Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obeziteye Cerrahi Dokunuş

Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, obezite cerrahisi hakkında merak edilen soruları yanıtladıÇipe, "Obezite cerrahisi kimler için uygundur" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Obezite cerrahisi,...

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, obezite cerrahisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı
Çipe, "Obezite cerrahisi kimler için uygundur" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Obezite cerrahisi, vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan, diyetisyen denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz gibi yöntemlerle zayıflayamayan kişilere önerilmektedir. Bunun yanında vücut kitle indeksi 35 üzeri olan, hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi hastanın yas¸am kalitesini ve süresini etkileyen hastalara önerilmektedir. Hangi ameliyatın uygun oldugˆu kişiye özgü olarak çes¸itli muayene ve tetkikler sonucunda belirlenir."
Çipe, ameliyat hakkında bilgi verirken nasıl bir teknik uygulandığını şöyle anlattı:
"Kapalı (Laparoskopik) obezite cerrahisinde cerrahlar trokarlar (hortum benzeri küçük cerrahi aletler) yoluyla karın bos¸lugˆuna ulas¸mak için küçük kesiler (5 mm - 10 mm) yapmaktadır. Bir video kameraya bagˆlı olan laparoskop küçük bir trokar içerisine sokulur. Elde edilen görüntü bir LCD ekranına yansıtılarak cerraha mide ve digˆer iç organların büyütülmüs¸ görüntüsünü sagˆlar. Ameliyatı yapmak amacıyla özel cerrahi aletlerin kullanılması için 5 adet 10 mm ve 5mm’lik küçük kesi yapılır ve trokar yerles¸tirilir. Tüm ameliyat karın içi bos¸lugˆu karbondioksit gazıyla s¸is¸irildikten sonra karın içerisinde yapılır. Ameliyat bittigˆinde gaz boşaltılır."
Kapalı (laparoskopik) tüp mide ameliyatında, mide hacminin küçültülmesi (yaklas¸ık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesinin hedeflendiğini anlatan Çipe, şunları söyledi: "Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi is¸lemle çıkarılır ve geriye tüp s¸eklinde bir mide bırakılır. Ayrıca, is¸tah kontrol edici ghrelin hormonunu da az üretir ve dolayısıyla hastanın yemegˆe olan is¸tahı azalır. Tüp mide ameliyatı vitamin ve minerallerin emilimini etkilemez. Ameliyat yaklaşık iki saat surer. Gastrik bypass, digˆer obezite ameliyatları gibi laparoskopik yöntemle yapılır. Karın bölgesine açılan küçük kesilerden girilerek ameliyat gerçekles¸tirilir. Mide küçültülerek, ince bagˆırsagˆa anastomoz edilir. Böylece mide küçültüldügˆü gibi, besinlerin emilimi de azaltılmıs¸ olur."
Çipe, ameliyat hakkında ayrıca şu bilgiyi verdi: "Bildirilen olgu serilerinde laparoskopik obezite giris¸imlerinden sonra ani ölüm oranı oldukça düs¸üktür (%1’in altında). Digˆer taraftan, yara enfeksiyonları, yaranın açılması, apse, staplerin açılıp sızıntı olus¸ması, bagˆırsak yırtılması, bagˆırsak tıkanıklıgˆı, büyük ülser, pulmoner sorunlar ve bacaklarda kan pıhtısı olus¸ması gibi komplikasyonlar (%5-10) da tüp mide ameliyatında biraz daha az görülmektedir. Ameliyat sonrası dönemde ilave cerrahi giris¸imleri gerektirebilecek digˆer sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunların içerisinde kesenin genis¸lemesi, sürekli kusma, mide agˆrısı veya kilo verememe yer almaktadır. Gastrik bypass’tan sonra Vitamin B12-folat ve demir gibi besin maddelerinin eksiklikleri görülebilir. Gerekli vitamin ve besin takviyelerinin alınması bunları genellikle engellemektedir.”
Çipe, gastrik bypass’ın digˆer bir potansiyel sonucu “damping” sendromu olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Damping sendromu; s¸eker içerigˆi yüksek gıdaların tüketilmesinden sonra karın agˆrısı, kramp, terleme ve ishal ile karakterizedir. Yüksek s¸eker içerigˆine sahip gıdalardan kaçınmak bu semptomları önler. Malabsorbsiyon ameliyatlarından sonra gastrik bypass sonrası görülenlerle benzer besin maddesi yetmezlikleri ile protein yetmezligˆi gözlenir. I·shal veya gevs¸ek dıs¸kı da yagˆ alım miktarına bagˆlı olarak malabzorbsiyon ameliyatlarından sonra sık gözlenir.”
Gökhan Çipe, ameliyat sonrası hastayı nasıl bir dönem beklediği konusunda şöyle dedi: "Hastalarımız 2 gün ağızdan hiçbir katı veya sıvı almaz. 2. gün yapılan testler sonrası sıvı gıda başlanır ve 4. günde taburcu edilir. 15. günde pürelere başlanır ve 1. ayın sonunda normal gıdaya geçilir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.