Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin’de 18. Ulusal Turizm Kongresi yapıldı

Mardin’de Ulusal Turizm Kongresi yapıldı. Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin’in turizmcilere kapılarını sonuna kadar açan bir şehir olduğunu belirterek, kente biraz daha turizm yatırımının yapılmasını istedi.Türkiye’nin...

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2017 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2017 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mardin’de 18. Ulusal Turizm Kongresi yapıldı

Mardin’de Ulusal Turizm Kongresi yapıldı. Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin’in turizmcilere kapılarını sonuna kadar açan bir şehir olduğunu belirterek, kente biraz daha turizm yatırımının yapılmasını istedi.

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yapılan ve turizm alanında ülkenin en büyük ulusal organizasyonu olarak kabul edilen Ulusal Turizm Kongresi 18’incisinin Mardin’de gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleştirilen kongreye Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakçe, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve kurum amirleri katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, “Mardin’in dillerin ve dinlerin harmanlandığı, sokaklarından camilerine kadar kiliselerinden manastırlarına kadar medreselerinden türbelerine ve çeşmelerine kadar ve sokak aralarındaki gizli büyük medeniyetlerine varıncaya kadar çok farklı bir şehirde olduğumuzu görüyoruz. Mardin dünya tarihi kentler ülkesi içinde bir antik şehirdir. Mardin geçmişinde esnafların dükkanlarını açtıkları zamanlarda çarşıda bulunan esnafın neler yaptığını şu şekilde anlattı, ‘Geçmiş yıllarda çarşı esnafları dükkanlarının kepenklerini açmadan çarşı reisi olarak bilinen çarşının en büyüğü olan kişinin bütün esnafla dua ederek daha sonra işe başladıklarını ve siftah zamanından kapanma saatine kadar dükkanlarda kuran dinler ve ilahi söyleyerek şehrin kültürünü tanıtırlardı. Mardin 1400 yıldan beri Arap, Kürt ve Süryanilerin bir şehirdir. Bin yıldan beri Türklerin buraya gelmesi ile birlikte bu dört unsur birlikte yaşamaktadır, hiçbir problem ve sıkıntımız olmadı kavgamız ve tartışmalarımız olmadı yeni dönemde siyasi faaliyetler başlayıncaya kadar son yüz yıldır bu sıkıntılar başladı.’ Biz bu şehirde o yüzden hep birlikte yaşıyoruz. Mardin turizmcilere kapılarını sonuna kadar açan bir şehirdir. Sizlerden Mardin’e biraz daha yatırım istiyoruz” dedi.

“Mardin asırlardır bu ovanın bekçiliğini yapıyor”

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman ise kadim geçmişi ile büyük turizm potansiyeli taşıyan Mardin’i tanıtmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bereketli Mezopotamya ovasına hakim bölgenin en güzel yerine kurulan Mardin’in asırlardır bu ovanın bekçiliğini yaptığını anlatan Yaman, “Mardin bu gün binlerce tarihi ve kültürel birikim üzerinde oturmaktadır. Farklı diller farklı kültürler asırlar boyunca bir araya gelmiş Dünyada eşine az rastlanır zengin bir miras ortaya dökmüştür. Taşların konuştuğu şehir olarak bilinen Mardin’i gezerken o işçiliğin ve evlerin güzelliği başınızı döndürecektir binalar size bir şeyler fısıldamak ister gibi gelir. Mardin bir şehirden fazlasıdır ve Mardin bir Mezopotamya masalıdır. Turizmin en büyük dezavantajının alt yapı sorunu olduğunu dile getiren Yaman bizler bunun farkındayız Hükümetimizin desteği ile göreve başladığımız on bir aydır bizler sırf bu eksiklik üzerine çalışıyoruz” diye konuştu.

“Türkiye Turizm’de dünya altıncısı”

Turizmciler Yatırımcılar Derneği Başkanı Oya Narin ise, “Türkiye dünyada 6. sıraya yükseldi. Bu yatırımların 80 milyon dolarlık alt yapı ve konaklama yatırımlarıdır. Devletin ve özel sektörün birlikte yaptığı yatırımlarla buraya kadar geldi. 2014 yılında malumunuz olduğu üzere son derece yüksek rakamlarda turizm zirveye oturdu. 2014 ve sonrasında bildiğimiz olaylardan dolayı turizmimizde düşüş oldu” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.