Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülayim arılar, EXPO 2016 Antalya’da

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), en sakin dişi ve erkek arıları laboratuvar ortamında ıslah ve seleksiyon yöntemleriyle bir araya getirerek, suni tohumlamayla sokmayan mülayim arı yetiştirdi....

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2016 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2016 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), en sakin dişi ve erkek arıları laboratuvar ortamında ıslah ve seleksiyon yöntemleriyle bir araya getirerek, suni tohumlamayla sokmayan mülayim arı yetiştirdi. DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu mülayim arılar sayesinde şehir arıcılığının gelişeceğine inandığını belirterek, “İnsanlar hobi olarak bahçelerinde arı yetiştirebilecekler” dedi.
EXPO 2016 Antalya’da iç bahçesi bulunan Düzce Üniversitesi’ne ait alan ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde yapılan araştırma sonrasında geliştirilen “Sokmayan mülayim arılar”, EXPO 2016 Antalya iç bahçedeki alanda sergileniyor.
En kuvvetli arı
DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce’nin Yığılca ilçesinin en sakin dişi ve erkek arılarını, laboratuvar ortamında ıslah ve seleksiyon yöntemleriyle bir araya getirerek suni tohumlamayla, sokmayan arı yetiştirdiklerini söyledi. Yığılca ilçesinin, arıcılığın gen kaynakları olarak çok zengin bir bölge olduğunu belirten Kekeçoğlu, “Ülke olarak yerel gen kaynaklarını ortaya çıkarmamız lazım. Yığılca arısı, doğal olarak bölgede bulunan güzel bir eko tip. Coğrafi koşullara uyan bir tip. Kanat ve bacak uzunlukları, diğer arılara göre daha uzun ve bal verimi olarak da Anadolu ve Kafkasya’nın iki katı. Yığılca arısı kuvvetli bir arı” dedi.
Laboratuvar ortamı oluşturuldu
Yığılca arısının üstün özelliklerini daha da geliştirmek için çalışmalar başlattıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Kekeçoğlu, “İnsanların ve arıcıların en çok muzdarip olduğu konu, arı sokması. Biz de bölgenin en sakin dişi ve erkek arılarını bulduk. Sperm ve yumurtaları, laboratuvar ortamında bir araya getirerek suni tohumlama yöntemiyle bir nevi tüp bebekle yeni bir arı yapmış olduk” ifadesini kullandı.
Genleriyle oynanmadı
Arılara en hijyenik ortamda müdahale ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Kekeçoğlu, “Islah ve seleksiyon yöntemini uygulayarak, ameliyat sonunda sokma davranışı yönünden arıları iyileştirdik. Bu mülayim arıların genleriyle asla oynanmadı ya da iğnelerini çıkarmadık. Sadece en sakin dişi ve erkek arıdan çocuklar oluşturduk. Şu anda agresif olmayan kolonileri bir araya getirdik. Orada doğan işçi arılar da bundan sonra agresif olmayacak. Daha sakin ve iyi huylu arılar devam edecek” diye konuştu.
Kedi-köpek yerine arı beslenecek
Mülayim arılarla hiçbir arıcılık kıyafeti giymeden çalışmanın mümkün olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Kekeçoğlu, bunun da arıcıların rahat çalışma imkânı bulması açısından önemli olduğunu söyledi. Mülayim arılar sayesinde İstanbul gibi büyük şehirlerde bile arıcılık yapılabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kekeçoğlu, Avustralya’da yaygın olan urban beekeping uygulamasına dikkat çekerek şunları söyledi:
“İstanbul’da ya da büyükşehirlerdeki meraklı kişiler de evinin bahçesine arı kovanı koyarak kendi balını üretebilecek. Herkes kedi köpek besliyor ama ben arıyı çok seviyorum belki ve arı yetiştirmek istiyorum bahçemde. Artık insanlar hobi olarak bahçelerinde arı yetiştirebilecekler bu sayede.”
DAGEM’in EXPO 2016’daki İç Bahçe standında arıların yanı sıra doldurulmuş hayvanlar, böcekler ve kelebekler de ziyaretçilere tanıtılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.