Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mmo Başkanı Hamamcıoğlu, "Sprink Sistemlerine Önem Verilmeli"

Makine Mühendisleri Odası (mmo) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Alanya'da Geçtiğimiz Hafta 5 Yıldızlı Bir Otel Odasında Çikan Yangında Bir Kişinin Hayatını Kaybetmesi Üzerine Uyarılarda Bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mmo Başkanı Hamamcıoğlu, "Sprink Sistemlerine Önem Verilmeli"
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Alanya’da geçtiğimiz hafta 5 yıldızlı bir otel odasında çıkan yangında bir kişinin hayatını kaybetmesi üzerine uyarılarda bulundu.
MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, yangın tesisatı, hortumlar, motopomplar, boru tesisatı ile klima ve havalandırma tesisatlarının periyodik kontrollerinin yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiği söyledi.
"ÖNLEM ALINMIYOR"
Gerek oteller ve turistik tesislerde, gerekse büyük alışveriş merkezlerinde bu tür olaylarla karşı karşıya gelinebileceğini hatırlatan Hamamcıoğlu, "Bu hadisenin oluşmaması için, sektör yetkililerinin bu tür afet ve kaza ihtimallerinin ortadan kaldırılması veya en aza indirgenmesi için öncelikle sistemlerini tekniğine ve yönetmeliklere uygun şekilde yaptırmalı, yıllık periyodik kontrollerini de aksatmadan ve ehli kişi veya kurumlara yaptırmaları gerekiyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince Sabit Boru Tesisatı, Sulu Yangın Tesisatı ( Sprink ),Yangın Dolapları ve Hidrantlar, Duman Algılama Sistemleri, Elektrik Tesisatı ve Sistemleri, Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri, Acil Aydınlatma ve Yönlendirme İşaretleri Madde 84 ve Madde 100’e göre yetkili kişiler tarafından periyodik kontrole, teste ve bakıma tutulur denmektedir" dedi.
"YANGIN SÖNDÜRMEDE EN ESKİ YÖNTEM SPRİNK KULLANIMI"
Sprink sistemlerinin 2 bin metrekarenin üzerindeki veya 200 kişiden fazla kişinin konakladığı veya çalıştığı işletmelerde yangın yönetmeliklerince zorunlu kılındığını ifade eden Hamamcıoğlu, "Sprinkler 60 dakika boyunca su akışını pompalar vasıtasıyla depodan sağlayabilen sistemlerdir. Yangın tesisatı projelerinde pompa seçiminden hidrolik hesaplarına, depo hacimlerinden, zonlara kadar her tür hesap ve çizim yapılmaktadır. Yangın söndürme konusunda en eski ve en başarılı yöntem yangın sprinklerinin kullanımıdır. Bu yöntemde sprink denen cihazlar çeşitli bölgelere kurularak su borularına bağlanır ve yangın anında ısıya duyarlı olarak açılarak yangının hızlı ve en etkili şekilde söndürülmesini sağlarlar. Sağlık ve eğitim kurumları, büyük iş merkezleri, oteller ve büyük binalar gibi yapılarda yangın sprinkleri kullanılmaktadır" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.