Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MEKSA Vakfı, Türkiye’de ilki başardı

Mesleki Eğitim Ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (meksa) Başkanı Sertaç Işik, Türkiye’de İlk Defa Dom’larla İlgili Yaptıkları Projenin Avrupa Birliği (ab) Tarafından Kabul Edildiğini, Bu Kapsamda 150 Dom Kadınına Mesleki Eğitim Vereceklerini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2016 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2016 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MEKSA Vakfı, Türkiye’de ilki başardı
Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Başkanı Sertaç Işık, Türkiye’de ilk defa Dom’larla ilgili yaptıkları projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edildiğini, bu kapsamda 150 Dom (Ortadoğu Çingeneleri) kadınına mesleki eğitim vereceklerini söyledi.
MEKSA Vakfı Başkanı Sertaç Işık, Dom’larla ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ilk defa Dom’larla ilgili bir projenin AB tarafından kabul edildiğini belirten Işık, Mezopotamya’nın Kalıp Halkı Dom’lar isimli proje sayesinde 150 Dom kadınına mesleki eğitim vereceklerini söyledi. Özellikle el sanatlarına yönelik meslekler seçtiklerini kaydeden Işık, bunun nedeninin kadınların yaptığı ürünleri kolayca satabilmeleri olduğunu ifade etti. Sepet örücülüğü, deri işleme, ipek puşi dokuma ile ilgili atölyeler kuracaklarını ifade eden Işık, bunlarla ilgili iki merkez oluşturacaklarını dile getirdi. Işık, “Aslında bu Sur olaylarından önce yazılmış bir projeydi. Sur’da ve Bağlar’da yazdık, hatta Sur Kaymakamımızla da görüştük. Şu anda yapılabilir mi? Belirsiz. Ama projenin Bağlar ayağında bir merkez oluşturacağız. Dom’lar la ilgili merkezde özellikle halk oyunları eğitimi, Dom çocuklarına yönelik okuma yazma eğitimleri, okulu destekleyen eğitimler vereceğiz” dedi.
“Dom’lar Diyarbakır’da 15 binlik nüfusa sahip”
Dom’ların okulu bırakma oranının çok yüksek olduğunu belirten Işık, “Barınma koşulları çok kötü. Tuvalet genellikle dışarıda, mutfak ile iç içe, bazı evlerde banyo yok. İhtiyaç olduğunda yan taraftaki evde banyo görüyorlar. Konaklama ve barınma ile ilgili bir şey yapamıyoruz. Bilinçlendirme yapabiliyoruz. Bunla ilgili bir kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Dom’lar Diyarbakır’da 15 bin nüfusu olan bir grup ve en kötü yaşam koşuları onlarda. Özellikle Dom Derneği için çok çok önemli olacak bu proje, Türkiye’de Dom’lar la ilgili yapılmış ilk Avrupa Birliği projesi Diyarbakır’da yapılıyor” diye konuştu.
“Dom’lar arasında suç oranı çok yüksek”
Dom kadınlarını bilinçlendirerek sonraki nesilleri de bilinçlendirmeyi hedeflediklerini aktaran Işık, şunları söyledi:
“Dom’lar arasında suç oranı çok yüksek, madde kullanımı yaygın. O yüzden de bunlar için de geleceğe yönelik rol modeller oluşturmamız gerekiyor. Projenin ismi Mezopotamya’nın Kayıp Halkı Dom’lar. Ülkenin bu zor koşullarında, zor dönemlerinde belki yüz gülümsetecek bir çalışma. Diyarbakır’da aynı anda iki tane AB projesi var ve bu ikisinin de geçmesi büyük bir şans."
“Bu Dom’larla ilgili ilk proje değil”
Dom’larla ilgili 2 sene önce bir çalışma yaptıklarını anlatan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2 sene önce Dernekler Masası’na, İçişleri Bakanlığı’na Dom Derneği ile ilgili bir proje yazmıştık. O proje direk kabul edildi. Dom düğünü projesi, 50 çiftin düğünü 50 çocuğun sünnetini gerçekleştirdik. Roman düğünü Diyarbakır’da ilk kez yapıldı.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.