Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mimarisi Nedeniyle Kiliseye Benzetilen Camiye Yardım Toplayamayınca Çareyi Cami İnşaatını Diyanet’e Devretmekte Buldular

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Karşıyaka Mahallesi’nde yapımına 2006 yılında başlanan Molla Halil Camisi, mimarisi nedeniyle kiliseye benzetilmesi nedeniyle para yardımı yapılmayınca 10 yıldır bitirilemiyor.Ortahisar ilçesindeki Karşıyaka...

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2016 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2016 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mimarisi Nedeniyle Kiliseye Benzetilen Camiye Yardım Toplayamayınca Çareyi Cami İnşaatını Diyanet’e Devretmekte Buldular
Trabzon’un Ortahisar İlçesi Karşıyaka Mahallesi’nde yapımına 2006 yılında başlanan Molla Halil Camisi, mimarisi nedeniyle kiliseye benzetilmesi nedeniyle para yardımı yapılmayınca 10 yıldır bitirilemiyor.
Ortahisar ilçesindeki Karşıyaka mahallesinde yapımına 2006 yılında başlanılan ve kaba inşaatı tamamlandıktan sonra kilise görüntüsünde olduğu gerekçesiyle bağışları kesilen Molla Halil Camisi yapımının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen bitirilemedi. Molla Halil Camisi’nin içerisinde yapılan küçük bir bölüm ibadete açılırken, caminin tamamlanması için yaklaşık 2 milyon TL’ye ihtiyaç var.
Cami için yeterli bağış toplanamadığı için cami inşaatı Türk Diyanet Vakfı’na devir edilirken, Karşıyaka Molla Halil Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlyas Öztürk, caminin yıkılıp yıkılmayacağını diyanetin karar vereceğini söyledi.
" ’KİLİSEYE BENZİYOR’ DİYE ’BİZ BUNA YARDIM ETMEYİZ’ DİYORLAR"
Konuyla ilgili açıklama yapan Karşıyaka Molla Halil Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlyas Öztürk, 2006 yılında caminin inşaatına başladıklarını hatırlatarak “O zaman dernek yöneticiliği başka arkadaşlarımızdaydı. Biz 4 sene önce derneği devir aldık. Şekil olarak minarelerden vatandaşlarımız çok şikayetçi. Ben minareleri kiliseye benzetiyorum ama bunu da söylemek istemiyorum. Vatandaşlar da ’Kiliseye benziyor bu biz buna yardım etmeyiz’ diyorlar. Bu sebepten dolayı yardım konusunda çok geri kaldık. Bu bakış açısı bizi yüzde 90 etkiliyor. Yardım için dolaşıyorum ‘Karşıyaka bir camimiz var’ diyorum onlar da; ‘Kare minareli cami mi, ben oraya yardım etmem’ diyorlar. ’Orası kiliseye benziyor ben böyle bir cami görmedim’ diyerek yardım etmiyorlar” dedi.
“İL MÜFTÜSÜ DE BEĞENMEDİ”
Trabzon İl Müftüsü’nün de camiyi incelediği ve beğenmediğini belirten Öztürk, “İl Müftüsü de sahilden geçerken camiyi görmüş buraya gelip incelemiş. Yatılı kız kuran kursu istediler bizden. Biz de camiyi bitirirseniz yeri veririz dedik. Burayı Türk Diyanet Vakfı’na onların yapması koşuluyla devir ettik. 10 yıldır inşaat halindeyiz. Ustalar caminin tamamen bitirilmesi için 2 milyon TL’lik bir masrafın olduğunu söylüyor. Yandaki mescitteki cemaatten topladığımız paralar caminin elektrik ve suyuna yetmiyor” şeklinde konuştu.
“BİZİM O ZAMAN GÖRDÜĞÜMÜZ PROJE CAMİNİN ŞİMDİKİ HALİ DEĞİL”
10 yıl önce gördükleri projenin caminin şimdiki görüntüsüyle bağdaşmadığını da ifade eden Öztürk, “Biz buraya daha önce 2 minareli Akçaabat ilçesindeki Söğütlü Mahallesinde bulunan Ulucami gibi bir cami yaptırmak istedik. Mühendis projeyi çizdi, buraya getirdik, hep beraber inceledik. Sonradan ne olduysa her şey alt üst oldu. Ama bizim o zaman gördüğümüz proje caminin şimdiki hali değil. Ben daha önceki dernek başkanına ’Bu cami ne oldu?’ dememe rağmen bu cami bu vaziyete geldi. Şimdi Türk Diyanet Vakfı’na devir ettik yıkılıp yıkılmayacağını artık bilemeyeceğiz. Ben müftüye söylemiştim ’Benim gücüm olsa ben bu camiyi burada yıkar başka şekilde yaparım’ demiştim. Türk Diyanet Vakfı bu camiyi bitireceklerine dair bize söz verdi, yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.