Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğretim üyesinden Roman soykırımı iddiası

Trakya Üniversitesi Roman Dili Ve Kültürü Araştırmaları Görevlisi Muhammed Tağ, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlar Tarafından 1.5 Milyon Romanın Soykırıma Uğradığını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2016 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2016 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Öğretim üyesinden Roman soykırımı iddiası
Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Görevlisi Muhammed Tağ, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından 1.5 milyon Roman’ın soykırıma uğradığını söyledi.
Edirne Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sivil Düşün Avrupa Birliği (AB) programı kapsamında, Porajmos-Roman Soykırımı anma programında konuşan TÜ Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Muhammed Tağ, Almanlar tarafından İkinci Dünya Savaşı’nda 500 bin ile 1.5 milyon arasında Romanlara soykırım yapıldığını belirti. Tağ, “Her ne kadar durumları aynı olsa da Romanlara yapılan soykırım Yahudiler kadar hatırlanmamaktadır” dedi.
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi yönetimi tarafından Romanlar’a yönelik gerçekleştirilen soykırım olan Porajmos - Roman Soykırımı anma programında konuşan araştırma görevlisi Muhammed Tağ, Almanların İkinci Dünya Savaşı öncesinde ve savaş boyunca aşağı ırk olarak tanımladıkları 2 gruba soykırım yaptıklarını söyledi.
“Bunlardan ilki din bazında Yahudiler ve diğeri Avrupa’dan farklı kültür ve geleneklere sahip olan Romanlardır” Tağ, şunları kaydetti:
“Eldeki verilere bakıldığında Almanlar, İkinci Dünya Savaşı’nda, 500 bin ile 1,5 milyon arasında Roman ve 6 milyon civarında Yahudi’yi soykırıma uğratmıştır. 1936 yılında, Berlin’de 3 kişilik Almanya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Arî Irk ve Toplum Biyolojisi Araştırmaları Ekibi tarafından 30 bin Roman üzerinde yapılan kan ve iskelet tahlillerinde genetik sınıflandırmalar yapılmıştır. Her ne kadar durumları aynı olsa da Romanlara yapılan soykırım Yahudiler kadar hatırlanmamaktadır. Bu dönemde Romanları öldürmek, yakalamak ve toplama kamplarına götürmek için Hinrich Himmler kontrolünde ekipler kurulmuştur. Bunlarla birlikte yaklaşık 5 bin Roman’ı karbon monoksit kullanarak öldürmüşlerdir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.