Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhafazakar Yükseliş Partisi’nden, AYM’ye Dokunulmazlıkların Kaldırılması Başvurusu

MYP, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve milletin bölünmez bütünlüğüne saldırıda bulunanların vatandaşlıktan çıkarılması talebi ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.Muhafazakar Yükseliş Partisi...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MYP, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve milletin bölünmez bütünlüğüne saldırıda bulunanların vatandaşlıktan çıkarılması talebi ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.
Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Genel Başkan Yardımcısı Av. Burhanettin Aktürk, “Meclisteki milletvekili adaylarımız dokunulmazlık konusunda suistimalleri beraberinde getirmektedir. Bazı milletvekilleri, kendi özel aracında terör örgütüne bomba taşımakta dahil olmak üzere, silah, mühimmat taşımakta ve dokunulmazlığın ne amaçla kullanıldığını net bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.
MYP Genel Başkan Yardımcısı Aktürk, AYM’ye yaptıkları başvurunun ardından MYP Genel Merkezi’nde konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. MYP’nin 30 Eylül 2013 yılında milletin sinesinden doğan ihtiyaçla siyaset arenasına girdiğini belirten Aktürk, gelinen süreçte MYP’nin siyasi ve hukuki çalışmaları ile ülke gündemine katkılar sağlamaya devam ettiğini vurguladı.
Son zamanlardaki terör olaylarına dikkat çeken Aktürk, meclisin ve siyaset kurumunun terör konusunda yetersiz kaldığını gözlemlediklerini söyledi. Siyaset kurumunun kendisinden beklenen görevi tam olarak yerine getiremediğine dikkat çeken Aktürk, “Siyaset kurumu terör konusunda Anayasanın kendisine verdiği yetkileri ve görevleri kullanmamaktadır. İşte bu noktada MYP kendisine düşen görevi yerine getirmek maksadıyla konuyu siyasi ve hukuki açıdan değerlendirmek suretiyle hamle yapmıştır ve bugün AYM’ye konu ile ilgili bir başvuruda bulundu. AYM’ye olan müracaatımız kabul edildi ve dilekçemiz teslim edildi” diye konuştu.
“MİLLETVEKİLLERİ DOKUNULMAZLIĞI SUİSTİMAL EDİYOR”
Aktürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü hedef alan saldırıların her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Milletvekili dokunulmazlıkları konusunda yapılması gereken işlemler olduğuna dikkat çeken Aktürk şunları kaydetti:
“Bu noktada meclisteki milletvekili adaylarımız dokunulmazlık konusunda suistimalleri beraberinde getirmekte ve öyle siyaset yapmayı tercih etmektedirler. İsim vermeye gerek yok ama bazı milletvekilleri, kendi özel aracında terör örgütüne bomba taşımakta dahil olmak üzere, silah, mühimmat taşımakta ve dokunulmazlığın ne amaçla kullanıldığını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Suistimaller konusunda örnekleri saymaya bile gerek yoktur. Sayılamayacak kadar örnek vardır önümüzde. Bu kapsamda dokunulmazlığın suistimal edildiği tartışma götürmez bir gerçek olduğu bu ortamda MYP, Anayasa Mahkemesine müracaatta bulunmuştur.
“ÜLKENİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜNE SALDIRANLAR VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMALIDIR”
Anayasa göre her bir bireyin temel hal ve özgürlüklerinin korunması için bireysel başvuru hakkına sahip olduğunu hatırlatan Aktürk, “Dokunulmazlık zırhını kullanarak milletin bölünmez bütünlüğüne saldıran kişiler aynı zamanda vatandaşlık hukukuna da karşı gelmişlerdir. Anayasa’da, vatandaşlıkla bağdaşmayan söz ve eylemleri işleyenlerin vatandaşlıktan çıkarılması ile karşı karşıya geldiklerini görmekteyiz. Siyaset kurumu vatandaşlıktan çıkarma veya vatana ihanet konuları ile ilgili üstüne düşen vazifeleri yerine getirmekte midir o tartışılır bir durum. Bu noktada anayasanın uygulanmasını ve düzenlenmesini denetleyen kurum olarak AYM’ye biz partimiz adına bireysel başvuruda bulunduk” ifadelerini kullandı.
Siyasiler tarafından dokunulmazlık zırhının suistimal edildiğinden Anayasanın diğer maddelerine bakıldığı zaman milletvekillerinin dokunulmazlık hakkının olmadığının altını çizen Aktürk şunları söyledi:
“Dokunulmazlık konusunda diğer bireylere dokunulmazlık vermeyip sadece yöneticilere dokunulmazlık zırhını büründürdüğünüz zaman demokrasi yönetimi sadece o imtiyazlı grubun tekeline geçiyor. Demokrasi yönetimi oligarşik bir yönetim haline gelmiş oluyor. İşte bu noktada biz dokunulmazlıkların mutlaka ele alınması gereği ihtiyacından hareketle milletimizin vicdanına ses vererek AYM’ye açmış olduğumuz dava ile tüm siyasileri bir sınava tabi tutuyoruz. Açılan bu dava bu sınav sonucu ile belli olacaktır ve bu aşamadan sonra MYP üstüne düşen vazifeyi yerine getirmiş olmakla AYM’ye bu konuya dava yoluyla taşımış olmakla bu konuda verilecek olan kararı AYM’ye ve meclisin inisiyatifine bırakmıştır. Artık millet seçmiş olduğu temsilcilerinden bu konuda bir karar beklemektedir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.