Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Milyarlar eden antika eşyanızı değerinin altında satmayın"

Antika eşyaların artık internetteki alışveriş sitelerinde bile satılır hale geldiğini belirten uzmanlar, 100 bin lira değerindeki ürünün 500 liraya satılabildiğine dikkat çekerek, vatandaşları antika eşyalarını satarken bir uzmana danışmaları gerektiği noktasında uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2018 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2018 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Antika eşyaların artık internetteki alışveriş sitelerinde bile satılır hale geldiğini belirten uzmanlar, 100 bin lira değerindeki ürünün 500 liraya satılabildiğine dikkat çekerek, vatandaşları antika eşyalarını satarken bir uzmana danışmaları gerektiği noktasında uyardı.

Tarihi değeri arttıkça kıymetlenen ve değerleri paha biçilemez olan antika eşyalara her geçen gün rağbet artıyor. Özellikle sosyal alışveriş sitelerinde bile satılır hale gelen antikalar, değerinin çok altında ya da üzerinde satılabiliyor. İşin uzmanları ise mutlaka bir uzman kişiye danışılarak ürünlerini satmalarını tavsiye ediyor.

100 bin liralık ürün 500 liraya satılabiliyor

Antika mağazası bulunan Sinan Koyuncu, “Herkesin anneannesinden babaannesinden, dedesinden kalma eski püsküleri evde olabiliyor. Kimi bunun kıymetini biliyor kimisi de bilmiyor. Biz buradan bazı uyarılarda da bulunuyoruz. Ama bunların değerini araştırırken mutlaka dikkat etmeleri ve bir bilene sormaları gerekiyor. Mesela geçtiğimiz gün bir vatandaşın dedesinden kalma bir saate 750 lira fiyat biçilmiş ama onun asıl değeri 100 bin lira çıktı. Ya da örneğin 5 liralık 500 liralık bir ürün aslında 100 bin lira olabiliyor. Aslında 100 bin lira değeri olmayan bir ürünün de 500 lira bir değeri de olabiliyor. Bunlara dikkat etmeli, iyi araştırmalılar” dedi.

Sosyal alışveriş siteleri

Antika tutkunlarının özellikle sosyal alışveriş sitelerinden bilmeden alışveriş yaptığına da dikkat çeken Koyuncu, “Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sosyal alışveriş sitelerinde insanlar kendi evlerindeki eski püsküleri oraya koyup satabiliyorlar, bundan para kazanıyorlar. Kendi evindeki bir ürüne 200 lira fiyat verirken, karşı taraf 100 liraya alayım diyor. Halbuki onun değeri 2 bin 500 lira, belki 5 bin belki 10 bin lira. Bu konuya da dikkat edilmelidir” diye konuştu.

"Teknolojiye rağmen ilgi artıyor"

Teknolojinin gelişmesine rağmen eskiye olan merakın aynı paralelde arttığına işaret eden antikacı esnaf Sinan Koyuncu, “Eskiye püsküye merak var. Artık her şey seri üretime geçmiş durumda ve insan özeli yakalayamıyor, bulamıyor. Normalde bu ürünlerin her birinin bir yaşanmışlığı var ve buradaki ürünü başka yerde bulamazsınız. Teknolojinin gelişmesine rağmen eskiye antikaya meraklarını her geçen gün artırıyorlar. Çünkü geçmişle bağlarını, yaşanmışlıkları bu eşyalar üzerinde kuruyorlar. Baktığınız zaman 100 yıllık, 200 yıllık eşyalar var. Ama insanlar o yaşanmışlıkları o eşyalarda buluyorlar. Onun için de antikanın değeri gelişen teknolojik günümüzde artıyor” ifadelerini kullandı.

"Gençler paralarını antikaya yatırıyorlar"

Özellikle gençlerin antika eşyalara çok fazla ilgisi olduğunu belirten Koyuncu, sözlerine şöyle devam etti:

“Eskisi gibi kahvelerde boş vakit geçiren gençlerimiz yok. Biriktirdikleri paraları bu tarz antikalara yatırıyorlar. Neden, geçmişte büyüklerinin nasıl bir hayat yaşadığını bu eşyalar üzerinden analiz ediyorlar. Çünkü ne eski radyoyu ne eski televizyonu ne eski traş bıçak makinesini görmediler. Sadece televizyonlardan gördüler ama bunlara birebir dokunabiliyorlar, o hissi yaşayabiliyorlar. Gençlerimiz de inanılmaz derece meraklı.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.