Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mesleki Eğitimde Patent ve Faydalı Model İşbirliği

Uluslararası Patent Birliği (UPB), Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol ile Ortaöğretim okullarında 'Patent, Marka ve Buluş' alanında eğitimler verecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2019 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2019 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mesleki Eğitimde Patent ve Faydalı Model İşbirliği

Bursa'daki tüm ortaöğretim okullarının öğrenci ve öğretmenlerinde buluşçuluk ve yenilikçilik bilincinin oluşmasına yönelik protokol imzalandı. İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve UPB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya arasında imzalanan protokol ile patent-marka konusunda yetkin ve bilinçli bir neslin yetiştirilmesi hedefleniyor. 3 yıl boyunca devam edecek protokol çerçevesinde Bursa'daki ortaöğretim okullarının öğretmen ve öğrencilerine 'Patent, Marka ve Buluş' eğitimleri verilecek.

TÜRKİYE'DEKİ HER 4 BAŞVURUDAN 1'İ BURSA'DAN YAPILDI

Protokol imza töreninde konuşan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger; "İnşallah iyi bir ortaklık olacak. Tam zamanında oldu. Biz bu projeyi düşündükten 3 ay sonra Bakanlığımız patentle ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Bursa olarak bizlerin bu işi öngörmesi ve çalışmalar yapmaya başlaması da ayrı bir mutlu vesilemizdir. Yakın zamanda Türkiye genelinde hayata geçirilecek bu projeye toplamda 200 başvuru yapıldığı bilgisini aldık. Bizim adımıza sevindirici olan başka bir gelişme ise bu başvuruların 50'sinin Bursa'dan yapılmış olmasıdır. Başlayacak eğitim sürecinin ardından bu sayının daha da artacağını düşünüyorum. Patent alanında eğitim başvurusu Türkiye genelinde 50 iken kentimizde ise sadece bu alana 20 başvuru yapıldı. Proje aşamasında sayının çok daha yukarılara çıkacağına inanıyoruz. Toplum için faydalı olduğuna inandığımız projeler için mutlaka bünyemizde bir alan açıyoruz. Bu protokol sadece Bursa için değil, Türkiye için de özel gelişmelere vesile olacaktır. Taraflara hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

PLANLI ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ GELİŞTİRİLECEK

İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger; "Öğrencilerin değer üreten, sorun çözen, model geliştiren, bilim ve teknolojide öncü bireyler olarak yetiştirilmesi çok önem taşıyor. Öğrencilerimizin, ülkemizi uluslararası alanda katma değeri çok yüksek buluşlarla temsil etmesini istiyoruz. Arzumuz çocuklarımıza sistemli düşünmeyi ve sistemli çalışmayı öğretmek ve çocuklarımızı neden sonuç ilişkisini kestirebilecek seviye getirebilmektir. Artık el yordamı ile çalışma dönemi sona erdi. Bir yola çıkarken önce hedefinizi belirleyeceksiniz. Daha sonra elinizdekileri ölçecek ve elinizdekilerle ne yapabileceğinizi planlayacaksınız. Bu kapsamda çocuklarımızda planlı çalışma kültürünü geliştirmek ve onlarda planlı çalışma alışkanlığı oluşturmak istiyoruz. Bu da bir eğitim sürecidir" diye konuştu. Bu işbirliği protokolü ile çocukların hayallerine dokunmak istediklerini de belirten Sabahattin Dülger, "Bu çalışmanın çocuklarımızda merak uyandıracağına, öğrencilerimizin hayal gücüne ve geleceğe bakış açılarına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim" şeklinde konuştu. 

GENÇLERİN MERAK DUYGUSU ÇOK FAZLA

UPB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya ise buluşçuluğun en temel ilkesinin merak olduğunu vurguladı. Gençlerde merak duygusunun çok fazla olduğunu, fakat zaman içerisinde bu duygunun baskılandığını kaydeden Erdem Kaya; "Tüm eğitimlerimizde bu konuya mutlaka değiniyoruz. Sorunları görmeye çalışmak ve çözüme yönelik fikirler geliştirmek gerekiyor. İhtiyaç olmadan, buluşlar yapılamaz. Gençlerimizin de bu konuda algıları çok açık. Eğer biz bu algının açılmasına vesile olursak, sonrasında çok faydalı çalışmaların yapılacağına inanıyorum. Protokol ile birlikte vereceğimiz eğitimler sonucunda da gelişmeyi hep birlikte görecek ve çıktılarına göre yeni adımlar atabileceğiz" şeklinde konuştu. 

Protokol doğrultusunda ilk eğitimlerin 2019 yılı içerisinde okul müdürlerinin katılımı ile başlatılmasının planlandığı açıklandı. İşbirliği protokolü kapsamında okulların öğretmen ve öğrencilerine marka-patent konusunda çeşitli eğitimler verilmesi; öğretmen ve öğrencilere yönelik çeşitli farkındalık çalışmalarının yapılması; patent marka konusunda il düzeyinde çeşitli kategorilerde ödüllü yarışmalar düzenlenmesi ve yaptıkları çalışmalar ile fark yaratan öğretmen ve öğrencilere yönelik çeşitli yurtiçi ve yurt dışı, fuar gezi organizasyonlarının yapılması; protokol kapsamına alınan okulların inovasyon karnesi sahibi olmalarının sağlanması gibi çalışmalar yapılması planlanıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.