Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Malatya Adliye Binasında Arabuluculuk Merkezi Açıldı

Davaların iş yükünün azaltılması amacıyla yürürlüğe giren Arabuluculuk uygulaması kapsamında Malatya Adliyesi’nde Arabuluculuk Merkezi açıldı.Adliye binasında hizmete giren Arabuluculuk Merkezi’nin açılış törenine Adalet Bakanlığı...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 19:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Malatya Adliye Binasında Arabuluculuk Merkezi Açıldı
Davaların iş yükünün azaltılması amacıyla yürürlüğe giren Arabuluculuk uygulaması kapsamında Malatya Adliyesi’nde Arabuluculuk Merkezi açıldı.
Adliye binasında hizmete giren Arabuluculuk Merkezi’nin açılış törenine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Malatya Baro Başkanı Avukat Enver Han, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Faruk Fidan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yıldırım Kılıçkıran, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri Abdulkadir Gündem ve Mehmet Badem ile avukatlar ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Malatya Arabulucular Derneği Başkanı Av. Fatma Betül Aksoğan, uygulama ile uzun süren dava süreçlerinin daha az bir süreye indirilmesinin sağlanacağını belirterek, “Herkesin desteğini bekliyoruz, çekinmeyiz bizlere de gelsinler, sorsunlar he şekilde bizler kendilerine destek vereceğiz” diye konuştu.
Malatya Baro Başkanı Av. Enver Han ise ülkenin arabuluculara ihtiyacı olduğunu belirterek, “Yargının iş yükünün azalması açısından daha seri yargılamaların yapılabilmesi için buna ihtiyacımız var. Adliyelerimizin daha nitelikli davalara bakması, tüketici hakem heyeti davalarının ve buna benzer davaların adliyeye gelmeden arabulucular vasıtasıyla çözümlenmesinin adliyenin iş yükünü azaltacağı kanaatindeyiz. Malatya’mıza fayda getirmesini dilerim. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Açılışta son olarak söz alan Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da Arabuluculuk uygulamasının hızlı iletişimin bir göstergesi olduğunu dile getirerek, “Bugün dünyada, Türkiye’de dava süreleri her zaman uzamakta. Bu sorunla baş etmek anlamında ve en önemlisi ‘geç gelen adalet, adalet değildir’ düsturuyla adaletin hızlı bir şekilde tecelli etmesini sağlayacak bir müessesedir arabuluculuk sistemi” ifadelerini kullandı.
Arabuluculuk uygulamasının hayata geçirilmesiyle şuana kadar yaklaşık 2 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 87’si bir gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Öztatar, “Dünyada 160 ülkede arabuluculuk sistemi var. Türkiye’ye biraz geç geldi, geç entegre olundu. Bu anlamda Malatya’da bugün arabuluculuk merkezimizi açmış bulunmaktayız. Artık arabuluculara başvurmak isteyen insanlarımız bir adrese de ulaşmış oldular” diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı bir eylem planı ile ilgili de konuşan Öztatar, bu çerçevede bireysel iş uyuşmazlıkları ve yargı davaları dahil olmak üzere miktar belirlenmeksizin önce arabulucuya gideceğini daha sonra dava yoluna başvurulacağını söyledi. 6aylık eylem planının hayata geçirilmesi ile 400 bine yakın iş dosyasının artık arabulucular tarafından çözümleneceğini belirten Öztatar, “Bununla ilgili de kanun tasarımızı bitirdik, hazırladık. İnşallah Haziran ayı içerisinde Meclisimiz de uygun görürse kabul edilecektir” şeklinde konuştu.
Arabuluculuk sisteminin hem sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi hem de ekonomik olması nedeniyle önemli bir uygulama olduğunu ifade eden Öztatar, “Esasında bu bir toplumsal barış projesi. Mahkemelerde husumetler bitmiyor. Halbuki arabuluculukta hem sorun çözümlenmekte hem de taraflar arasındaki husumetler bitmektedir” ifadelerine yer verdi.
Konuşmalardan sonra plaket ve hediyeler takdim edildi. Daha sonra Arabuluculuk Merkezi hizmete açıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.