Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülteciler İçin Tasarladılar

Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri; mülteciler, depremzedeler ve evsiz bireylere yönelik modülerkonteyner konutlar tasarladı. Öğrenciler, insancıl, yaşanabilir, hızlı ve ekonomik konut konseptlerinin...

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri; mülteciler, depremzedeler ve evsiz bireylere yönelik modülerkonteyner konutlar tasarladı. Öğrenciler, insancıl, yaşanabilir, hızlı ve ekonomik konut konseptlerinin geliştirilmesi için hazırladıkları projeleri beğeniye sundu.
YÜZDE 60’I ŞEHİRLERDE YAŞIYOR
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya üzerinde 20 milyon kişi, savaşlar ya da daha iyi bir gelecek hayaliyle ülkelerini terk ederek farklı coğrafyalara iltica ediyor. Mültecilerin yüzde 60’a yakınının şehirlerde yaşadığı biliniyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Mültecilerin, doğal afetler nedeniyle evlerinden olanların ve evsizlerin en büyük sorunu ise sağlıklı ve insancıl barınma. Bu soruna çözümler geliştirilmesini amaçlayan Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, öğretim üyesi Doç. Dr. Gülnur Ballice koordinatörlüğündeki İç Mekan Tasarım Stüdyosu dersinde, insancıl koşullarda yaşamayı temel alan konsept konteyner konutlar geliştirdi. Öğrenciler, konteynerleri bir araya getirerek temel sosyal haklardan mahrum bireylere yönelik geçici modüler yerleşim birimleri olarak düzenleyen tasarımlar yaptı. Konteynerlerin iç ve dış mekanları da ‘En az alan kullanarak en verimli ve insancıl nasıl yapılır’ ilkesiyle düzenlendi.
YAZIN SICAKTAN, KIŞIN SOĞUKTAN KORUYACAK
Dönem boyunca, projenin uygulanabileceği alanları ziyaret eden,konteyner fabrikası ve hafif çelik strüktür sistemi ile yapılmış bir konut projesine teknik gezi düzenleyen öğrenciler, farklı atölye çalışmalarıyla da taşınırlık, esneklik, modülerlik, kompaktlık, sürdürülebilir yaklaşım, evrensel tasarım konularına uygun tasarımlar üretmek için bilgilendi. Doç. Dr. Gülnur Ballice, “Göç etmek zorunda kalan insanlar, evlerini, topraklarını ve ülkelerini terk ederek ev diyebilecekleri bir aidiyetten vazgeçiyor. Temel problemleri barınma haline geliyor. Yalnızca mültecilerin değil, depremzedelerin, evsizlerin de kışın soğuktan, yazın sıcaktan korunabilecekleri, insanca ve güvende yaşayabilecekleri, ekonomik olarak uygun maliyetli mekanlar tasarlamak istedik. Öğrencilerimiz, dönem boyunca çalışarak tasarımlar yaptı. Tasarımlarımızı, isteyen tüm kurumlarla paylaşmaya hazırız” diye konuştu.
Doç. Dr. Gülnur Ballice koordinatörlüğündeki derste çalışmaları ise öğretim görevlileri Sevda Balcıoğlu, Burcu Özen Kundak, Rena Vanlı Ballar, Tuğba Turan, Meltem Eranıl Demirli ile Araştırma Görevlisi Ebru Bengisu yürüttü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.