Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Kır: “Öğretmenler Günü de bir darbe ve dayatma ürünüdür”

Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü eleştirerek, “Tıpkı 1982 Anayasası gibi Öğretmenler Günü de bir darbe ve bir dayatma ürünüdür. 12 Eylül 1980 darbesinin baş mimarı Kenan Evren ve cuntasının ihdasıdır....

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2016 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü eleştirerek, “Tıpkı 1982 Anayasası gibi Öğretmenler Günü de bir darbe ve bir dayatma ürünüdür. 12 Eylül 1980 darbesinin baş mimarı Kenan Evren ve cuntasının ihdasıdır. Kenan Evren ve arkadaşları yargılanmış, mahkeme kararıyla rütbeleri bile sökülmesine rağmen 1982 Anayasası gibi Öğretmenler Günü de zoraki yaşatılmaya çalışılmaktadır” dedi.
Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. “24 Kasım Öğretmenler Günü’nün öğretmenler nazarında devlet erkanı tarafından zevahiri kurtarma adına söyleyenlerin bile söylediklerine inanmadıkları methiyelerin düzüldüğü, 23 Nisan çocuğu muamelesine tabi tutulduğu bir gün olarak eğitim emekçilerinin hayatına sokulduğunu savunan Kır, edinilen intiba ile Öğretmenler Günü’nün öğretmenlerin moral ve motivasyonuna, kimliğine ve kişiliğine hiçbir katkısının bulunmadığını ifade etti. Öğretmenler Günü’nün 1980 darbesinin bir ürünü olduğunu belirten Kır, “Atatürk’ün 100. doğum yılında 24 Kasım 1928’de Atatürk’e Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanının verildiği gün olan 24 Kasım alınan bir kararla 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Tıpkı 1982 Anayasası gibi Öğretmenler Günü de bir darbe ve bir dayatma ürünüdür. 12 Eylül 1980 darbesinin baş mimarı Kenan Evren ve cuntasının ihdasıdır. Kenan Evren ve arkadaşları yargılanmış, mahkeme kararıyla rütbeleri bile sökülmesine rağmen 1982 Anayasası gibi Öğretmenler Günü de zoraki yaşatılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.
“Başöğretmenlik beratı verilmelidir”
25- 30 yıl gibi başarılı hizmet veren öğretmenlere ‘başöğretmenlik unvanı’ verilmesinin gerektiğini ifade eden Kır, 25-30 yıl başarılı hizmet veren öğretmenlere başöğretmenlik unvanı verildiği gün tüm eğitim emekçilerinin içine sineceği ve ebediyen unutamayacakları bir günün Öğretmenler Günü olarak kutlanacağını ifade etti.
Halen öğretmenlerin yetiştirilmesi, istihdamı, özlük, idari, sosyal ve ekonomik olmak üzere pek çok sorunların olduğuna dikkat çeken Mustafa Kır, “Aldıkları maaş halen yoksulluk sınırının altındadır. OECD ve gelişmiş Batı ülkelerinde öğretmenlik mesleği kamuda en primli ve geliri en yüksek meslek grupları arasında yer aldığı halde, ülkemizdeki öğretmenlik mesleği aldığı maaş bakımından OECD ortalamasının gerisinde ve riskli meslek grupları arasında yer almaktadır” dedi.
“Emekli öğretmenler sefalete terk edilmektedir”
Emekli öğretmenlerin durumunun son derece düşündürücü olduğunu aktaran Kır, “Çünkü emekli öğretmenler çalışırken aldıkları eğitim tazminatı, çalışmayan eşleri için ödenen aile yardımı, çocuk yardımı ve ek ders ücretleri gibi maaşlarının önemli bir bölümünü oluşturan kısmının emekli olduklarında alamadıkları sebebiyle sefalete mahkum edilmişlerdir. Özellikle emekli öğretmenlerin kendilerini yetiştirenler tarafından ekonomik açıdan yetersizliğe terk edilmesi son derece üzücü bir durumdur. Halen emeklilik yaşları geçmelerine ve iş heyecanını kaybetmelerine rağmen emekli olduklarında eğitim tazminatını, ek ödemesini, ek ders ücretini ve aile yardımını kaybedeceklerinden dolayı karşılaşacakları ekonomik sıkıntıyı göğüsleyememe korkusundan ne yazık ki on binlerce öğretmen emekli olmaktan kaçınmaktadır” şeklinde konuştu.
“Ek ödeme ve tazminatlar emekliliğe yansıtılmalıdır”
Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, “Oysaki çalışan öğretmenlere verilen ek ödemenin emekli öğretmenlere verilmesi, ek gösterge rakamlarının günün şartlarına göre yeniden değerlendirilmesi, eş ve çocuk yardımının ödenmesi durumunda on binlerce öğretmen emekli olacak, onlardan boşalacak kadrolara atanmayı bekleyen yüz binlerce öğretmen adayı atanma imkânına kavuşacaktır” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.