Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Mogadişu’dan Köye Dönüş Projesi’ Uygulanmaya Başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), kuraklık ve kıtlık nedeniyle köylerini terk eden Somalililerin köye dönüşlerini teşvik etmek amacıyla ‘Mogadişu’dan Köye Dönüş Projesi’ni uygulamaya başladı.TİKA yeni...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), kuraklık ve kıtlık nedeniyle köylerini terk eden Somalililerin köye dönüşlerini teşvik etmek amacıyla ‘Mogadişu’dan Köye Dönüş Projesi’ni uygulamaya başladı.
TİKA yeni bir sosyal sorumluluk projesi olan ‘Mogadişu’dan Köye Dönüş Projesi’ni uygulamaya koydu. Proje kapsamında köylerine geri dönen insanların köylerinde yeni hayatlarına kolaylıkla devam etmeleri için TİKA tarafından temel insani ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmalara başlanıldı. TİKA tarafından ilk olarak Mogadişu’ya 40 kilometre mesafedeki Afgoye kentine bağlı Wan Jale köyünde belirlenen alanda, su kuyusu, su deposu, su çeşmeleri, hayvan su içme yeri ve suyun kuyulardan alımı için motopomp sistemi kuruldu. Motopomp sisteminin çalıştırılması için gerekli elektriği üretecek solar sistem kurularak insanların masrafsız bir şekilde temiz içme suyuna ulaşmaları sağlandı. Projeyle su kuyusunun ve tesislerin etrafı tel örgüyle koruma altına alındı. Ayrıca bu alana ileride köy parkı olarak kullanılması için fidanlar dikilerek ağaçlandırma yapıldı.
Proje kapsamında köyde yaşayan 500 aileye 7 çeşit sebze tohumu ve meyve fidanı temin edildi. Köylülere teslim edilen sebze tohumları; domates, kapya biber, dolmalık biber, karpuz, bamya, pazı ve patlıcandan oluşuyor. Köy halkının ihtiyacı olan sebzeyi kendilerinin üretmesi hedefleniyor. Meyve fidanlarını ise evlerin yakınına dikilerek ihtiyaç duyulan meyve üretiminin sağlanmasının yanı sıra ağaçlandırma teşvik edilecek. Wan Jale köyünde tesislerin açılışı yapılarak, tohum ve fidanlar köylülere teslim edildi. Programda TİKA Mogadişu Program Koordinatörü Galip Yılmaz, TİKA olarak yapılan tesislerden dolayı mutlu olduklarını ve bölge halkından olumlu dönüşler aldığını belirterek, projenin diğer köylerde genişleyerek devam edeceğini vurguladı.
Öte yandan 2011 yılında Doğu Afrika’da yaşanan büyük kuraklık, kıtlık ve sonrasında yaşanan insanlık dramından en çok etkilenen ülkelerden biri Somali idi. Kuraklığın devam ettiği dönemde kırsal kesimde yaşayan insanlar, köylerini terk ederek ülkeye gelen uluslararası yardımlara kolay ulaşabilmek amacıyla büyük şehirlere ve yardım kamplarına doğru göç etti. Bu süreçte binlerce insan evlerinden göç etmek zorunda kaldı. Somali’de insanların çoğunlukla göç ettiği merkezlerden birisi de başkent Mogadişu. 2011 yılından beri uluslararası yardım kuruluşlarının ve özellikle TİKA’nın yaptığı çalışmalar neticesinde insanlar Mogadişu’dan köylerine dönmeye başladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.