor. Kalan kısım ise elektrik enerjisi için gerekli organik madde oluyor. O da Çaybaşı’ndaki düzenli depolama alanına götürülüyor. Yıl da 55 bin ton atığı yakarak yok ediyoruz. Böylece Ünye Çimento fabrikasının 19 bin ton kömür yakmasının önüne geçiyoruz. Bu da yaklaşık 3 milyon dolar ediyor. İşin özeti bu sistem sayesinde 30 tır çöp 1,5 tıra düşüyor. Bu 1,5 tır çöp’ten de elektrik üretiyoruz.”

Altınordu ilçesinde bulunan çöp tesisinin incelemesine Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Kent Konseyi Başkanı Özgür Kıroğlu’nun da aralarında bulunduğu bir heyet katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.