Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ODTÜ’lü Öğrencinin Sıra Dışı Projesi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Trabzonlu Elif Usta, "Hayırlı bir iş gelecek için oyna” adını verdiği çocuk gelişimi projesi ile dikkat çekiyor.Proje kapsamında Cumartesi günleri Trabzon Ortahisar...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2016 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2016 14:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ODTÜ’lü Öğrencinin Sıra Dışı Projesi
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Trabzonlu Elif Usta, "Hayırlı bir iş gelecek için oyna” adını verdiği çocuk gelişimi projesi ile dikkat çekiyor.
Proje kapsamında Cumartesi günleri Trabzon Ortahisar İlçesi Kanuni İlkokulu’nda özel olarak tasarlanmış eğitici oyunlar oynanırken, öğrencilerle bireysel olarak ilgileniliyor.
Usta, proje ile amacını "Gerçekten faydalı olabilmek ve yaşken eğilen bu ağaçların can suyunu en doğru şekilde verebilmek" olarak özetledi. Yaptıkları çalışmanın yüzde yüz gönüllülük esasına dayandığına dikkat çeken Usta, “Projemiz ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okula alışma problemlerini azaltmayı, akademik başarını ve düşünme becerilerini artırmayı hedefleyen yüzde yüz gönüllülük esasına dayanan bir faaliyettir. Projemiz kapsamında iki aydır cumartesi günleri Trabzon’daki okulumuzda çocuklarımızda okul müfredatları ve gelişimsel becerileri göz önüne alınarak özel olarak hazırladığım oyunlarımızı oynuyoruz ve bireysel olarak öğrencilerimizle ilgileniyoruz. Pilot bir çalışma yaptık. Bu iki aylık süreç pilot çalışmamızdı ve bu süreçte projemizdeki doğru noktalar kadar hatalı olduğumuz yanları da gördük. İlerleyen senelerde bütün bu süreci göz önünde bulundurarak daha da faydalı olabileceğimize inanıyorum” dedi.
Projeye nasıl başladığını da anlatan Usta, “Bir tatil zamanı, yine memleketim Trabzon’a dönmüşüm ve buradaki zamanımı değerlendirmek istiyorum. Ankara’da ya da okulumda birçok sosyal sorumluluk projesi vardı ve ben de bu projelerin bir kısmına katılma şansı bulmuştum. Zamanımı Trabzon’da da faydalı bir şekilde geçirmek isterken fark ettim ki Trabzon’da herhangi bir ideolojiye mensup olmayan, ’genç gönüllüleri’ kapsayan bir çalışma yok. Ben de dedim ki ’Neden bu çalışmayı yapacak kişi ben olmayayım?’ Başladım projemi yazmaya. Sonra birçok evrak işi, son düzeltmeler derken bir bakmışım burada pilot çalışmamızı bitirmişiz bile” diye konuştu.
Projenin amacı hakkında bilgi veren Usta, “Tek amacımız gerçekten faydalı olabilmek ve yaşken eğilen bu ağaçların can suyunu en doğru şekilde verebilmek. Sorgulamak, farklı düşünmek ve harekete geçmek. Akademik anlamda okul eğitimine destek olarak okuma, yazma, işlemler ve şekillerle ilgili çalışmalar yaptık ve her hafta bir adım daha ilerideydik. Bilişsel gelişim anlamındaysa çocuklara sınırsız ve özgür olmayı gösterdik. Onlar çizdiği sürece gökyüzünde pembe bulutlar da olabileceğini mesela. Ezberlemesini değil, hissetmesini sağlamaya çalıştık çocuklarımızın. Okulum sebebiyle bazı haftalar Trabzon’da olamıyor ve projeyi uzaktan denetliyordum. Çocuklar gönüllülerimizle beraber bana sevgi dolu bir video yollamıştı. Videodan sonra gözlerim doldu ve gerçekten doğru bir işin peşine düştüğümü anladım. Açıkçası velilerimizin bu kadar ilgili olmasını beklemiyordum. Hepsi gerçekten çok ilgili ve destekleyiciydiler. Velilerimizle zaman zaman yüz yüze zaman zaman telefonda görüşmeler yaparak çocuklarımıza doğru yaklaşım yolları hakkında ve çocuklarımızın davranışlarının olası nedenleri hakkında konuştuk. Birçok velimizin öz muhakemesi gayet iyiydi ve projeyle ekilen tohumların onların fedakar çabalarıyla eşsiz çiçekler olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.