Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencilerden Ambulanslara ’Yol Verecek’ Sistem

Elazığ’da iki lise öğrencisi geliştirdikleri proje sayesinde trafikte ambulanslara yol verecek sistem yaptı.100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri Hüseyin Ağaçkıran ile Uğurcan Üstüntaş, birkaç defa ambulanslara...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Elazığ’da iki lise öğrencisi geliştirdikleri proje sayesinde trafikte ambulanslara yol verecek sistem yaptı.
100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri Hüseyin Ağaçkıran ile Uğurcan Üstüntaş, birkaç defa ambulanslara yol verilmediğine tanıklık etti. Bunun üzerine proje koordinatörü öğretmenleri Özer Pekmez’le görüşen öğrenciler, ambulansların ulaşımını rahatlatacak proje yaptı. Öğrenciler, makete yansıttıkları projelerinde trafik lambalarının üzerine yerleştirdikleri uyarı ışığını, ambulansların tepe ışığı ile tanımladı. Tanımlanan sistem sayesinde, trafik ışıklarına belirli bir mesafe kala lambaların üzerindeki uyarı ışığı ve diğer yönlere kırmızı yanıyor. Aynı şekilde raylı bir sistemin olduğu yerde ise ışıkla beraber kapalı olan bariyerler kalkarak ambulanslara yol veriyor.
Arkadaşıyla kentte gezerken ambulanslara araçların yol vermediğini görmeleri üzerine proje gerçekleştirdiklerini aktaran lise son sınıf öğrencisi Hüseyin Ağaçkıran, “Projeyi planladıktan sonra maket haline getirdik. Güzel bir şeyler ortaya çıktı” dedi.
Projenin amacının geçiş üstünlüğü olan araçlara ve özellikle ambulanslara trafik akışında kolaylık sağlamak olduğunu aktaran Ağaçkıran, “Trafikteki yoğunluktan ambulanslar kendisine yer bulamıyor. Bunun için trafik ışıklarının üzerine acil durum ışığı ekledik. Ambulans geldiği anda lambalar kırmızıya dönüşüyor ve üzerindeki uyarı ışığı yanarak kendisini belli ediyor. Işığı geçtiği anda ışıklar tekrar eski haline dönüyor” diye konuştu.
Ağaçkıran, raylı sistem üzerinde hayata geçirdikleri projeleri sayesinde, aynı ışık sistemiyle ambulanslar geldiğinde bariyerlerin kalkarak yol verdiğini kaydetti.
Öğrenciler, makette uyguladıkları projenin Türkiye genelinde birçok ilde uygulanarak ambulansların geçişinde kolaylık sağlanacağına inanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.