Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ödemiş’te Yılın İlk Patates Hasadı Yapıldı

İZMİR (İHA) – İzmir’in Ödemiş ilçesinde yılın ilk patates hasadı yapıldı. Herkese bol bereketli günler dileyen üreticiler destek beklediklerini ifade etti.Halk arasında Sarıkız Ödemiş Patatesi olarak bilinen patatesin yaz dönemi ilk...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İZMİR (İHA) – İzmir’in Ödemiş ilçesinde yılın ilk patates hasadı yapıldı. Herkese bol bereketli günler dileyen üreticiler destek beklediklerini ifade etti.
Halk arasında Sarıkız Ödemiş Patatesi olarak bilinen patatesin yaz dönemi ilk hasadı Ödemiş’in Ahrandı mevkisinde yapıldı. Geçen yıllarda olduğu gibi elyaf altında yetiştirilen yılın ilk patatesi, verimliliğini hasatta gösterirken ekonomik değerinin olmaması üreticiyi üzdü. Piyasasının çok kötü olduğunu söyleyen üreticiler süt piyasasında olduğu gibi patates piyasasına da devletin müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi. Üreticiler, patateste taban fiyatın en az 60 kuruş olmasını bunun için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının seslerini duymasını istedi.
Dönümde 4 tona yakın ürün alınan hasatta patatesler kasalama yöntemi ile İzmir haline gönderildi.
Piyasasının kötü gitmesi halinde hasadın süremeyeceğini söyleyen üreticiler 10 güne kadar patates için gereken önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Üreticilerden Sami Aydın, patates üretiminde masrafların ağır olduğunu patatesin bu şartlarda taban fiyatının en az 60 kuruş olması gerektiğini söyledi.
"HASADA BAŞLADIK AMA FİYAT YOK"
Aydın, "Ödemiş’te hayırlısıyla bugün ilk hasada başladık. Ancak geçen yıla nazaran bu yıl fiyatlarımız yok. Verimimiz güzel ürünümüzü en iyi şekilde ürettik. Bugün tarladan dönümde ortalama 4 ton mal alıyoruz. Patatesimiz taze olduğu için kasalama yönetimi ile kamyona sarıyoruz. Şuan için yılın ilk patatesi İzmir haline gidiyor. Ekimler Ocak ayında başladı. Ocak ayından bu yana ürünümüzü yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.
"MALİYETLERİMİZİ KARŞILAYAMIYORUZ"
Gübre, ilaç, elektrik, mazot girdilerinin çok yüksek olduğunu dile getiren Aydın, "Girdiler yüksek olduğu için bugün maliyetimizi karşılayamıyoruz. Dönümde yaptığımız masraflarımız bin TL’yi geçiyor. Mağduruz, işimiz perişan durumda. Onun için devletimizden destek bekliyoruz. Belirli bir taban fiyat olmasını istiyoruz taban fiyatın en azından 50-60 kuruş olmasını istiyoruz" ifadelerini kaydetti.
Süt piyasasına yapılan müdahalenin patates piyasasına da yapılmasını talep eden Sami Aydın şöyle konuştu:
"Ödemiş Ovası tarım ve hayvancılık ile geçimini sürdürüyor. Diğer sektörlerde tarım ve hayvancılığı endeksli işliyor. Geçtiğimiz günlerde süt fiyatları 80 kuruşa kadar düştü. Bir kamuoyu oluşturuldu ve devletimiz süt piyasasına müdahale ederek süt fiyatlarında taban fiyat 1 TL 15 kuruş olarak belirlendi. Ovada süt üreticisinden çok patates üreticisi var. Aynı çalışmanın patates üreticisini de yapılmasını talep ediyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Böyle devam ederse patates tarlada kalır üreticinin 3-4 aylık emeği ölür, piyasa çöker. İnşallah devletimiz müdahale eder, yurt dışına ihraç yapılır ve üreticinin malı yerde kalmaz piyasa kendini kurtarır temennimiz bu yöndedir. Herkese bol kazançlı bereketli günler diliyorum."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.