Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

On Saniyeliğine Görme Engelli Oldular

Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Eskişehir Şubesi tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın, 11 Mayıs Görmeyenler Günü’nde farklı bir etkinlik gerçekleştirildi. Beyaz bastonlarla yürüyen görme engelliler, yolda karşılaştıkları...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Eskişehir Şubesi tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın, 11 Mayıs Görmeyenler Günü’nde farklı bir etkinlik gerçekleştirildi. Beyaz bastonlarla yürüyen görme engelliler, yolda karşılaştıkları insanların gözlerini bağlayıp ellerine baston vererek neler yaşadıklarını anlatmak istedi.
Adalar mevkiinde bulunan dernek binasının önünde toplanan dernek üyeleri, beyaz bastonlarla birlikte yürüyüş yaptı. Görme engelli vatandaşlara davul ve zurna da eşlik etti. Onlarca görme engellinin katıldığı yürüyüşe, sağlıklı vatandaşlar da katıldı. Yürüyüş esnasında gönüllü vatandaşların gözlerini bağlayan GÖRSEM üyeleri, beyaz baston ile etkinliğe katılanların yürümesini istedi. Vatandaşlar gözleri kapalı ve ellerinde baston ile on saniye de olsa yürümeye çalıştı. Görme engelli vatandaşlar, zaman zaman davul ve zurnaya kendilerini kaptırarak, yürüyüşü bırakıp oynamaya daldı.
"GÖZLERİNİ BAĞLAYACAĞIZ"
Etkinlik ile ilgili açıklamalarda bulunan GÖRSEM Genel Başkanı Mümtaz Doğan, 1982 yılından itibaren Engelliler Haftası’nın kutlandığını anlattı. 156 ülkenin kutlamalarda yer aldığını belirten Doğan, "Bugün, Görme Engelliler Günü. Her günün bir anlamı var. Bir gün görme, işitme, zihinsel diye gün belirlemişler hafta içerisinde. Bugün Görme Engelliler Günü 11 Mayıs. Çeşitli etkinlikler başladı. Dün biz Ankara’ya gitmiştik. Anıtkabir ziyareti vardı ona gitmiştik. Bugün de burada baston törenimiz var. Plastik kapak kampanyamız var. Kapakların geliri ile görme engellilere baston alıyoruz. Federasyon da katılıyor, bastonu onlarda veriyor bize, birileri yardım ediyor. Burada Görme Engelliler Günü’nü kutlamak için toplandık. Bizlerin yanında olsunlar, desteklerini esirgemesinler. Biz bunu istiyoruz. Zaten gerekeni devletimiz yapıyor, biz de elimizden geldiği kadar dernek olarak da bu katkıyı sağlıyoruz. Dernek olmasa görme engeliler buraya toplanamaz, birbirlerini tanımazlar. Dernekler bu yüzden iyi. Yolda gördüğümüz gönüllü vatandaşların gözlerini bağlayacağız. En azından görmeyenlerin ne hissettiğini anlasınlar. Sadece bakmakla görme engelliler tanınmaz. Yani görme engelli ne yapabiliyor? İki tane kişi bağlayalım gözlerini, yürürken baston verelim, bakalım görme engellileri içinde hissedebilecek mi? Görme sıkıntı görebilecek mi? Bunu görmemiz lazım" dedi.
"BASTONLARLA YÜRÜYEREK SIKINTILARIMIZI DİLE GETİRECEĞİZ"
Görme engelli vatandaşlardan İlker Ertuğrul, arkadaşları ile bir arada bulunmaktan ötürü mutluluk yaşadığını ifade etti. Bastonlarla yürüyerek sıkıntılarını dile getireceklerini açıklayan Ertuğrul, sağlıklı vatandaşların engellilerin yaşadıkları sıkıntıları göreceklerini söyledi.
"ŞU AN AYAKLARIM TİTRİYOR"
Gözleri bezle kapatılarak beyaz baston ile yürümeye çalışan Esra Gün ise, kötü duygular yaşadığını kaydetti. Gün, "Yani ayaklarım titredi, ne yana gideceğimi bilmiyorum. Gerçekten kötü bir duygu. Şuan bile ayaklarım titriyor. Hani yanınızda kimse yok. Tutunacak bir dalınız yok, hiçbir şey göremiyorsunuz, her an bir korku, bir yere çarpma korkusu. Kötü bir duygu. Birkaç saniyede bile ben kendimi çok kötü hissettim yani. Allah yardımcıları olsun" şeklinde konuştu.
"AZ DA OLSA SESLERDEN YÜRÜMEYE ÇALIŞTIM"
Gözleri kapatılan bir başka vatandaş Eray Duman da "Tabii ki zor bir şey hani. Bizler görebiliyoruz ama onlar göremiyor. Allah’ın takdiri diyelim. Az da olsa seslerden yürümeye çalıştım, ama yine de çok zordu. Kötü bir his gerçekten" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.