Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Olmaz" denilen 22 yıl sonra oldu

Adana’da, 1994 yılında tarım açık cezaevi yapılması için Adalet Bakanlığı’na devredilen ancak yıllardır vatandaşların tarım ve hayvancılıkta kullandığı hazine arazisi ile ilgili dosya, 20 yıl aradan sonra tozlu raflardan indirildi....

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2016 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2016 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adana’da, 1994 yılında tarım açık cezaevi yapılması için Adalet Bakanlığı’na devredilen ancak yıllardır vatandaşların tarım ve hayvancılıkta kullandığı hazine arazisi ile ilgili dosya, 20 yıl aradan sonra tozlu raflardan indirildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından son 2.5 yıl içinde yapılan 300’e yakın işlem ve yazışma sonucunda 2 bin 128 dönümlük tarım arazisinden hiçbir olay çıkmadan yıllarca kullanan vatandaşların tahliyesi yapıldı. Böylelikle yıllarca ‘olmaz’ denilen gerçekleşirken, 691 dönümüne de 500 ‘çiftçi hükümlü’nün bulunacağı Türkiye’nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumu yapılacak arazinin, ülke ekonomisine kazandırılmasının yolu açıldı.
Türkiye’nin tarıma elverişli en verimli topraklarının bulunduğu Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesi’nde tek parselde kayıtlı 2 bin 128 dönüm tarım arazisinin 691 dönümü, 1994 yılında Adana Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından, tarım açık cezaevi yapılmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Bu tarihten itibaren, tahsis edilen arazinin tarım açık cezaevi yapılması için kurum ve kuruluşlarla çeşitli yazışmalar yapıldı ancak bir sonuç alamadı. Herhangi bir işlem yapılmayan 2 bin 128 dönümlük arazide, yıllar boyunca hak ve hisse sahibi olmayan vatandaşlar tarafından işgal edilerek tarım üretimi ile küçük ve büyükbaş hayvancılığı yapıldı.
Dava açıldı, sonuç alınamadı
Hazine tarafından 2004 yılında, işgalcilerin söz konusu tarım arazisi üzerinden çıkarılması ile ilgili ‘El atmanın önlenmesi’ için Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıldı. Söz konusu tarihte yapılan keşifte araziyi 69 kişinin kullandığı tespit edildi ancak daha sonraki yıllarda hukuki olmayan el değiştirmeler yapılarak yaklaşık 200 kişi, hazineye ait tarım arazisini işgal ederek üretim yapmayı sürdürdü. Davanın açılmasından bir yıl sonra da mahkeme ‘işgalcilerin tarım arazisinden çıkarılması’ yönünde karar verdi ancak herhangi bir sonuç alınamadı.
Dosya 20 yıl sonra raftan indi
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 2014 yılında göreve başladıktan kısa bir süre sonra, adliye ek hizmet birimlerinin durumu ile ilgili bilgi aldığında, Adalet Bakanlığı’na tahsis edilen arazinin mutlak suretle değerlendirmesi gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine, tozlu raflardaki dosya indirilip incelemeye alındı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı takiplerle, 2005 yılında işgalcilerin çıkarılması yönünde verilen kararın 10 yıl sonra kesinleşmesi sağlanırken, taşınmazın kullanılmasına engel olan hususlara ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlarla yaklaşık 300 işlem ve yazışma yapılarak, araziye tarım açık ceza infaz kurumu yapılmasının önü açıldı. Adana Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü’nce de ‘kesinleşmiş tahliye kararının’ uygulanması için icra takibi başlatıldı.
Güvenlik önlemi altında tahliye
Bunun üzerine, geçtiğimiz ay Adana 1. İcra Müdürlüğü tarafından keşif işlemleri yapılarak işgal arazisi üzerinde hayvancılıkla da uğraşan vatandaşlara Kurban Bayramı’nda mağdur olmamaları için 1 ay süre verilerek söz konusu taşınmazın tahliye edilmesi için tebliğ yapıldı. Herhangi bir olumsuzluk yaşanma ihtimaline karşı bölgede TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleriyle yoğun güvenlik önlemi alındığı tahliye günü, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da, görevli ekiplerle birlikte arazinin bulunduğu bölgeye gitti. 2 bin 128 dönüm tarım arazisini işgal ederek uzun yıllar boyunca tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarla görüşen Başsavcı Yeldan, kimsenin mağdur olmaması için gayret gösterildiğini söyledi. Görüşmelerin ardından, 22 yıldır işgal edilen arazi, vatandaşlar tarafından gönüllü olarak tahliye edildi.
Ürünler vatandaşlara verilecek
Daha sonra ise ekilen hiçbir ürüne ve arazi üzerindeki yapıya zarar verilmeden sınırlar belirlenip, kepçeler yardımıyla 2 bin 128 dönümlük arazinin etrafına hendek açıldı. Arazide ekili bulunan ürünlerin hasat zamanı da belirlenerek, üretici vatandaşlara, ürüne göre toplanma süresi verildi. Bu sayede, vatandaşların mağdur olmaması için arazide bulunan son ürünlerinin kendileri tarafından hasat etmeleri sağlanacak.
En büyük sulu tarım ceza infaz kurumu
Tahliyenin ardından 2 bin 128 dönümlük arazi tekrar hazineye teslim edilirken, Adalet Bakanlığı’na Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu yapılması için tahsis edilen 691 dönümlük alana da, 50 hükümlünün katılımıyla sınırları belirlenip kazık çakma işlemi yapıldı. Çukurova’nın en verimli toprakları üzerinde bulunan tarım arazisine 3 ay içinde kurulması planlanan Türkiye’nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumunda, yılda 3 defa ürün verebilecek şekilde yöreye uygun organik tarım, büyük ve küçükbaş hayvancılığı, lisanslı sera üretimi, örtü altı tarım, fidan ve çiçek yetiştiriciliği yapılacak.
Organik ve sertifikalı üretim yapılacak
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 22 yıl önce tahsis edilen arazinin uzun uğraşlar sonunda tarım açık ceza infaz kurumu yapılabilir hale geldiğini, yıllardır üretim yapan vatandaşların tahliyesi sırasında da herhangi bir sorunun yaşanmadığını söyledi. Araziye Adana Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun yapılması için çalışmaların başladığını kaydeden Yeldan, “Bölgenin ve Türkiye’nin en modern tarım açık ceza infaz kurumunu yapacağız. Toplumsal yaşama uyum ve rehabilite olmaları amacıyla verilecek profesyonel eğitimle ‘çiftçi hükümlü’ olacak olan 500 hükümlü, tarım açık ceza infaz kurumunda organik ve sertifikalı üretim yaparak hem ekonomiye katkı sağlayacaklar hem de cezalarını çekmiş olacaklar. Amacımız, yıllarca işgal edilmiş devlete ait araziyi, ülkenin önemli bir tarım işletmesi haline getirmektir” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.