Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin Kent Konseyi “Nükleer Santral Anketi” Sonuçları Açıklandı

Mezitli Kent Konseyi Başkanı ve Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Aktaş, yaptıkları nükleer santral anketine göre, Mersin halkının yüzde 79’unun Türkiye’de nükleer enerjiye geçilmemesini istediğini belirterek, “Mersin...

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mezitli Kent Konseyi Başkanı ve Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Aktaş, yaptıkları nükleer santral anketine göre, Mersin halkının yüzde 79’unun Türkiye’de nükleer enerjiye geçilmemesini istediğini belirterek, “Mersin halkının yüzde 86’sı da ‘Biz Akkuyu’da nükleer santral istemiyoruz’ diyor. Mersin halkı bu konuda çok ama çok net” dedi.
Mersin Kent Konseyi, Başkan Yasmina Lokmanoğlu başkanlığında toplandı. Mersin Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, yaklaşımını ortaya koyan anketin sonuçları açıklandı. Mezitli Kent Konseyi’nin, Mersin Kent Konseyi işbirliğinde Mersin’in 13 ilçesinde yaptığı ‘Mersin Halkının Akkuyu Nükleer Santraline Bakışı’ başlığıyla yaptığı anketten, halkın yüzde 86’sının Mersin’de nükleer santral istemediği sonucu çıktı.
“MERSİN, TÜM DÜNYADA HER TÜRLÜ TEHDİDE AÇIK BİR NÜKLEER KENT OLARAK TESCİLLENECEK”
Toplantıda, nükleer santrale ilişkin anket sonuçlarını Mezitli Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Erkan Aktaş açıkladı. Anketin, Türkiye’de nükleer santralle ilgili yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu belirten Doç. Dr. Aktaş, bu çalışmanın, önümüzdeki günlerde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oylaması yapılacak 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’nda meclis üyelerine yol gösterici olmasını diledi.
Anketi Mersin’in 13 ilçesinde kent konseyleri, meslek örgütleri, belediyeler ve gönüllü anket destekçileriyle birlikte Mayıs 2016’da 20 gün içinde yaptıklarını dile getiren Aktaş, bu kapsamda, bin 500 kişiyle yüz yüze, 3 bin 550 kişiyle de internet ortamında olmak üzere 5 bin 50 kişiyle anket gerçekleştirdiklerini söyledi. Çalışmada özellikle her ilçeden, her yaş ve eğitim grupları ile cinsiyet katılımına dikkat ettiklerini kaydeden Aktaş, anket sonuçlarını açıklamadan önce genel bir değerlendirme yaptı. Mersin’in güneş ve rüzgar açısından çok şanslı bir kent olduğunu vurgulayan Doç. Aktaş, “Mersin, aslında yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin bir bölge. Mersin bir taraftan turizm, bir taraftan turizm, bir taraftan da ticaret kenti. Ama nedense tarım ve turizm cenneti olan güneşin kenti Mersin, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları yerine nükleer yatırımı tercihi, tüm dünyada her türlü tehdide açık bir nükleer kent olarak tescillenecektir. Üçüncü nesil bir Rus yapımı nükleer tesisle bütün dünya Mersin’i tanıyacak” diye konuştu.
“MERSİN HALKININ YÜZDE 86’SI AKKUYU’DA NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR”
Daha sonra anket sonuçlarını açıklayan Doç. Dr. Aktaş, ‘Ülkemizde nükleer enerjiye geçilmeli mi?’ sorusuna Mersin halkının yüzde 65’inin ‘kesinlikle geçilmemeli’, yüzde 14’ünün ise ‘geçilmemeli’ yanıtını verdiğini belirterek, “Yani Mersin halkı nükleere yüzde 79 karşı. Geçilmeli diyenlerin oranı yalnızca yüzde 14” ifadelerini kullandı.
Ankette, Mersin halkının, nükleere karşı daha alternatif seçenekler istediğinin ortaya çıktığını dile getiren Aktaş, halkın yüzde 43’ünün güneş enerjisi, yüzde 32’sinin rüzgar enerjisi, yüzde 11’inin hidroelektrik, yüzde 10’unun jeotermal, yüzde 4’ünün de benzer enerji kaynakları istediğini söyledi.
Çalışmanın can alacı sorusunun, ‘Nükleer enerji için yer seçiminde Mersin Akkuyu doğru mu?’ sorusu olduğunu vurgulayan Aktaş, şöyle devam etti: “Mersin halkının yüzde 76’sı bu soruya ‘kesinlikle doğru değil’, yüzde 10’u ‘’doğru değil’ yanıtını verdi. Yani Mersin halkının yüzde 86’sı diyor ki, ‘Biz Akkuyu’da nükleer santral istemiyoruz.’ Parti, cinsiyet, yaş, eğitim fark etmeksizin bunu istiyor. Bunu tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz; Mersin halkı bu konuda çok ama çok net.”
Ankete katılanların yüzde 69’unun, Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurulması durumunda yaşantılarının ‘çok olumsuz’ etkileneceğini, yüzde 17’sinin de ‘olumsuz’ etkileneceğini dile getirdiğini aktaran Aktaş, “Bu sonuca göre, Mersin mutsuz bir kent olacak. Mersin’de nükleer santral olduğu zaman, aklımızda hep soru işareti olacak” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.