Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moğolistan Tuvaları Kitabı TİKA desteğiyle yayınlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği, Moğolistan Kültür ve Sanat Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yayınlanan ’Moğolistan Tuvaları’ adlı eser düzenlenen törenle...

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2017 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2017 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Moğolistan Tuvaları Kitabı TİKA desteğiyle yayınlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği, Moğolistan Kültür ve Sanat Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yayınlanan ’Moğolistan Tuvaları’ adlı eser düzenlenen törenle Moğolistan ve bilim dünyasına tanıtıldı.

Moğolistan’da bulunan dört Türk topluluğundan biri olan üç bölgede hayatlarını devam ettiren Tuvaların tarihine ilişkin bilgilerin yer aldığı eser, Moğolistan’ın Ulusal Merkez Arşivinde muhafaza edilen arşiv belgelerinin okunması ve saha araştırmalarının yapılması suretiyle hazırlandı.

“Moğolistan Tuvaları” adlı kitabın tanıtım ve dağıtım töreni, Moğolistan bilim dünyasında ilgiyle karşılandı. İnternom Kitabevi’nde gerçekleştirilen törene Moğolistan Milletvekili Munkhtsetseg Gompildoo, TİKA Ulanbator Koordinatörü Veysel Çiftci, T.C. Ulanbator Bükelçiliği Sosyal İşler Koordinatörü Halil Tokul, Moğolistan Eğitim, Kültür, Bilim ve Spor Bakanlığı Kültür ve Sanat Politikası Daire Başkanı N. Bold, Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan Milli Devlet Üniversitesi, Moğolistan Eğitim Üniversitesi, Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Ulanbator Üniversitesi, UNESCO, Kültürel Miras Merkezi, Uluslararsı İlişkiler Enstitüsü temsilcileri ve çok sayıda bilim insanı katıldı.

TİKA Ulanbator Koordinatörü Çiftci, Moğolistan’ın kültürel zenginliğinin ortaya çıkarılması ve korunması, bilim dünyasında tanıtılmasına TİKA olarak destek sağlamaktan memnun olduklarını ifade ederek aynı zamanda kültür ve turizm alanında Moğolistan’da gerçekleştirilen Bilge Tonyukuk Ortak Kazı Çalışmaları ve Şoroon Bumbagar Kurganı Restorasyon ve Rezervasyon Projelerine değindi. Çiftci, ayrıca TİKA olarak Moğolistan ile Türkiye arasındaki kültürel işbirliğinin geliştirilmesine proje ve faaliyetler ile katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Moğolistan Eğitim, Kültür, Bilim ve Spor Bakanlığı Kültür ve Sanat Politikası Daire Başkanı N. Bold ise, Moğolistan’da yaşayan yaklaşık 20 etnik grup üzerine bilimsel çalışmaların nadiren yapıldığını belirterek, özellikle Moğolistan Tuvalarının kültürü, tarihi, geleneği, mirası ve yaşam tarzları üzerine 12 yıldır yapılan bilimsel çalışmaya dayanan söz konusu eserin yayınlanmasına desteğinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

Moğolistan Tuvaları eseri ile araştırmacı ve akademisyenler için Tuva Türklerinin tarih ve kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bir kaynak meydana getirildiği belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.