Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obez Değil Lipödem Hastası Olduğunu Öğrendi

Devamlı kilo problemi yaşayan Zeynep Tanrıverdi, "Ağrılar hafifleyip şişlik inmeye başladığında hayat değişmeye başlıyor" dedi.Gittiği bir doktorun tüp mide ameliyatı olabilirsiniz demesi üzerine ameliyattan korktuğu için yaptırmayarak...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Obez Değil Lipödem Hastası Olduğunu Öğrendi
Devamlı kilo problemi yaşayan Zeynep Tanrıverdi, "Ağrılar hafifleyip şişlik inmeye başladığında hayat değişmeye başlıyor" dedi.
Gittiği bir doktorun tüp mide ameliyatı olabilirsiniz demesi üzerine ameliyattan korktuğu için yaptırmayarak bir psikologa başvuran Zeynep Tanrıverdi, yaşadığı sıkıntılı süreci ‘toplum içine çıkmak istemiyordum’ diye özetledi.
“EŞİM, BENİ SEVİYORSAN BOĞAZINI TUT VE KİLO VER DEDİ"
İnsanların bakışından rahatsız olduğunu anlatan Tanrıverdi, şunları söyledi: "Eşim ‘beni seviyorsan senden tek isteğim şu boğazını tut da artık kilo ver’ dedi. Herhalde en yıkıldığım ve kendimi çaresiz hissettiğim o andı. 39 yaşımdayım, çocuğum yok ve hayatımdaki en değerli varlığım eşim. Onun benden bir tek isteği var ve ben onu yapamıyorum. Spor salonlarında ter döküyor, güzellik salonlarında aktivasyon- kavitasyon yapıyor, ozan saunalarda 75 derece sıcaklıklara giriyor ve diyet listeleriyle yaşıyorum fakat hiçbir değişiklik yok!”
Hastalığını tesadüfen öğrendiğini belirten Zeynep Tanrıverdi; sözlerine şöyle devam etti: “doktora başvurup teşhis konulduğunda ‘alnım açık ey insanoğlu, ben çok yediğim için şişman ve ağrıları olan bir kadın değilim, elimde olmayan sebeplerden, bir hastalıktan ötürü böyleyim ve bunun tedavisi mümkün’ diyebiliyorsunuz.”
“LİPÖDEM, TÜP MİDE AMELİYATI GİBİ SGK KAPSAMINA ALINMALI”
Zeynep Tanrıverdi, ameliyattan hemen sonra incecik olunmadığını ve ilk bir haftanın çok parlak geçmediğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Her ne kadar ilk bir hafta ağrılı bir dönem geçirerek ‘acaba ameliyat olmasa mıydım?’ desem de 10 günün sonunda tartıda ve aynada gördüğüm görüntüye zafer çığlıklarım eşlik etti. Ağrılar hafifleyip şişlik inmeye başladığında hayat değişmeye başlıyor. Burada önemli olan kilodan ziyade kiloya sebep olan faktörü bulmak. Nasıl ki tansiyon ve şeker hastalığı herkes tarafından biliniyorsa bu hastalıkta bilinmeli. Bunu yaşadığım için biliyorum lipödem teşhisi konulduktan sonra ameliyat açısından ödeme gücü olmayan birçok hasta kendine dört duvar arasına kapatıyor. Bu sebeple lipödemin de tıpkı tüp mide ameliyatı gibi SGK tarafından kapsam içine alınması gerekiyor.”
HASTAMIZ DAHA İYİ OLACAK
Zeynep Tanrıverdi’nin doktoru Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, Zeynep Hanımın hastalığı hakkında şöyle konuştu: "Bedeninin alt yarısından kilo verememe, ağrı ve hareket zorluğu şikâyetleriyle bize başvurdu. Muayene ettikten sonra lipödem tanısı koyduk. Yaklaşık 5 saat süren Lenf Koruyucu Vaser Liposuction işlemiyle tek seansta 13 litre yağ aldık. Hastamız şu an ikinci ayında, kilosu 80’den 67’ye inmiş  durumda, daha da incelmeye devam edecek.”
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, "Lipödem, ABD istatistiklerine göre kadınların yüzde 10 ile yüzde 15’ini etkilemektedir. Bizim gözlemlerimize göre bu oran ülkemizde daha da yüksektir. Ne yazık ki bu yüksek orana rağmen lipödemli hastalar doğru tanıyı alamamakta ve doğru tedaviye ulaşamamaktadır" dedi.
Lipödem de diyet ve sporun tek başına çözüm olmadığını belirten Doç. Dr. Yener Demirtaş; şunları söyledi: “Hastalara genellikle şişman oldukları ve kilo vermeleri gerektiği söylenir. Fakat lipödemin sebep olduğu yağlanmada diyetle belirgin azalma sağlanamaz.’’
Demirtaş, halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen “liposuction”ın, özel bir formatta lipödem tedavisinde de kullanıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu amaçla uygulanacak liposuction, estetik amaçlı liposuction’dan farklı olup lipödem konusunda deneyimli merkezler ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Çünkü lipödem tedavisi için yapılacak girişimde, büyük miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için bir takım ekstra hazırlıklar gerekir. Tedavide özel ‘liposuction’ kanüllerinin kullanılması söz konusudur ve hastalar ameliyat sonrasında kişiye özel hazırlanmış korse giyerler.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.