Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli Birliğe ve Tarihe Tanıklık Sergisi

Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Mehmet Akarca, "Çinli heyetin verdiği bilgilere bakıldığı takdirde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin olası üyeliğinden çok memnun olacağı ortaya çıkıyor. Zaten enerji konusunda...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Mehmet Akarca, "Çinli heyetin verdiği bilgilere bakıldığı takdirde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin olası üyeliğinden çok memnun olacağı ortaya çıkıyor. Zaten enerji konusunda Türkiye’nin başa getirilmiş olmasını bunun bir göstergesi olarak düşünmek mümkün elbette" dedi.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde “Milli Birliğe ve Tarihe Tanıklık” konulu bir sergi düzenlendi. Serginin açılışında konuşan BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca, bugüne kadar 12 yabancı gazeteci ekibini Türkiye’de ağırladıklarını vurgulayarak, "Onlara 15 Temmuz’u anlattık, Türkiye’nin darbeler tarihini anlattık. 15 Temmuz’u tüm yönleriyle, teröristlerin, FETÖ’cü teröristlerin neler yaptığını anlattıkça onların daha önce bu konuyu bilmediği gibi bir gerçekle karşılaştık. Ülkelerinde basın organları o geceye ait çok az fotoğraf yayınlamışlar, çok az bilgi vermişler. Gazeteciler gerçek bilgilerle donandı. Ve ülkelerine gittikleri zaman yazdıkları makalelerde de bunların izlerini gördük. Türkiye için çok olumlu şeyler yazdılar. Uçurumun kenarından dönüldüğünü, demokrasisini, Cumhurbaşkanlığımız ve Başbakanımız önderliğinde halka sahip çıkıldığını orada çok güzel anlattılar. Bugün burada Çin’den gelen 6 kişilik bir gazeteci ekibi var. Onların da ziyaretinin tam da Shangay İşbirliği Örgütü’ne Türkiye’nin ilgi duyduğu bir zamana denk gelmesi gerçekten önemli oldu. Basınımızda ilgi gösterdi bu konuya, röportajlar yaptılar. Çinli heyetin verdiği bilgilere bakıldığı takdirde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin olası üyeliğinden çok memnun olacağı ortaya çıkıyor. Zaten enerji konusunda Türkiye’nin başa getirilmiş olmasını bunun bir göstergesi olarak düşünmek mümkün elbette. Cumhurbaşkanımız hakkında ise Çinliler’in Recep Tayyip Erdoğan’ın hayranı olduğu ortaya çıktı. Erdoğan’ın hitap ettiğiyle, yaptıklarıyla, ekonomiye kazandırdıklarıyla, insan hakları alanında elde ettiği başarıyla çok büyük bir lider olarak nitelendirdiler. Bu da bizi son derece memnun etti" şeklinde konuştu.
“Çin, Şanghay konusunda Türkiye’nin yaklaşımını önemsiyor”
Türkiye’nin Şanghay Beşlisi’yle ilgili durumuna ilişkin soruları cevaplayan Çin Gazeteciler Derneği Batı Asya ve Afrika Dairesi Direktörü Bingsnun Zhang, "Bu durumu bende burada haberlerde öğrendim. Bu ülkemiz adına çok güzel bir girişim. Türkiye de ekonomisi gelişmekte olan bir ülke ve Türkiye bu kuruluşa girmek isterse bu bizim için de, Türkiye için de tabiki de faydası olacaktır benim görüşüme göre. Fakat tabi ki bu işlem süreci epey zaman alacaktır. Şartlar tartışılacaktır ve büyük bir istişare sonucunda karar verilecektir. Cumhurbaşkanınız Erdoğan çok saygıdeğer birisi, kendisinin enflasyon üzerindeki büyük etkisi ve ekonomiyi kalkındırma, iyileştirme konusundaki rolü ve çabası küçümsenemez" ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Daily Group Başeditörü Miao Yırong ise, "Biz buraya gelmeden önce genel haber ajansları ve Dışişleri Bakanlığımızla toplanıp büyük bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Türkiye’nin Şanghay Beşlisi’ne dahil olmasıyla ilgili durum tartışıldı ve ülkemiz genel olarak bu durumu çok önemsiyor. Çok da hazırlıklı buna. Fakat tabiki Şanghay Beşlisi’nin belli başlı hukuki ve diğer kuralları dahilinde geliştirilmesi gereken bir süreç olduğu için sürecin sonucuna bakmak daha doğru olur. Ama biz hemen hemen her açıdan Türkiye ile iyi iş birliği içinde olduğumuz için çok memnun oluruz. 15 Temmuz’da yaşananlarla ilgili olarak da kendi basınımız olayı yansıtsa da burada sergide gördüklerimiz sonrasında durumu daha iyi anladık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı medyanın yansıttığı kadarıyla biliyoruz elbette. İyi veya kötü illaki yansıttığı şeyler olur medyanın ama genel olarak bakıldığında son 5 yıl özellikle ekonomik açıdan çok fazla geliştirici uygulamaları olduğu için kötü veya olumsuz bir şey yok hakkında ve seven, destekleyen var" ifadelerini kullandı.
Açılışın ardından 15 Temmuz darbe girişimi ve öncesinde Türkiye tarihinde yaşanan darbe dönemlerini konu alan sergi gezildi. Sergiye ev sahipliği yapan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, 27 Mayıs 1960 darbesi, Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere hükümet üyeleri ve birçok Demokrat Partili’nin tutuklanarak Yassıada’ya götürülmesi, 12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 darbesi, 28 Şubat 1997 muhtırası, 18 Haziran 1997’de Necmettin Erbakan’ın başbakanlıktan istifa etmesiyle koalisyon hükümetinin düşmesi ve 30 Haziran 1997’de Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk ile birlikte yeni hükümeti kurması, 2003 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulunda milletvekili yemini etmesi, 15 Temmuz darbe girişiminde Meclisin bombalanması ve ardından halkın meydanlara çıkmasını anlatan fotoğrafları inceleyerek, hikayelerini anlattı. Serginin gezilmesinin ardından 15 Temmuz darbe girişimi gecesini anlatan belgesel izlendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.