Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manisa çifte bayrama hazırlanıyor

UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin 477’ncisi için çalışmalar başladı. Mesir Macunu Festivali’nin 23 Nisan 2017 Pazar günü yapılacağı açıklanırken,...

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2016 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2016 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin 477’ncisi için çalışmalar başladı. Mesir Macunu Festivali’nin 23 Nisan 2017 Pazar günü yapılacağı açıklanırken, Festival ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın aynı anda kutlanacak olması heyecanı ikiye katladı.
Şifa kaynağı olarak kabul edilen ve UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin 477’ncisi için Manisa Valiliği Brifing Salonunda ilk toplantı yapıldı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer Başkanlığında düzenlenen toplantıya Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Mesir Komitesi üyeleri katıldı.
"Millet olarak şen olmayı sonuna kadar hak ediyoruz"
2017 yılında 477’ncisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin Manisa’nın bir marka değeri olduğunu kaydeden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, "Bugün artık ismi neredeyse Manisa ile özdeşleşmiş, Manisa’nın bütün güzelliklerini, özelliklerini, mesajlarını bir kelimecik kısa ismi içerisinde barındıran Mesir’le ilgili 477’nci Mesir şenlikleriyle ilgili organizasyona ilişkin ilk toplantımızı yapıyoruz. Böylece 2017 yılındaki Manisa Mesir Şenliğine de ilk başlangıç hareketini vermiş oluyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Mesir Karma Törenimiz 21 Mart Salı günü en az geçtiğimiz yıl kadar ama olabilirse geçtiğimiz yılın üzerine bir şeyler koyarak kutlanacak. Mesir Şenliği Haftamız 18 Nisan’da başlayacak. 23 Nisan’da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda güzel bir tesadüfle, tevafukla bu sene birleşmiş durumda. 23 Nisan Pazar günü de Saçma Törenimizi de inşallah nihayetlenecek. Millet olarak, Manisalılar olarak sahip olduğumuz değerlerimizle, geçmişimizde bugünümüzde ve geleceğimize dair ümidimizde şen olmayı, yurdumuzu şenlendirmeyi, yüreğimizi şen olarak ufuklara açmayı sonuna kadar hak ediyoruz. Milletler üzülürken, zorlukları paylaşırken, üretirken olduğu kadar mutluluklarını paylaşırken, şenlik yaparken de kültürlerini oluşturur ve yansıtırlar. Bu sebeple Manisa Mesir Şenliği bize yakışır, Türk kültürüne yakışır, Manisa kültürüne yaraşır güzellik ve olgunlukta bizi yansıtacak şekilde, geçen seneyi de aşan bir güzellikte tekrarlanacaktır inşallah. Bunun olgunlaşmasını sağlayabilmek için de ilk adımları bugün atacağız." dedi.
"6 ton Mesir saçacağız"
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da, "Geçen sene 6 ton geleneksel Mesir Macunu hazırlamıştık ama maalesef hepimizin yaşadığı sıkıntılardan dolayı güzel bir resim sağlayamadık. Bu sene de inşallah her şey yolunda giderse, ülkemizde olumsuzluk olmazsa bu festivalde de 6 ton Mesir Macunu saçacağız." şeklinde konuştu.
"Tüm Manisa bu kültüre sahip çıkmalı"
Mesir’in Manisa’nın bir marka değeri olduğunu kaydeden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, "Mesir Manisa’nın bir markası bir değeridir. 477 yıllık bir gelenektir. Bu topraklarda ne kadar kadim ne denli büyük medeniyetler kurduğumuzun da adeta bir vesikası, bir belgesidir. Bu bağlamda da bu şehirde yaşayan herkesin şehrimizin ortak değeri olan kültürel ve tarihsel bize miras kalmış olan Mesir’e sahip çıkması gerekmektedir." diyerek Manisalıları Mesir Festivaline sahip çıkmaya davet etti.
"Destek bekliyoruz"
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de yerel yönetimler olarak Mesir’e destek verdiklerini ancak bunun yanı sıra Manisa’nın öncü işadamlarının, sanayicilerinin ve odaların da desteklerini beklediklerini anlatarak şunları söyledi:
"Mesir festivalimiz UNESCO kapsamına girmiş olması ayrı bir özellik arz ediyor ve bunun şartlarının da yerine getirilmesi söz konusu. Ülkemizin terör sebebiyle içerisinde bulunduğumuz konjektürde zaman zaman üzüldüğümüz ve yapmak isteyip de yapamadığımız günlerimiz oldu. Geçen sene de bildiğiniz üzere Mesir Festivali Haftasına tekabül eden terör olaylarından dolayı festivalimizi istediğimiz şekilde gerçekleştiremedik. Bu kültürümüze bu Mesirimize bütün Manisa’mızın sanayiciyle, işadamlarıyla sponsor noktasında da desteklerin odalar noktasında diğer dernekler noktasında katılımların sağlanması gerektiğini ümit ediyorum. Buralardan da alınacak olan her türlü komitenin önümüzdeki günlerde yapacağı çalışmalarda da yeni fikirler, yeni sunuşlar ve üzerine ne koyabiliriz konularına her zaman açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.