Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nadir Güllüoğlu’dan ev hanımlarına bayramlık baklava tarifi

Ünlü baklava ustası Nadir Güllüğüoğlu Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte evinde baklava yapacak vatandaşlara kendi tarifini verdi. Baklava yapmanın püf noktalarını anlatan Güllüoğlu, baklava satın alırken nelere dikkat edilmesi...

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 08:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ünlü baklava ustası Nadir Güllüğüoğlu Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte evinde baklava yapacak vatandaşlara kendi tarifini verdi. Baklava yapmanın püf noktalarını anlatan Güllüoğlu, baklava satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ünlü baklava ustası Nadir Güllüoğlu Kurban Bayramı’nın yaklaşması sebebiyle evlerinde baklava yapacak hanımlara kendi baklava tarifini verdi. Baklava yapmanın püf noktalarını anlatan Güllüoğlu, lezzetli bir baklava için kaliteli malzeme kullanılması gerektiğini özellikle vurguladı. Doğal ve taze malzeme kullanma noktasında uyarılarda bulunan ünlü usta, baklava yapmak için hanımların 4 saatlik bir süreye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Hanımların yufkayı nasıl açacağını, şerbeti nasıl dökeceğini ve tatlıyı nasıl pişireceğini anlatan Güllüoğlu, bayram baklavasını satın alacak vatandaşları da uyardı. Ünlü usta baklava alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
”Baklava yaparken kullanılan malzeme taze olmalı”
Nadir Güllüoğlu, baklava yaparken kalitesiz malzemeden uzak durulması gerektiğini söyleyerek, “Önce hanımlara sesleniyorum, kalitenin önceden ödenen bir bedeli vardır. Kalitesizliğin daha sonra ödenen çok büyük bedeli vardır. Bilinçli yiyeceklerin seçimi sağlıklı bir yaşam, hastalıktan korunmanın anahtarıdır. Önce ham maddeyi yöresinden, mevsiminden almayı bilsinler. Öbür türlü olmaz. Fıstık kaliteli olacak. Mis gibi fıstık kokacak ve yeşil olacak. Gerçek fıstık kokar. Hem yeşil olacak hemde kokacak. Ceviz süt ceviz olacak. Beyaz olacak. Yağ çok önemli, baklavada en önemli şey yağdır. Yöresinde, mevsiminde alınmış, erimiş yayla tereyağı. Biz ne yapıyoruz? Egzoz gazının girmediği ayak basmamış otlardan beslenen koyun sütünden yapılmış yayla tereyağı kullanıyoruz. Mis gibi tere yağı kokacak. Ama mutlaka yöresinden mevsiminden olacak. Şeker pancardan elde edilmiş şeker olacak. Ellerine aldıkları zaman bembeyaz iri taneli olacak. Un sert buğdaydan elde edilen un olacak. Hamuru açarken de nişasta kullanacak, buğday nişastası. Buğday nişastasıyla hamur savrulur, incelir. Ama bazı vatandaşlar açamıyor. Unla açıyorlar, o zaman kalın kalıyor. O dediğiniz ev baklavasına benziyor ya kalın kalın unla açılmış. Ama gerçek buğday nişastasıyla açılırsa bizim gibi kırk kat yapılabilir. Demek ki baklavanın ham maddesi yöresinden mevsiminden olacak ve zaman ayıracaklar. Öyle bir saat olmaz en az dört saat. Çünkü hamurun yoğurulması, beklemesi, tek tek kesilmesi, pişmesi, çıktıktan sonra beklemesi dört saat” dedi.
Ünlü baklava ustası Güllüoğlu ev hanımlarına kendi tarifini verdi
Baklava yapmanın püs noktalarını anlatan Güllüoğlu kendi özel tarifini verdi. Baklavanın malzemelerinden fırında pişmesi ve servis edilmesi aşamasına kadar anlatan Güllüoğlu, “Bir de hanımlara tarif vereceğim. Üç kiloluk tepsi için, bir kilo un, bir buçuk su bardağı su 11 gram tuz. 3 yumurta, 1 çay kaşığı limon, 1 yemek kaşığı hakiki tereyağı bunları yoğuracaklar. Üzerine ıslak bez örterek 1 saat bekliyor. Sonra fitil yapıp tek tek açıyorlar. İşte burada önemli olan açmak. O da öyle kolay değil. Bileğine güvenenler girecek. Baklavacılık emek ister, güç ister, dikkat ve itina ister. Baklava 45 dakika civarında pişer ama önceden ısıtılmış 160 santigrat fırına koyulacak. Ve 40 dakika geçince bir bakması lazım. Yoksa yanar. Baklavanın şerbeti çok önemli, tepside çatalı batırdığı zaman damlarsa o tatlıdır. Baklava değildir. Önce baklava şeklinden meydana çıkar. Önce altın sarısı olacak. Kulak sesini duyacak. Üçüncü olarak kokusu çok önemli, damak dört, mide de beşinci aşamadır” diye konuştu.
Ünlü baklavacı Güllüoğlu vatandaşları baklava alırken kötü baklava almamaları için uyararak, “Baklavayı yapması kadar yemesi de bir sanattır. Çünkü iyi baklavanın anlaşılması için önce altın sarısı olacak. Sonra şerbet yan tarafında olmayacak ve damlamayacak. Güzel kokacak ve baklavanın fırından çıktıktan sonra 1 saat beklemesi lazım. Türkiye’nin her tarafında en bizim kadar güzel yapan meslektaşlarım var. Yeter ki fiyatına dikkat etsinler. Şerbetine dikkat etsinler. Koklasınlar hem de tepsinin dibine baksınlar, tabağa baksınlar. Bir de belgesini sorsunlar. Baklavanın içine kullanılan malzemenin belgesini sorsunlar. Hem yöresinde, mevsiminde olacak hemde işin ehli ustalardan çıkmış olacak. Kötü baklavayı önce renginden anlarlar. Balık nasıl gözünden anlaşılıyorsa baklavada renginden anlaşılır. Isırınca çıkan sesten, ağızda erimesinden, fıstığın ve cevizin konusunun yayılmasından iyi baklava anlaşılır. İki saat sonra mide olumlu veya olumsuz cevap verir zaten. Son zamanda bu işi çok iyi yapan meslekaşlarım var. Şuan fiyat vermem mümkün değil. Herkesin maliyet hesabı vardır. Firma olarak, benim ustalarım 35- 45 yıllık çalışan ustalar. Haliyle benim maliyetim farklı. Bende 40, 50, 60 civarıdır ama bu civarda satılması gerekiyor. Daha aşağı satılması da biraz zor. Çünkü malzeme kaliteli. Şerbeti de fazla vermeyince koca tepsi beş kilo geliyor. Buna şerbeti iki kepçe fazla versen 10 kilo gelir. O zaman ben tatlıcı değil baklavacıyım. Tatlıyla baklavayı ayırt etmek lazım. Tekrara söylüyorum malzeme bol ve kaliteli olacak” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.